زیان عملیاتی بانک پارسیان؛ لزوم انتشار فهرست بدهکاران

کد خبر: ۶۸۲۷۸
۱۱:۰۳ - ۲۱ مرداد ۱۳۹۹

 

دیدارنیوز مهدی الیاسی- رصد و پایش بنگاه های اقتصادی و نظام بانکی در راستای شفافیت اقتصادی، یکی از وظایف و کارکردهای رسانه ها است. اساسا نهادهایی چون بورس، علاوه بر کارکردهای مالی، به شفافیت اقتصادی و مالی نیز یاری می رساند. رسانه ها علاوه بر اطلاع رسانی، وضعیت دیده بانی و نظارت و گزارشگری مالی را نیز بر عهده دارند. از این رو نقش رسانه‌ها بی شباهت به موسسات حسابرسی نیست. 

 

در  این راستا دیدارنیوز، به صورت مستمر و در قالب سلسله گزارش هایی به دیده‌بانی و گزارش وضعیت مالی شرکت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی می پردازد. پیش از این در دو گزارش به بررسی وضعیت مالی بانک شهر پرداختیم:

بیشتر بخوانید: بانک شهر در شهرداری اصلاح طلب: تداوم زیان دهی و ناکارآمدی

بیشتر بخوانید: بانک شهر: ۷۳۹ میلیارد تومان مطالبات سوخت شده بدون اخذ وثیقه مناسب!

 

در ادامه این سلسله گزارش ها، این بار در قالب چند گزارش، نگاهی به وضعیت مالی بانک پارسیان خواهیم انداخت.

 

واسطه گری مالی: فعالیت عملیاتی بانک‌ها

فعالیت عملیاتی آن بخش از فعالیت یک شرکت، بانک یا موسسه اقتصادی را تشکیل می دهد که موضوع اصلی فعالیت آن بنگاه است. به طور مثال فعالیت عملیاتی یک شرکت خودروساز، تولید خودرو است و هر فعالیت دیگری، ولو این که منجر به سود شود، فعالیت غیرعملیاتی به شمار می آید. به لحاظ اصول مالی و حسابداری، سود عملیاتی، قابلیت سوددهی عملیاتی یک واحد تجاری را مشخص می‌کند.

 

به لحاظ ارزیابی و اصول مدیریت ریسک نیز، میزان سود عملیاتی، از عوامل موثر در تعیین درجه ریسک بنگاه های اقتصادی است. 

 

واسطه گری مالی، موضوع فعالیت عملیاتی بانک‌ها محسوب می شود. واسطه مالی یک نهاد پولی است که، بین عامل‌های دارای کسری و مازاد یک کانال پولی برقرار می‌کند تا وجوه از افراد و واحدهای دارای مازاد نقدینگی، به سمت افراد و واحدهای دارای کسری نقدینگی هدایت شود. مثالی کلاسیک از یک واسطهٔ مالی، بانک است. به بیان ساده بانک ها از یک سو با اخذ سپرده از سپرده گذاران و پرداخت سود به آنان و از سوی دیگر اعطای وام و تسهیلات به متقاضیان پول و دریافت سود بالاتر از آنان به فعالیت مشغول هستند. این نوع واسطه گری اساس فعالیت بانک‌ها است و از این طریق باید بتوانند علاوه بر مدیریت هزینه‌ها به کسب سود بپردازند.

 

زیان عملیاتی بانک پارسیان

بر اساس گزارش حسابرس قانونی بانک پارسیان به شرح یادداشت توضیحی شماره ۳۶ نتيجه عمليات واسطه گري «بانک پارسیان» منجر به زيان شده است.

 

این زیان دلایل متعددی دارد که مهم ترین آن حجم گسترده مطالبات مشکوک الوصول و مطالبات سوخت شده در سال های اخیر است. مضاف بر آن بنا بر تصریح حسابرس، این بانک از الزامات و دستورالعمل‌هاي «طبقه بندي دارايي‌ها و نحوه محاسبه ذخيره مطالبات مؤسسات اعتباري» ، مصوب شوراي پول و اعتبار، پیروی نمی کند. و حتی بخشي از تسهيلات غيرجاري را با ترفندهای گوناگون از جمله از طريق فرآيند استمهال یا تمديد، به عنوان مطالبات مشکوک الوصول قلمداد نمی‌کند که در صورت اجرای دقیق استانداردهای حسابداری ، تلقی به عنوان مطالبه مشکوک الوصول، زیان عملیاتی بانک پارسیان افزایش می یابد.

 

به تصریح حسابرس، بخشی زیادی از مطالبات راکد و مشکوک الوصول این بانک به دلیل نارسایی در سیستم محاسبه ذخیره مطالبات مشکوک الوصول است. همچنین سیستم ارزیابی وثایق در این بانک دارای نارسایی است که این نارسایی بسیار مستعد تخلف و فساد می باشد. از این رو ضروری است بانک پارسیان در راستای شفافیت فهرست بدهکاران و دریافت کنندگان تسهیلات را منتشر نماید تا به این ترتیب امکان ارزیابی دقیق‌تر مسائل مطرح شده در این گزارش فراهم گردد. 

 

گزارش حسابرس بانک پارسیان را در اینجا بخوانید

 

دیدارنیوز در بخش های بعدی این گزارش به تشریح جزییاتی بیشتری از وضعیت مالی بانک پارسیان خواهد پرداخت.

ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
نظر: