شیوع کرونا در شاهراه‌های ایران

استان‎هایی که در مسیر‌های پرتردد کشور قرار دارند در ایام نوروز و سیل سفرها، با شیوع بیشتر کرونا و افزایش سرعت انتقال آن مواجه شدند.

کد خبر: ۸۸۶۹۴
۱۱:۴۵ - ۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۰

دیدارنیوز ـ این روز‌ها با شیوع افسارگسیخته کرونا در کشور مواجهیم و آمار ابتلا هر روز در استان‌ها بالاتر می‎رود، اما از ابتدای پاندمی کرونا تاکنون هر بار دلایل متفاوتی باعث افزایش این آمار شده است؛ شاید این‌بار سفر‌های نوروزی. در جریان مسافرت‌ها و تردد بین شهری، استان‌هایی که به‌عنوان شاهراه‌های ارتباطی شناخته می‌شوند، آسیب بیشتری از کرونا دیدند. دلیل آن هم عبور و توقف بیشتر مسافران بود. البرز، قزوین، قم و مرکزی از جمله استان‌هایی هستند که نه سفر به آن‌ها پایانی دارد و نه آمار یک سال گذشته کرونایشان در نقطه کاهش، ثابت مانده است.

البرز؛ مسیر عبور ۱۴ استان

سخنگوی ستاد کرونای دانشگاه علوم پزشکی البرز با بیان اینکه این استان چند ویژگی خاص دارد که مشکلات را در آن بیشتر می‌کند، می‌گوید: «البرز پرتراکم‌ترین استان ایران است. هرچقدر تراکم جمعیت بیشتر باشد احتمال شیوع بیماری در یک شهر یا استان بالاتر می‌رود. روزانه چندین‌هزارنفر برای کار بین تهران و کرج تردد می‎کنند، از سوی دیگر البرز مسیر عبور ۱۴ استان است که البته مسافران بسیاری هم در آن توقف می‎کنند. اضافه شدن این مسافران به جمعیت متراکم استان می‌تواند شیوع کرونا را افزایش دهد و مشکلات جدی برای استان پدید آورد.»

«مهرداد بابایی» با بیان اینکه الگوی شیوع کرونا در تهران و کرج مشابه هم است، می‎افزاید: «رفت‌وآمد شهروندان استان‌های همجوار به البرز هم یکی دیگر از مشکلات ماست. در ضلع غربی البرز، آبیک استان قزوین قرار دارد که شهروندان آن تردد بسیاری به البرز دارند و حتی بسیاری از روستاییان این شهرستان برای درمان به هشتگرد می‌آیند.»

وی اظهار می‎ کند: «درست است که مراودات بین استان‌ها اجتناب‌ناپذیر است، اما کرونا زمانی قابل‌کنترل خواهد بود که همه استان‌ها به یک میزان پروتکل‌ها را رعایت کنند و مردم از سفر‌های تفریحی بپرهیزند. نوروز امسال تردد به استان ما دوبرابر شد. حتی حوادث جاده‎ای البرز ۸۹درصد افزایش یافت، پس از آن همزمان با پایان تعطیلات نوروزی موج جدید بیماری آغاز شد و موارد ابتلا بالا رفت. این آمار نشان می‎دهد که کاهش تردد چه اندازه می‌توانست به جلوگیری از افزایش بیماری کمک کند.»

مرکزی، چهارراه مواصلاتی کشور

رئیس دانشگاه علوم پزشکی مرکزی، این استان را چهارراه مواصلاتی کشور می‎داند و درباره مشکلات آن می‌گوید: «مرکزی بر سر راه ارتباطی بسیاری از استان‌هاست. تهران، لرستان، همدان و جنوب ایران به‌ویژه خوزستان از طریق استان ما به یکدیگر متصل شده‌اند.»

یاسر قربانی ادامه می‎دهد: «از سوی دیگر مرکزی، استانی صنعتی است و شهرک‌های صنعتی متعددی هم دارد، همین موضوع موجب می‎شود که عبور و مرور در استان اجتناب‌ناپذیر باشد. اگر هر یک از این خودرو‌ها مدت زمان کوتاهی در استان توقف کنند و در رستوران و پمپ‌بنزین‎ها با مردم تعامل داشته باشند، می‎توانند باعث شیوع کرونا شوند.»

وی با بیان این که استان مرکزی امسال با مشکل سفر‌های تفریحی نیز مواجه بوده است، اظهار می‌کند: «امسال چند تور مسافرتی از خوزستان به نقاط خوش آب‌وهوای استان سفر کردند که با پیگیری مسئولان این تور‌ها خارج شده و مشکل برطرف شد. خوشبختانه چند روزی است که آمار مراجعه سرپایی کرونا به مراکز درمانی استان کاهش پیدا کرده است، اما اگر هشدار‌ها و نکات ایمنی رعایت نشود این آمار دوباره می‌تواند افزایش یابد.»

قزوین؛ راه رسیدن به شمال

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین نیز درباره مشکلات این راه عبوری شمال کشور می‎گوید: «قزوین محل عبور ۱۶ استان کشور است و تردد‌های زیاد این استان از جمله عوامل افزایش ویروس کروناست.» «جلال رحمانی» با بیان این موضوع، می‎افزاید: «فقط تردد عبوری نیست که مشکل‎آفرین شده است. قزوین شهرک‎های صنعتی زیادی دارد که با استان البرز رفت‌وآمد و مراوده بسیاری دارند. بسیاری از مهندسان، اعضای هیأت‌مدیره و کارگران این شهرک‌ها ساکن تهران و البرز هستند و همین رفت‌وآمد بین چند استان موجب انتقال بیشتر ویروس به قزوین می‎شود.»

وی با اشاره به این که بسیاری از اهالی استان گیلان ساکن قزوین و البرز هستند، اظهار می‎کند: «این گروه از شهروندان ما مدام در حال تردد بین ۳ استان هستند و چرخش ویروس در این تردد‌ها بسیار شایع است. از طرفی بسیاری از ساکنان استان‎های جنوبی کشور برای رفتن به شمال حتی از تهران هم نمی‎گذرند و با عبور از اصفهان، قم و بوئین‌زهرا به قزوین می‎آیند.»

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین امسال را یکی از سال‎های شلوغ استان در نوروز اعلام می‎کند و می‎گوید: «نوروز امسال تنها سالی بود که همه هتل‎های قزوین پر بود، زیرا مسافران به جای شمال راهی این استان شده بودند. ثبت حدود ۶ میلیون تردد در استان، عمق ماجرا را نشان می‎دهد. اگر یک‌دهم این تردد‌ها برای رفع نیاز‌های خود در قزوین تردد کرده باشند، برای شیوع کرونا در استان کافی است.»

رحمانی درباره راهکار توقف چرخه بیماری می‎گوید: «متأسفانه ترس از بیماری از بین رفته است. مردم باید بیش از گذشته پروتکل‌ها را رعایت کنند و همه خطرات بیماری را دوباره به یاد بیاورند.»
قم؛ مسیر تردد ۱۷ استان

مدیرکل مدیریت بحران قم و جانشین ستاد کرونای درباره شرایط این استان اظهار می‌کند: «مسیر تردد ۱۷ استان از قم است. مجتمع‎های بین‎راهی متعددی در این مسیر وجود دارد که مسافران بسیاری در آن‌ها توقف می‎کنند. از سوی دیگر مذهبی بودن قم موجب می‎شود که خیل عظیمی از هموطنان سر راه خود برای زیارت وارد قم شوند. این موضوع واقعا نگران‌کننده است، زیرا این میزان از تردد می‌تواند شیوع کرونا را در استان بسیار افزایش دهد.»

«محسن اوروجی» ادامه می‎دهد: «قم یک استان مهمان‌پذیر و خدماتی است. شیوع کرونا ضربات اقتصادی زیادی را به استان وارد کرده است، با این حال از همه هموطنان درخواست می‎کنیم به جز مواقع ضروری به شهر قم وارد نشوند.»

آمار خیره‌کننده سفر‌های نوروزی نشان می‎دهد اگر ممنوعیت‌های سراسری نباشد، نمی‌توان بسیاری از مردم را از سفر منصرف کرد. شاید اگر این حجم از سفر‌های غیرضروری نبود، امروز شاهد جولان کرونا در مسیر‌های پرتردد کشور نبودیم. در این شرایط مسئولان بهداشتی استان‌های پرتردد برای برون‌رفت از بحران یک جمله مشترک دارند؛ آن‌ها معتقدند همه با هم باید فاصله‌گذاری اجتماعی و مسائل بهداشتی را رعایت کنند تا چرخ کرونا جایی بایستد. امیدوارند سفر‌ها کاهش یابد و تردد‌های غیرضروری اتفاق نیفتد. هرچند چنین آرزویی به‌راحتی محقق نمی‌شود مگر با قوانین سفت و سخت.

گزارش از حمیده پازوکی

ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
نظر: