پزشکیان، مردی با کاپشن بهاری علیه اصلاحات

سعود پزشکیان با بر هم زدن قواعد اجماعی نهاد اجماع ساز اصلاحات، مشغول تبلیغات انتخاباتی است

کد خبر: ۸۷۷۳۲
۱۵:۰۳ - ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰

دیدارنیوز - مسعود پزشکیان یکی از نامزد‌های بالقوه جریان اصلاحات برای انتخابات ۱۴۰۰ است؛ چهره‌ای که از وجنات و نوع سخنانش طی هفته‌های گذشته چنین برمی‌آید که اصلا قاعده‌بردار نیست و از این جهت شاید در نوع خود بدل به یک نگرانی عمده برای اصلاح‌طلبان شود؛ اصلاح‌طلبانی که پس از خروج سیدحسن خمینی از گردونه رقابت، نهاد اجماع‌ساز اصلاحات را مسوول اول تعیین گزینه نهایی کرده‌اند. با بررسی سخنان پزشکیان، وزیر بهداشت دولت اصلاحات و نایب‌رییس مجلس دهم، پی می‌بریم که سخن اصلی او تاکید بر عدالت‌خواهی است. پزشکیان چندی پیش در گفتگو با «تسنیم»، در پاسخ به اینکه شعار دولت شما چیست، تصریح کرد: «انصاف و عدالت». او پیشتر در روز ۲۴ فروردین در برنامه اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل نیز از «صداقت، عدالت و انصاف» به‌عنوان شعار محوری دولت خود یاد برده بود.

با رصد مواضع سیاسی پزشکیان متوجه می‌شویم که او نسبت به نهج‌البلاغه، به‌خصوص نامه‌۵۳ امیرالمومنین به مالک اشتر فرماندار مصر (موسوم به منشور حکومتداری اسلامی) نیز علقه و علاقه خاصی دارد و تلاش می‌کند تا افکار و اندیشه‌های خود را بر‌اساس این منشور، ابراز و اشعار نماید.

سیاست‌های ناکارآی دولت روحانی طی هشت‌سال گذشته که تشدید شکاف‌های اجتماعی را در پی آورده، امروز باعث شده تا تقاضای عمومی برای برقراری عدالت تقویت شود. بر همین اساس، پزشکیان برخلاف سایر نامزد‌های بالقوه اصلاحات می‌کوشد تا ادبیات و گفتمانش را به‌طور روزافزون بر مدار عدالت‌خواهی دایر کند؛ مساله‌ای که اصلاح‌طلبان در سال‌های پس از دوم خرداد، به طرز بارزی آن را نادیده گرفتند؛ بنابراین نه گرفتن ژست دیپلماسی و ابراز امید به نتایج مذاکرات پیشین و پسین می‌تواند برای اصلاح‌طلبان وجاهت اجتماعی به‌دنبال آورد  و نه سرمایه‌گذاری روی چهره‌هایی که یک قاب عکس مشترک با توده‌های مردم ندارند. پزشکیان با درک این شرایط پای به میدان گذاشته است. او شعار کمپین انتخاباتی خود را نیز بر عدالت به‌مثابه انصاف بنا کرده است. نایب‌رییس مجلس دهم در همین گفت‌وگوی اخیرش با «تسنیم»، در پاسخ به اینکه شعار دولت شما چیست، تصریح کرد: «انصاف و عدالت». پزشکیان پیشتر در روز ۲۴ فروردین در برنامه اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل نیز از «صداقت، عدالت و انصاف» به‌عنوان شعار محوری دولت خود نام برده بود.

اظهارات استقلال‌طلبانه پزشکیان در نوع خود نشان می‌دهد که برای اعلام کاندیداتوری منتظر خوشامد نخبگان اصلاح‌طلبی نیست و می‌خواهد به‌طور مستقل وارد کارزار شود. به نوعی می‌توان نوع کنشگری این روز‌های پزشکیان را ترکیبی از شورش علیه نهاد‌ها و ساختار‌های اجماعی اصلاح‌طلبان، مردم‌گرایی و عدالت‌خواهی دانست؛ از این روی شاید چندان نشود پزشکیان را گزینه حتمی و قطعی یا لااقل جدی برای اصلاح‌طلبان دانست. خوی خودمختارانه پزشکیان از نوع سخنان او نیز برمی‌آید. او اخیرا در مصاحبه‌ای اعلام کرد که قیمت واقعی بنزین ۲۵ هزار تومان است؛ اظهارنظری که شاید ازسوی یک سیاست‌ورز هوشمند اینچنین عور و عریان مطرح نشود.

مقدم: تصور نمی‌کنم پزشکیان از جبهه اصلاحات، حرف‌شنوی داشته باشد  

بیژن مقدم، تحلیلگر مسائل سیاسی در گفتگو با خبرنگار «صبح‌نو»، در پاسخ به این سوال که نامزدی مسعود پزشکیان تا چه اندازه برای اصلاح‌طلبان جدی است، تاکید کرد: برداشت من این است که آقای پزشکیان حتما گزینه اول و اولویت‌دار اصلاح‌طلبان برای اجماع در انتخابات نیست، اما ممکن است در صورتی که فردی بهتر از ایشان را پیدا نکنند و نتوانند در صحنه نگاه دارند، از آقای پزشکیان حمایت کنند. وی با بیان اینکه پزشکیان به‌نوبه خود ویژگی‌های شخصی خوبی دارد، افزود: بااین‌حال با توجه به سخنانی که از ایشان دیده‌ام، بعید می‌دانم که توان جذب رای بالایی داشته باشد.  

مقدم با بیان اینکه آقای پزشکیان آدم صاف و ساده و صادقی است، گفت: آقای پزشکیان اخیرا مصاحبه‌ای کرد که اگر فردی اهل سیاست باشد، این صحبت‌ها را مطرح نمی‌کرد. مثلا فرض کنید ایشان گفته که مجلس باید خودرو‌های بهتری به نمایندگان بدهد یا مثلا به نمایندگان باید خانه ۱۵۰ متری بدهند. وی افزود: آقای پزشکیان نشان داده هر چه را اعتقاد داشته باشد اعلام می‌کند و اصلا دقت نمی‌کند که این اظهارنظر ولو با وجود صحیح بودن اصل آن، آیا در میان افکار عمومی نفوذ دارد یا نه. چنین ویژگی‌ای باعث می‌شود تا قابلیت رای‌آوری ایشان در انتخابات کاهش یابد.

این تحلیلگر مسائل سیاسی با بیان اینکه من آقای پزشکیان را چندان در بند کار تشکیلاتی نمی‌بینم، تصریح کرد: تصور نمی‌کنم که آقای پزشکیان بخواهد در قالب یک تشکیلات، حزب یا جبهه قرار بگیرد و بخواهد برای مواضع خود، از عده‌ای حرف‌شنوی داشته باشد. وی افزود: از این منظر معلوم نیست که جبهه اصلاحات تا چه اندازه بتواند ایشان را کنترل کند.

ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
نظر: