بخت به «بیشه دالان» روی خوش نشان داد/ تالاب به محیط‌زیست واگذار شد

واگذاری مدیریت «بیشه دالان» به اداره کل حفاظت محیط زیست لرستان، حیات تازه‌ای به این تالاب نیمه جان بروجرد داد تا امید‌ها برای احیای این اکوسیستم آبی مهم قوت بگیرد.

کد خبر: ۴۹۶۱۶
۱۶:۰۶ - ۳۰ دی ۱۳۹۸

دیدارنیوز ـ استان لرستان با ظرفیتی بی‌نظیر در حوزه طبیعت‌گردی و صنعت اکو توریسم دارای تالاب‌های ۱۴ گانه‌ای است که هرکدام می‌توانند به‌عنوان فرصتی بی‌بدیل در این حوزه موردتوجه قرار گیرند.
 
«بیشه دالان» نام تالابی است در شهرستان بروجرد و مساحت عمومی آن حدود ۹۱۳ هکتار برآورد شده که امروز تنها ۸۰ هکتار از آن باقی مانده، تالاب بیشه دالان در ۱۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر بروجرد و در دشت سیلاخور قرارگرفته است.
 
بیشه دالان از گذشته زیستگاه پرندگان مهاجری بوده است که برخی ماه‌های سال را در این منطقه می‌گذرانند
بیشه دالان از گذشته زیستگاه پرندگان مهاجری بوده است که برخی ماه‌های سال را در این منطقه می‌گذرانند. علاوه بر آن جانوران بومی دیگری از گروه پرندگان، دوزیستان، خزندگان و پستانداران در این منطقه زیست می‌کنند. مار، مرغابی، خرگوش، لاک‌پشت، حواصیل، گرگ، شغال و سگ آبی از حیواناتی هستند که در این ناحیه یافت می‌شوند.
 
در سال‌های اخیر به دلایل مختلف ازجمله استفاده بی‌رویه از زمین‌ها و منابع آبی اطراف این تالاب و نیز ورود فاضلاب روستا‌های مجاور به درون آن، تالاب بیشه دالان مورد تهدید جدی قرارگرفته و مساحت آن به میزان چشمگیری کاهش‌یافته است.
 
تصرف‌های غیرقانونی اراضی «بیشه دالان» عرصه را بر تالاب تنگ کرد
تالاب بیشه دالان ازجمله تالاب‌هایی است که از گزند شرایط نامساعد در امان نمانده و از یک‌سو تصرف‌های غیرقانونی اراضی اطراف بیشه دالان توسط کشاورزان و جاری شدن فاضلاب‌های خانگی، صنعتی و کشاورزی در محیط‌زیست تالاب، استفاده بیش‌ازحد سموم رفع آفات، بهره‌برداری تجاری از نیزار اطراف تالاب و شکار بی‌رویه و غیرمجاز اهالی منطقه و … موجب شده تا وسعت آن تا حد زیادی کاسته شده و نمونه‌های نادر گیاهی و جانوری تالاب نابود شود.
 
سال گذشته به منظور احیا تالاب «بیشه دالان» بروجرد برنامه‌ای تحت عنوان تدوین مدیریت جامع بیشه دالان طراحی شد که انتقال مدیریت این عرصه از اداره منابع طبیعی و آبخیزداری به اداره محیط زیست یکی از این برنامه‌های پیش بینی شده در این راستا بود.
 
دو روز پیش کل تالاب را طی تفاهم نامه‌ای تحویل گرفتیم
مهرداد فتحی بیرانوند امروز دوشنبه با اشاره به وضعیت واگذاری تالاب «بیشه دالان» بروجرد اظهار داشت: خوشبختانه دو روز پیش کل تالاب را طی تفاهم نامه‌ای تحویل گرفتیم.
 
وی با بیان اینکه بخش زیادی از اراضی این تالاب را قبلاً جوامع محلی به صورت قانونی و یا غیرقانونی تصرف کرده اند، تصریح کرد: ما خودمان را وارد یک چالش کرده ایم که در مورد زمین‌هایی که غیرقانونی تصرف شده اند اقامه دعوی کنیم، البته این موضوع یک پروسه حقوقی طولانی است.
 
در مورد زمین‌هایی که غیرقانونی تصرف شده اند اقامه دعوی می‌کنیم
مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان یادآور شد: در خصوص آن دسته از زمین‌هایی که سند دارند نیز باید وارد مذاکره شویم که زمین‌ها را بگیریم و برای صاحبان اسناد منافعی را تعریف کنیم.
 
فتحی بیرانوند با تاکید بر اینکه خوشبختانه ما کل تالاب را تحویل گرفته ایم و کار مطالعاتی و اجرایی برنامه مدیریت زیست بومی آن را انجام داده ایم، افزود: مشاور این طرح باید برنامه نهایی خود را اعلام می‌کند، تاکنون چندین جلسه با جوامع محلی گرفته ایم، در نهایت اجرایی کردن این برنامه مصوبه شورای برنامه ریزی را نیاز دارد و بعد شورای استان که اعتبارات ملی و استانی برای آن بگیریم.
 
پاسگاه حفاظت از تالاب «بیشه دالان» دهه فجر افتتاح می‌شود
وی با اشاره به اینکه پاسگاهی را نیز برای تالاب بیشه دالان ساخته ایم که در دهه فجر و همزمان با روز جهانی تالاب افتتاح می‌شود، اظهار داشت: با توجه به اینکه متخلفانی برای شکار پرندگان به این تالاب می‌آیند، لذا این پاسگاه نقش خیلی مهمی در حفاظت از منطقه و امنیت آن دارد که در ۲۵۰ متر مربع احداث شده است.
 
مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان‬ با بیان اینکه کل پلاک‬ تالاب‬ بیشه دالان بیش از ۹۰۰ هکتار است، تصریح کرد: نزدیک به ۹۰ هکتار آن تحویل محیط زیست شده است و مابقی آن را در قالب این تفاهم نامه تحویل گرفته ایم، اما مساحت زیادی از آن در تصرف مردم است.
 
فتحی بیرانوند خاطرنشان کرد: باید پلاک به پلاک برویم اراضی تالاب را بررسی کنیم که پروسه زمان بری است، اما به جد دنبال آن هستیم.
 
به هر روی، احیای کامل تالاب «بیشه دالان» امروز نیازمند همکاری جوامع محلی است تا بتوان این اکوسیستم آبی مهم را جان تازه‌ای بخشید؛ تالاب‌ها این زیستگاه‌های زیبا و چشم نواز در سراسر کره زمین، از استوا تا دشت‌های یخ زده گسترده شده و چندین برابر هر عضو دیگر طبیعت، در سلامت و حفظ تعادل کره زمین نقش حیاتی ایفا می‌کنند.
منبع: مهر
ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
نظر: