امکان یا امتناع مشارکت در مناظره‌ای داغ بین دو فعال سیاسی اصلاح‌طلب و اصولگرا

مناظره مهدی محمودیان و سید مهدی موسوی‌نژاد درباره امکان یا امتناع مشارکت در انتخابات

مناظره/ ۱۶ روز مانده به دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی و دوره ششم خبرگان رهبری، از دو فعال سیاسی اصولگرا و اصلاح‌طلب (مهدی محمودیان و سید مهدی موسوی‌نژاد) دعوت کردیم تا نظرات خود پیرامون این موضوع را بیان کنند.

کد خبر: ۱۶۱۳۹۵
۱۷:۲۱ - ۲۵ بهمن ۱۴۰۲

 

دیدارنیوز ـ اسفندیار عبداللهی: در ادامه سلسله برنامه‌های زاویه در قالب مناظره، این بار میزبان دو فعال سیاسی از دو جناح معروف کشور بودیم. مهدی محمودیان عضو سابق حزب اتحاد ملت و اصلاح‌طلب و سید مهدی موسوی‌نژاد، نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی از جریان اصولگرا، در این برنامه، به تهیه کنندگی و با اجرای من اسفندیار عبداللهی، در رابطه با انتخابات پیش رو و حواشی و مباحث پیرامون آن بحث و تبادل نظر کردند.

مهم: به علت طولانی بودن گفت‌وگو، ویدیوی آن در دو قسمت پشت سر هم منتشر می‌شود:

قسمت ۱ ویدیو را در اینجا، یوتیوب و دیگر حساب‌های دیدار در شبکه‌های اجتماعی ببینید و بشنوید

قسمت ۲ ویدیو را در اینجا، یوتیوب و دیگر حساب‌های دیدار در شبکه‌های اجتماعی ببینید و بشنوید

 

محمودیان معتقد است آنچه به عنوان انتخابات از آن یاد می‌کنند، انتخابات نیست، بلکه یک دورهمی درون خانوادگی است که خودشان از خودشان دعوت می‌کنند در این دورهمی حضور به هم رسانند تا از نتیجه قابل پیش‌بینی آن لذت ببرند.
این فعال سیاسی اصلاح‌طلب مقصر بازار بی رمق و رونق انتخابات را شورای نگهبانی می‌داند که ۱۲ عضو فقیه و حقوق‌دان آن توسط رهبری (مستقیم و با واسطه) منصوب می‌شوند و معتقد است: یک جریان فکری در مسیر زمان و فرایندگونه شرایطی را به وجود آورده که خودی‌ها و حلقه بی خطر و نزدیک به نهاد قدرت، در مراکز اصلی تقنینی، اجرایی و قضایی کشور قرار گیرند.

وی بر این باور است که امیدی به اصلاح نیست و مجلس بعدی به مراتب از مجلس یازدهم ضعیف‌تر و خنثی‌تر خواهد بود.

محمودیان که معتقد است جمهوریت نظام جمهوری اسلامی نزول و غروب کرده است، در توضیح این ادعای خود به تمامی روسای مجلس و روسای جمهور سابق اشاره و عنوان می‌کند که تمامی روسای قوای مجریه و مقننه کشور -جز آیت‌الله خامنه‌ای که رهبری نظام را بر عهده دارد- از قطار خودی‌ها پیاده شده‌اند و تحت عناوینی، چون خائن، انحرافی، غرب‌زده حق ورود به هیچ تصمیمی در کشور را ندارند و هر کدام به سرنوشتی دچار شده‌اند. بنی‌صدر جانش را برداشت و رفت، رجایی و باهنر در ابتدای راه ترور و حذف شدند، هاشمی با کلی حرف و حدیث و حاشیه درگذشت، سید محمد خاتمی محدود است، مهدی کروبی و میرحسین موسوی در حصر، محمود احمدی‌نژاد انحرافی و علی لاریجانی فاقد صلاحیت هستند.

گرچه جزئیات بحث زیاد است، اما چکیده کلام مهدی محمودیان که خروجی همین مباحث است، تا انتخابات خواندن رویداد پیش رو است و ضمن اینکه عنوان می‌کند در انتخابات شرکت نمی‌کند و تاکید دارد که تنها راه بازنگری در قانون اساسی است.

حجت‌الاسلام سید مهدی موسوی‌نژاد دقیقا در نقطه مقابل محمودیان قرار دارد و گرچه شورای نگهبان را عاری از خطا و اشتباه نمی‌داند، اما تصمیمات این نهاد نظارتی را قانونی می‌داند و درباره پیاده شدن مسئولان و روسای سابق قوای کشور، مانند دیگر همفکرانش معتقد است که ملاک حال افراد است؛ بنابراین بر پایه اصل "ملاک حال افراد است"، رد صلاحیت افرادی، چون حسن روحانی، سید محمود علوی و دیگر افراد جریان اعتدالی و اصلاح طلب را قانونی می‌داند و حق تشخیص و احراز صلاحیت را قانونا در اختیار شورای نگهبان می‌داند.

بر خلاف محمودیان که معتقد است ایرانی غیر مسلمان و غیر شیعه از حقوق برابری در انتخابات برخوردار نیست، حجت الاسلام موسوی‌نژاد بر این باور است که همین مقدار که اقلیت‌های دینی نماینده اختصاصی خود را در مجلس دارد کفایت می‌کند، چون کشور کشور اسلامی است.

وی بر پایه همین استدلال ادامه می‌دهد که نماینده یک اقلیت دینی در مجلس نماینده کل مردم محسوب می‌شود و دموکراسی از این مترقی‌تر نداریم. موسوی‌نژاد معتقد است خدا ناباوران و بهایی‌ها نباید در یک کشور اسلامی در مقام و منصبی قرار گیرند، ولی از دیگر حقوق انسانی برخوردارند. محمودیان در همین قسمت نکته‌ای کنایه‌گونه دارد و در بخشی از اظهارات خود می‌گوید در نظامی که مصطفی پورمحمدی دبیر مهمترین تشکل روحانی اصولگرای کشور حق انتخاب شدن ندارد، چه انتظاری داریم که یک خداناباور یا بهایی نامزد نمایندگی مجلس شود؟

موسوی‌نژاد همچنین در بخشی از این مناظره به موضوع خبرگان رهبری می‌پردازد و ساختار این نهاد را متفاوت از مجلس شورای اسلامی می‌داند و در بیان دلایل کمبود داوطلب در این حوزه اینطور توضیح می‌دهد که، چون شخصیت‌های فقهی و مجتهدین، به پست و مقام و مال دنیا بها نمی‌دهند و خود جایگاه نمایندگی خبرگان امکانات و فاکتور‌ها و فرصت‌هایی مجلس و دولت را ندارد، انگیزه افراد برای حضور را کم می‌کند و به خاطر جایگاه نخبگانی نهاد خبرگان، افراد کمی پیدا می‌شود که حائز شرایط قانونی این جایگاه باشند و این را حسن می‌داند که نامزد‌ها به صورت تکلیفی وارد کارزار خبرگان می‌شوند نه جبنه‌های دنیوی یا اقتصادی.

وی همچین در بخش دیگری از سخنان خود در واکنش به این مسئله که در برخی از استان‌ها یا یک نامزد خبرگان تایید شده یا کمتر از نیاز آن استان داوطلب تائید شده وجود دارد، عنوان می‌کند که قانونا هرگاه یک حوزه انتخابیه شرایط برگزاری انتخابات را نداشته باشد، مانند نداشتن رقیب یا نداشتن نامزد، در آن حوزه انتخابات برگزار نمی‌شود.

به گزارش دیدار، در زمان ضبط این برنامه حوزه انتخابیه خراسان جنوبی یک نامزد خبرگان داشت و او سید ابراهیم رئیسی بود. در روز‌های بعد یک نامزد دیگر به آن حوزه اضافه شد و اگر در این رابطه بحثی صورت گرفته مربوط به آن روز بوده است. همچنین در مناظره سخن از رد صلاحیت مصطفی پور محمدی، دبیر جامعه روحانیت مبارز و وزیر پیشین کشور و دادگستری نیز به میان آمد، اما در روز‌های اخیر صلاحیت او مورد صلاحیت قرار گرفت.

ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
نظر: