جبهه اصلاحات: مصوبه حجاب نقض آشکار حقوق ملت است

جبهه اصلاحات ایران در یک بیانیه اعتراضی مصوبه اخیر مجلس شورای اسلامی با عنوان حجاب و عفاف را نقض آشکار حقوق ملت خواند و اعلام کرد: محروم کردن بخشی از شهروندان از ارایه خدمات اداری، درمانی، آموزشی، رفاهی، فرهنگی و... نقض حقوق ملت است که با تصویب این قانون آشکارا رخ می‌دهد. این مصوبه به اذعان بسیاری از دلسوزان کشور، نوعی اعلان جنگ حاکمیت با جامعه نیز تلقی می‌شود. نگرانی از تصویب و اجرای این لایحه زمانی بیشتر می‌شود که در بخش‌هایی از آن، روش‌های قهری و پلیسی برخورد با دانش‌آموزان و دانشجویان را نیز در بر دارد.

کد خبر: ۱۵۴۷۸۱
۰۹:۴۱ - ۰۴ شهريور ۱۴۰۲

دیدارنیوز: جبهه اصلاحات ایران در بیانیه‌ای به لایحه حجاب واکنش نشان داد و آن را نقض آشکار حقوق ملت ارزیابی کرد.

جبهه اصلاحات ایران در این بیانیه اعتراضی مصوبه اخیر مجلس تحت عنوان «لایحه حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب» را خلاف قانون اساسی و نقض صریح حقوق شهروندان دانست و خواستار تجدیدنظر اساسی در آن شد. به اعتقاد جبهه اصلاحات ایران «نگرانی از تصویب و اجرای این لایحه زمانی بیشتر می‌شود» که بدانیم، «در بخش‌هایی از آن، روش‌های قهری و پلیسی برخورد با دانش‌آموزان و دانشجویان را نیز در بر دارد.»

جبهه اصلاحات ایران همچنین هشدار می‌دهد، «چنانچه اصلاحات جدی در رویکرد حاکمیت به خصوص به رسمیت شناختن حق انتخاب شهروندان در همه زمینه‌های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی و در یک کلام حق حاکمیت ملی صورت نگیرد، ابعاد و پیامد‌های فاجعه‌بار آن آینده ایران را در معرض تهدید‌های جدی قرار خواهد داد.»

در این بیانیه اعتراضی آمده است: «شاید اینکه در پنجمین دهه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، مرگِ مظلومانه و دردناک یک دخترِ جوانِ مسافر از هموطنان کرد بعد از بازداشت توسط گشت ارشاد تهران موجب شکل‌گیری جنبشی چنان فراگیر در اعتراض به حجاب اجباری شود و طی آن زنان و دختران به ستوه آمده از تحمیل حجاب به ناگاه به هم پیوند بخورند و تصمیم بگیرند حجاب از سر بردارند و با گذشت نزدیک به یک‌سال پای این تصمیم بایستند و هزینه‌های آن را هم بپردازند، کمتر قابل پیش‌بینی بود.

تحلیل واقع‌بینانه این جنبش اعتراضی می‌توانست گامی مهم در راستای درک صحیح از میزان نارضایتی‌ها و شناخت دلایل شکاف ملت-حاکمیت باشد. اما متاسفانه مجموعه رفتار‌های متولیان و سیاستگذاران گویای عدم درک این واقعیت‌هاست؛ چراکه شاهدیم هم پای آن جامعه و خاصه زنان و دختران جوان کشور در یک‌سال گذشته به اشکال مختلف به تضییقات و رویه‌های قهرآمیز برای تحمیل مجدد حجاب اعتراض کرده و می‌کنند. بسیاری از اندیشمندان و دین‌پژوهان، این رویکرد حاکمیت را مغایر با آیات قرآن و مسلمات و احکام شریعت می‌دانند. در حالی که به سالگرد مرگ فاجعه‌بار مهسا نزدیک می‌شویم، نمایندگان مجلس یازدهم در اندرونی مجلس و دور از چشم صاحبان اصلی خانه ملت، مصوبه‌ای را با رویکردی به مراتب مضیق‌تر به قانون تبدیل می‌کنند که نه تنها به این مناقشه پایان نخواهد داد، بلکه باید منتظر ابعاد ویرانگرتر آن نیز بود. جبهه اصلاحات ایران این مصوبه را نقض صریح حقوق شهروندان که در قانون اساسی ذیل فصل حقوق ملت بر آن تاکید شده است، می‌داند. محروم کردن بخشی از شهروندان از ارایه خدمات اداری، درمانی، آموزشی، رفاهی، فرهنگی و... نقض حقوق ملت است که با تصویب این قانون آشکارا رخ می‌دهد. این مصوبه به اذعان بسیاری از دلسوزان کشور، نوعی اعلان جنگ حاکمیت با جامعه نیز تلقی می‌شود.

از طرف دیگر اعمال محدودیت‌های دیگر در این قانون با توجه به واقعیت‌ها و مطالبات جامعه پس از شکل‌گیری جنبش زن، زندگی، آزادی در ایران، آن هم در شرایطی که در آخرین گزارش مجمع جهانی اقتصاد رتبه شکاف جنسیتی ایران در رده بدترین کشور‌های جهان قرار دارد، عملا بیش از پیش زنان ایران را از عرصه عمومی به انزوای خانگی می‌کشاند. از مصادیق متعدد این محدودیت و محرومیت می‌توان حذف بیشتر زنان از محیط کسب و کار را مثال زد. بدون تردید این روند حذفی زنان از عرصه عمومی مغایر با رویکرد و برداشتی از انقلاب اسلامی است که حضور زنان در عرصه جامعه را وجه ممیزه خود قلمداد می‌کرد. نگرانی از تصویب و اجرای این لایحه زمانی بیشتر می‌شود که در بخش‌هایی از آن، روش‌های قهری و پلیسی برخورد با دانش‌آموزان و دانشجویان را نیز در بر دارد.

جبهه اصلاحات ایران ضمن ابراز نگرانی جدی نسبت به تبعات خطرناک اجرای این مصوبه که با سرنوشت ده‌ها میلیون از شهروندان ایران ارتباط دارد، هشدار می‌دهد چنانکه اصلاحات جدی در رویکرد حاکمیت به خصوص به رسمیت شناختن حق انتخاب شهروندان در همه زمینه‌های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی و در یک کلام حق حاکمیت ملی صورت نگیرد، ابعاد و پیامد‌های فاجعه‌بار آن آینده ایران را در معرض تهدید‌های جدی قرار خواهد داد. حاکمیت برای حل ابعاد این مناقشه وسیع و ویرانگر باید گوش شنوایی برای شنیدن پیشنهادات و راهکار‌های عملی دلسوزان، اندیشمندان و مصلحان داشته باشد.

از نظر ما پژوهشی که در این زمینه با مشارکت صاحب‌نظران و زیرنظر سیدمحمد خاتمی تحت عنوان «مساله حجاب؛ واقعیت‌ها و راهکارها» تدوین و منتشر شده است، می‌تواند همان راه‌حل‌های میانه و کم‌هزینه‌ای باشد که خواست آحاد ملت را نیز در بر می‌گیرد. جبهه اصلاحات ایران صاحب‌نظران، دغدغه‌مندان، حاکمیت و ملت ایران را به مداقه در این پژوهش و ۱۰ راهکار ارایه شده در آن دعوت می‌کند. راهکار‌هایی که به جامعه و حاکمیت کمک می‌کند تا با فهم درست مبانی دینی و رعایت لوازم جمهوریت و التزام به حقوق و اخلاق و عرف اجتماعی، در کنار یکدیگر به صورت صلح‌آمیز زندگی کنند. لازمه برون‌رفت از این چالش پذیرش تفاوت‌ها و حقوق اساسی و انسانی همه شهروندان ایران با وجود همه تفاوت‌هاست.

بدون تردید با این شیوه حکمرانی، هم اسلام، هم جامعه ایران اعم از زنان و مردان و هم کشور ایران زیان می‌کنند و آسیب‌های غیر قابل جبران می‌بینند.

جبهه اصلاحات ایران»

ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
نظر: