سفیر ایران در لبنان اعلام کرد

روابط ایران و عربستان به نفع منطقه است

محمدجلال فیروزنیا، سفیر ایران در لبنان معتقد است که روابط ایران و عربستان به نفع دو کشور و منطقه است و در مذاکره با سعودی‌ها در بغداد درصدد گسترش روابط هستند.

کد خبر: ۱۲۴۱۴۲
۰۸:۰۸ - ۱۶ اسفند ۱۴۰۰

دیدارنیوز: سفیر جمهوری اسلامی ایران در بیروت در گفت وگویی به مسائل مختلفی از جمله روابط ایران و لبنان و مذاکرات اخیر تهران و ریاض پرداخت.

گفت وگوی تفصیلی محمدجلال فیروزنیا، سفیر جمهوری اسلامی ایران در لبنان با شبکه العالم به شرح زیر است:

ایران چه دیپلماسی برای ارتباط با دولت و مردم لبنان درپیش گرفته است؟

روابط ما با لبنان، چه در سطح رسمی و چه مردمی و چه در رابطه با مقاومت در این کشور، خاص و منحصر به فرد است و در همه سطوح پیشرفت‌هایی داشتیم. ایران از مردم لبنان در بسیاری از زمینه‌ها حمایت می‌کند، درخصوص مقاومت هم حمایت‌های ایران ادامه دارد و قطعا این حمایت‌ها در آینده افزایش می‌یابد، در رابطه با دیپلماسی رسمی با دولت لبنان نیز در ماه‌های گذشته، روابط و دیدار‌هایی میان مسئولان دو کشور صورت گرفته است. وزیر خارجه ایران به لبنان سفر کرد تا بر آمادگی ایران بر حمایت از دولت لبنان و همکاری با آن در همه زمینه‌ها تاکید کند، ایران از بوحبیب برای سفر به ایران دعوت کرده است. همچنین وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران همزمان با دهه فجر به لبنان سفر کرد و این سفر با استقبال گسترده مردم لبنان مواجه شد.

ما از وزیر فرهنگ لبنان برای سفر به ایران و شرکت در مراسم افتتاح نمایشگاه بین المللی کتاب دعوت کردیم. ایران در همه زمینه‌ها با دولت لبنان و وزرای لبنانی در ارتباط است، من با حمیه وزیر کار لبنان دیدار کردم و درباره زمینه‌های همکاری میان دوکشور درچارچوب ماموریت‌های وزارت کار بحث و گفتگو کردیم. ما از وزیر کار لبنان برای سفر به ایران به منظور پی گیری مباحث مطرح شده دعوت کردیم.

ماهیت طرح‌ها و درخواست‌هایی که ایران برای کمک به ویژه در این زمینه و در سطح وزارت کار ارائه کرده، چیست؟

به طور اصولی، ما آماده حمایت و همکاری در هر مرحله‌ای هستیم و ممکن است با مراحل دیگر متفاوت باشد.

آیا درخواست‌های مشخصی وجود ندارد؟

طرح‌هایی در زمینه‌های زیرساختی به وزارت کار لبنان ارائه شد، ما در ایران می‌توانیم که این طرح‌ها را در لبنان تحقق ببخشیم ما تجربه‌های بسیاری حتی در خارج از کشور داریم و اکنون این طرح‌ها در دست بررسی است و ما آن‌را پیگیری می‌کنیم.

در رابطه با درخواست از ایران برای کمک، تجارب گذشته امیدوارکننده نبوده است، طرح‌های بسیاری ارائه شده، ولی از سوی دولت لبنان پاسخ مثبتی دریافت نشده آیا ممکن است در این مرحله شرایط تفاوت کرده باشد؟

همچنان هیچ تغییری در موضع رسمی لبنان ایجاد نشده و همچنان محافظه کاری‌ها و نگرانی‌هایی وجود دارد.

نگرانی‌ها و موانع چیست؟

آن‌ها از تحریم‌های آمریکا می‌ترسند و حتی در اظهارنظر‌های رسمی این مساله را عنوان می‌کنند، ولی ما علیرغم تحریم‌ها و دخالت‌ها و فشار‌های آمریکا این راه را دنبال می‌کنیم، به اعتقاد من، می‌توانیم با دولت لبنان به پیشرفت‌هایی برسیم و در محافل رسمی این امید هست که بعد از دستیابی به توافق در مذاکرات وین و لغو تحریم‌ها، راه به روی این طرح‌ها باز خواهد شد و همکاری‌ها افزایش می‌یابد.

چرا آمریکا درحال حاضر، هر کشوری را از کمک کردن به لبنان منع می‌کند، یعنی هر کشوری که می‌خواهد به لبنان کمک کند، آمریکا مانع می‌شود و تحریم می‌کند و هیچ کمکی به لبنان نمی‌کند؟

متاسفانه این موضع آمریکاست و بر کسی پوشیده نیست و یک موضع علنی و رسمی است و آمریکا نه تنها مانع همکاری میان ایران و لبنان می‌شود، بلکه حتی از همکاری میان کشور‌های عربی با لبنان جلوگیری می‌کند.

اکنون در رابطه با وارد کردن گاز از مصر به لبنان از مسیر سوریه، تحریم‌هایی وجود داشت که نیاز به مجوز و اجازه آمریکا بود. موضع آمریکا حمایت از رژیم‌صهیونیستی در منطقه است و همه اقدامات آمریکا درجهت حمایت از رژیم صهیونیستی و امنیت این رژیم و سلطه آن در منطقه است.

همه فعالیت‌های ما در لبنان در بالاترین سطوح ادامه دارد، اما دخالت‌هایی وجود دارد. این دخالت آمریکا در امور داخلی لبنان و نیز در روابط لبنان با دیگر کشور‌ها برکسی پوشیده نیست و دخالت‌های آمریکا صرفا از طرف سفارت این کشور در لبنان نیست، بلکه در محافل تصمیم‌گیر در آمریکا هم این دخالت‌ها در امور لبنان و در امور کشور‌های منطقه ادامه دارد. دخالت‌های سفارت آمریکا در امور لبنان آشکار است، ولی ما بار‌ها تاکید کرده ایم که در امور داخلی لبنان دخالت نمی‌کنیم و این در سیاست ما نیست، نه در لبنان و نه در هیچ جای دیگر.

با وجود همه این تاکید‌ها و تجاربی که حاصل شده، هجمه‌هایی علیه نقش ایران در لبنان وجود دارد، برخی از گروه‌های داخلی لبنان که با مقاومت دشمن هستند، از سلطه ایران بر لبنان صحبت می‌کنند ... نظر شما به عنوان سفیر جمهوری اسلامی ایران در لبنان درباره این گونه ادعا‌های مربوط به اشغالگری ایران در لبنان چیست؟

برخی کشور‌ها نخست وزیر لبنان را چند روز در پایتخت خود بازداشت کردند و همان کشور‌ها از حمایت مردم لبنان شانه خالی کردند تا با اعمال فشار بر این ملت، به آن‌ها اجازه تصمیم‌گیری در مسائل حاکمیتی ندهند، بحران معیشتی در لبنان ناشی از فشار‌های آمریکا و دیگران علیه ملت لبنان است. ایران نه در لبنان و نه درهیچ کشور دیگری چنین رفتار و رویه‌ای را دنبال نمی‌کند، ما از ملت لبنان و از مقاومت حمایت می‌کنیم و این سیاست را رسما و با صدای رسا اعلام می‌کنیم.

دشمنان مقاومت در لبنان با حمایت‌های ایران از مقاومت مشکل دارند و معتقدند که حمایت‌های ایران از مقاومت و حزب‌الله لبنان باعث به وجود آمدن این مشکلات و اختلافات داخلی (به زعم آنان) شده است .. نظر شما درباره این ادعا‌ها چیست؟

حمایت از مقاومت در لبنان، حمایت از لبنان و امنیت و ثبات این کشور است و حمایت از لبنان در مقابله با تجاوزگری‌ها و تهدیدات رژیم صهیونیستی است و قطعا این سیاست ادامه دارد و رو به افزایش است، حمایت ایران از مقاومت در لبنان و مردم لبنان فقط به منزله حمایت از مقاومت نیست، ما آماده حمایت از ارتش لبنان و نیرو‌های امنیتی این کشور در همه سطوح هسیتم، حمایت از مقاومت نمی‌تواند بهانه‌ای در دست رسانه‌های مخالف مقاومت باشد. این ادعا‌ها بی پایه و اساس است و درجهت منافع رژیم صهیونیستی و دشمنان مقاومت است.

از آمادگی ایران برای حمایت از ارتش لبنان صحبت کردید ... به نظر شما، آیا اکنون حمایت از ارتش لبنان وجود دارد و درصورتی که این حمایت‌ها وجود داشته باشد، آیا به تقویت ارتش لبنان کمک می‌کند و به ثبات و امنیت لبنان و حمایت از این کشور در برابر تجاوزگری اسرائیل را در پی خواهد داشت؟ آیا ایران می‌تواند درحال حاضر چنین اقدامی را انجام دهد؟

ما آماده حمایت از آن‌ها هستیم و همان طور هم که قبلا اعلام کرده ایم، بار دیگر بر این موضع تاکید می‌کنیم، به ویژه در شرایط کنونی و در چارچوب همکاری میان ارتش ایران و ارتش لبنان در همه سطح این آمادگی را داریم.

آیا در این خصوص تماس‌هایی از سوی ارتش لبنان گرفته شده است؟

در شرایط سخت کنونی لبنان، تماسی گرفته نشده است و همانطور که می‌دانید از ارتش لبنان حمایت‌های بشردوستانه‌ای می‌شود. ایران نیز در صورت درخواست آماده حمایت است، در هر صورت و در همه عرصه‌ها آماده حمایت هستیم.

آیا آمریکا، برای ارتش نیز ممانعت ایجاد می‌کند؟

بدون شک آنان ممانعت می‌کنند.

جناب سفیر! تحلیلگران و کارشناسان زیادی در لبنان وضعیت و بحران لبنان را به اوضاع منطقه ربط می‌دهند و درگیری کنونی آمریکا و ایران در منطقه را دلیل پیچیده شدن مشکلات لبنان می‌دانند؛ آیا میان درگیری آمریکا و ایران و مشکلات لبنان ارتباطی وجود دارد؟

خیر؛ از نظرما لبنان عرصه درگیری ما و آمریکایی‌ها نیست و نه تنها لبنان، هیچ کشور دیگری در این عرصه نیست، اما درخصوص حمایت از مقاومت و مردم لبنان باید بگویم لبنان کشور دوست ماست و در مقابل تهدیدات و حملات صهیونیست ها، قطعاً از مردم لبنان و مقاومت این کشور در همه سطوح حمایت می‌کنیم این سیاست قطعی و مشخص ماست.

ممکن است برخی این اقدام را سیاسی کاری و خلاف منافع خود بدانند که به خودشان مربوط است، اما این رابطه‌ای میان ما و مردم لبنان به عنوان کشوری با حاکمیت، تصمیمات و منافع مستقل است. تصمیم ایران بر این است که به همکاری و حمایت از مردم لبنان و مقاومت این کشور در مقابل چالش‌ها ادامه دهد، ما بار‌ها و با صدای بلند تاکید کردیم که اجازه نخواهیم داد لبنان در برابر فشار‌های خارجی و بحران‌ها فرو بریزد.

موضع‌گیری ایران درباره موافقت با درخواست سیدحسن نصرالله درباره ارسال سوخت روشن بود، به نظر شما تغییرات منطقه به خصوص توافق هسته‌ای ایران یا مذاکره با عربستان چه تاثیری بر رابطه دو کشور دارد؟

چند نکته وجود دارد، ما در وین تاکید کردیم مذاکرات در پرونده‌های منطقه با کشور‌های منطقه است نه آمریکا و دیگر کشورها، چارچوب مذاکرات منطقه‌ای با کشور‌های منطقه در چارچوب ۱ + ۵ یا ۱ + ۴ نیست. اما اگر به یک توافق خوب برسیم، قطعاً تأثیرات مثبتی بر فضای منطقه و همکاری‌های هرچه بیشتر منطقه‌ای و کاهش بحران خواهد داشت.

مهمترین نکته در مورد بحران لبنان؛ عدم مداخله آمریکایی‌ها و لغو تحریم‌های ناعادلانه علیه همه مردم منطقه است، تحریم‌هایی مانند قانون سزار علیه سوریه وجود دارد که مشکلات مردم لبنان و اقتصادی این کشور را افزایش می‌دهد. اگر این تحریم‌ها برداشته شود، راه برای همکاری‌های منطقه‌ای میان لبنان، سوریه، مصر، عراق و بسیاری دیگر از کشور‌های منطقه باز خواهد شد. لغو تحریم‌های ایران کافی نیست، باید تحریم‌های همه کشور‌های منطقه از جمله سوریه و ... لغو شود.

در مورد گفتگو با عربستان اوضاع چگونه است؟

در مورد گفتگو با عربستان، معتقدیم روابط ایران و عربستان به نفع دو کشور و منطقه است و در مذاکره با سعودی‌ها در بغداد درصدد گسترش روابط هستیم و مشکلی میان ما وجود ندارد. در مذاکرات بغداد هنوز وارد مسائل منطقه‌ای نشده ایم. عربستان مساله یمن را مطرح کرده، اما ما مسائل دوجانبه میان خود و سعودی‌ها را مطرح کرده‌ایم.

یعنی از پرداختن به مسائلی غیر از روابط دوجانبه خودداری کردید؟

بله، تاکنون در مذاکره با سعودی ها، ما نه مسائل منطقه‌ای، نه پرونده لبنان، نه مساله یمن را مطرح نکرده‌ایم؛ اما بهبود روابط ایران و عربستان قطعا به نفع مردم منطقه و کاهش تنش‌ها در منطقه است.

آیا تأثیر مثبتی بر لبنان دارد؟

البته بر لبنان هم تاثیر دارد.

آیا این کارزار شدید علیه نقش ایران در لبنان کاهش خواهد یافت؟

نباید در تأثیرات آن اغراق کنیم.

چشم انداز ایران به انتخابات لبنان که قرار است دو ماه و نیم دیگر در لبنان برگزار شود، چیست؟

برگزاری انتخابات پارلمانی لبنان در ماه می‌در حیات سیاسی لبنان و تشکیل دولت جدید و انتخاب رئیس جمهوری به ویژه در این شرایط بسیار سخت برای مردم لبنان، بسیار مهم است.

لبنان برای برون رفت از این بحران ها، نیازمند اصلاحات و تصمیمات مهم و تلاش‌های جدی است و انتخابات پارلمانی و سپس تشکیل دولت و انتخاب رئیس جمهور باید در چارچوب تسریع در انجام این وظایف دشواری باشد که مردم و دولت لبنان به آن نیاز دارند.

ما انتخابات آتی در این زمینه را مرحله‌ی مهمی برای خدمت به مردم می‌دانیم، لبنان اکنون به اصلاحات اقتصادی و یک سیستم اقتصادی جدید و تصمیمات مهمی برای بهبود شرایط زندگی مردم نیاز دارد، ما به اهمیت انتخابات آتی، در این چارچوب باور داریم.

مخالفان در لبنان روی این انتخابات برنامه‌ریزی کردند و می‌گویند اگر تغییری در آن ایجاد شود، نفوذ ایران در لبنان را کاهش می‌دهد، نظر شما چیست؟

من فکر می‌کنم این‌ها بیشتر توهم است تا واقعیت، به هر حال ما به انتخابات آینده به عنوان مرحله مهمی برای خدمت به مردم لبنان و خروج از بحران معیشتی مردم نگاه می‌کنیم.

چشم انداز شما درخصوص آینده لبنان چیست؟

به نظر من امکان دست یافتن به راه حلی برای برون رفت از شرایط سخت و بحران فعلی این کشور وجود دارد، من نسبت به آینده خوش بین هستم. مردم لبنان مردمی ریشه دار هستند، لبنان اکنون به وحدت، همبستگی و انسجام مردم و مسئولان و همه گروه‌های سیاسی و اجتماعی نیاز دارد. با اتحاد ملی، همبستگی مردمی و انسجام همه گروه‌های مردمی و سیاسی و حمایت دوستان و برادران منطقه امکان بهبود شرایط و برون رفت از این بحران‌ها وجود دارد.

منبع: ایسنا
ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
نظر: