
هدایت الله خادمی، نماینده ادوار مجلس میگوید: امیدواریم به توافق برسیم، چون با نگاهی به وضعیت ناترازیهای انرژی، آب، سوخت و مالی به این نتیجه میرسیم که کشور بیشتر از این تاب و تحمل تحریمها را ندارد. متأسفانه ظرف ۱۵ سال اخیر آنقدر وضع مان بد شده است که تبدیل به یک کشور بکر شدیم، چون از لحاظ همه مولفهها در وضعیت بدی قرار دارد بنابراین ایران بهشتی برای سرمایهگذاری محسوب میشود.
دیدارنیوز: تحلیلگر مسائل سیاسی و اقتصادی با بیان اینکه توافق شود، حتی اگر سرمایهگذاران آمریکایی هم نیایند، اروپاییها با کله میآیند، گفت: بعد از لغو تحریم ها، ایران بهشتی برای سرمایه گذاری محسوب میشود.
ایران و آمریکا توصیفی امیدوارکننده از دور چهارم گفتوگوها داشتند، از این رو بسیاری از سیاسیون و کارشناسان توافق را دردسترس میبینند. بنا به اظهارنظر مقامات دو کشور، توافق هستهای پایهای برای مذاکرات اقتصادی خواهد شد، اما درباره گشایشهای اقتصادی بعد از توافق نظرات کارشناسان مشترک نیست؛ برخی دیدگاهها تصویری خوشبینانه را از پساتوافق به تصویر میکشند، در مقابل برخی دیدگاهها بدبینانهاند، چون با یادآوری دوره پسابرجام به این نکته اشاره دارند که آمریکا به بهانههای مختلف نخواهد گذاشت ایران از این توافق منفعت اقتصادی ببرد. گروه سوم دیدگاهها پیشبینیهای محتاطانه را مطرح میکنند و به این معنا که اوضاع پساتوافق نه خیلی رویایی میشود و نه خیلی بد.
هدایت الله خادمی در گفتوگو با نامه نیوز درباره اوضاع اقتصادی پساتوافق گفت: اگر مذاکرات نتیجه بخش باشد، کشور در کوتاه مدت به یک ثبات اقتصادی میرسد، چون ارتباطات اقتصادیاش با دنیا برقرار میشود. ارتباط با دنیا مساوی با آمدن شرکتهای خارجی به ایران خواهد بود. همچنین دیگر نیاز نیست برای دور زدن تحریمهای متحمل هزینههای بیشتری شویم.
وی با بیان اینکه توافق زمینه و بستر سرمایه گذاری خارجی در ایران را فراهم میکند، افزود: حالا شاید آمریکاییها بلافاصله وارد همکاریهای اقتصادی با ما نشوند، اما بقیه کشورها خواهند آمد. هم اکنون چینیها و هندیها به دلیل تحریمهای سخت اعمالی آمریکا تمایلی برای سرمایه گذاری در ایران ندارند. علاوه بر چین، اروپاییها نیز همچون پس از اجرای برجام برای فعالیت در اقتصاد ایران پا پیش میگذارند.
رئیس هیات مدیره انجمن شرکتهای حفاری و خدمات فنی ایران اظهار کرد: اگر موانع ارتباط ایران با دنیا برداشته شود مانند سایر کشورها میتوانیم به بازارهای جهانی دسترسی پیدا کنیم؛ با واردات تکنولوژیهای مدرن، صنایع کشور را به روزرسانی کنیم، تولید و صادرات رونق میگیرد که این موضوع خروج از رکود، اشتغالزایی، کاهش تورم و رشد اقتصادی را درپی خواهد داشت.
وی با اشاره به ظرفیتهای کشور در حوزه گردشگری افزود: اگر زمینه و زیرساختهای لازم در حوزه توریسم فراهم شود، میتوانیم ظرفیت بالقوه درآمد ۵۰ میلیارد دلاری از بخش گردشگری را فعال کنیم بنابراین توافق با آمریکا اتفاقات خوبی را برای ایران رقم خواهد زد، برعکس اگر همچنان بی ارتباط با دنیا باشیم با مشکلات اساسی مواجه خواهیم شد.
این نماینده ادوار مجلس اظهار کرد: ایران کشور بزرگی است که اگر تحریمها برداشته شوند سایر کشورها علاقهمندند وارد بازار ایران شوند مثلا در حوزه میادین مشترک نفت هم اکنون همسایگان در حال برداشت هستند، اما ما فقط نگاه میکنیم. اگر پارس جنوبی راه افتاد به دلیل مشارکت شرکتهای بزرگی همچون توتال، شل و NI ایتالیا بود. این شرکتها الان منتظرند تا به محض لغو تحریمها وارد همکاری با ایران شوند.
وی افزود: متأسفانه ظرف ۱۵ سال اخیر آنقدر وضع مان بد شده است که تبدیل به یک کشور بکر شدیم، چون از لحاظ همه مولفهها در وضعیت بدی قرار دارد بنابراین ایران بهشتی برای سرمایه گذاری محسوب میشود. کشورها از دو طریق میتوانند ارزش پول خودشان را تقویت کنند و به توسعه برسند. یا با افزایش تولید، صادرات خود را رونق دهند یا سرمایه گذاران خارجی منابع مالی بیاورند. با لغو تحریمها هر دو این ظرفیتها برای ایران فعال میشوند.
خادمی وضعیت اقتصادی کشور را عجیب و غریب خواند و گفت: ایران هیچ وقت در تاریخ خود چنین وضعیتی را تجربه نکرد، چون در بدترین شرایط نیز وضع ایران بهتر از همسایگانش بود. امیدواریم به توافق برسیم، چون با نگاهی به وضعیت ناترازیهای انرژی، آب، سوخت و مالی به این نتیجه میرسیم که کشور بیشتر از این تاب و تحمل تحریمها را ندارد.