
آمریکا در حمایت از اسرائیل، اعلام کرد که تحریمهایی را علیه فرانچسکا آلبانزه، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در سرزمینهای فلسطینی، اعمال میکند.
دیدارنیوز: گزارشگر ویژه سازمان ملل در سرزمینهای فلسطینی بارها به تندی از اسرائیل انتقاد کرده است. فرانچسکا آلبانزه دولت نتانیاهو را به راهاندازی "کارزار نسلکشی" در غزه متهم میکند. آمریکا از اعمال تحریمهایی علیه او خبر داد.
به نقل از دویچهوله فارسی، ایالات متحده روز چهارشنبه نهم ژوئیه (۱۸ تیر) اعلام کرد که تحریمهایی را علیه فرانچسکا آلبانزه، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در سرزمینهای فلسطینی، اعمال میکند. آلبانزه یکی از منتقدان شدید جنگ اسرائیل در غزه بوده است که به دومین سال خود نزدیک میشود.
مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده در بیانیهای ادعا کرد: «امروز تحریمهایی را علیه فرانچسکا آلبانزه، گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل، به دلیل تلاشهای غیرقانونی و شرمآورش برای وادار کردن دیوان کیفری بینالمللی به اقدام علیه مقامات، شرکتها و مدیران آمریکایی و اسرائیلی اعمال میکنم.»
وزارت امور خارجه آمریکا در توجیه اعمال این تحریم به یک فرمان اجرایی علیه کارکنان دیوان کیفری بینالمللی استناد کرده است که دونالد ترامپ، رئیسجمهور این کشور در ماه فوریه امضا کرد. طبق این فرمان داراییهای افراد تحریمشده در آمریکا مسدود میشود و آنها و اعضای خانوادهشان از ورود به ایالات متحده منع میشوند.
روبیو نوشت: «کمپین جنگ سیاسی و اقتصادی آلبانزه علیه ایالات متحده و اسرائیل دیگر تحمل نخواهد شد. ما همیشه در کنار شرکای خود و حق آنها برای دفاع از خود میایستیم.»
آلبانزه شامگاه چهارشنبه بدون اینکه مستقیماً به تحریمهای آمریکا اشاره کند، در پستی در شبکه اجتماعی اکس (توییتر سابق) نوشت، "محکم و با قاطعیت در کنار عدالت ایستادهام، همانطور که همیشه ایستادهام." به گزارش خبرگزاری رویترز او همچنین در یک پیام کتبی به شبکه الجزیره این اقدام آمریکا را "شیوههای ارعاب به سبک مافیا" توصیف کرد.
آلبانزه، وکیل حقوق بشری، اول ماه مه ۲۰۲۲ برای یک دوره سهساله به عنوان گزارشگر ویژه سازمان ملل در سرزمینهای فلسطینی منصوب شد.
او از کشورهای عضو شورای حقوق بشر سازمان ملل خواسته است که تحریم تسلیحاتی علیه اسرائیل اعمال کرده و روابط تجاری و مالی خود را با این کشور قطع کنند. او اسرائیل را که متحد اصلی آمریکا به شمار میرود، به راهاندازی "کارزار نسلکشی" در غزه متهم کرده است. آمریکا و اسرائیل این اتهام را به شدت رد میکنند.
اسرائیل در دیوان بینالمللی دادگستری (ICJ) با اتهام نسلکشی و در دیوان کیفری بینالمللی (ICC) با اتهام جنایات جنگی در پی حملات ویرانگر و مرگبار خود به غزه مواجه شده است. اسرائیل این اتهامات را رد کرده و مدعی است که این اقدامات در دفاع از خود و در پاسخ به حمله حماس به خاک این کشور در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ انجام شده است.
در گزارشی که اوایل ماه ژوئیه منتشر شد، آلبانزه بیش از ۶۰ شرکت از جمله تولیدکنندگان بزرگ تسلیحات و شرکتهای فناوری را به مشارکت در حمایت از شهرکسازیهای اسرائیل و عملیات نظامی در غزه متهم کرد. او در این گزارش خواستار توقف روابط تجاری با اسرائیل و پاسخگویی قانونی مدیران عامل این شرکتها به دلیل نقض احتمالی حقوق بینالملل شد.
هیئت دیپلماتیک اسرائیل در ژنو (مقر شورای حقوق بشر سازمان ملل) گزارش آلبانزه را "فاقد مبنای حقوقی، افتراآمیز و سوءاستفاده آشکار از مقامی رسمی" توصیف کرد و گفت این گزارش "جنایات حماس را تطهیر میکند".
آلبانزه یکی از دهها کارشناس مستقل حقوق بشر سازمان ملل است که برای گزارشدهی درباره موضوعات و بحرانهای خاص مأموریت دارند. دیدگاههای این گزارشگران ویژه، لزوماً بازتابدهنده موضع کلی سازمان ملل نیست.
او از زمان تصدی این سمت از سوی مقامات و گروههای طرفدار اسرائیل در آمریکا و خاورمیانه مورد انتقاد قرار گرفته است. هیئت نمایندگی آمریکا در سازمان ملل هفته گذشته با انتشار بیانیهای شدیداللحن خواستار برکناری او شد و ادعا کرد که آلبانزه "سابقهای چندساله در یهودستیزی افراطی و تعصبی بیامان علیه اسرائیل" دارد.
حمایت نهادهای حقوق بشری از آلبانزه
در این میان شماری از کارشناسان حقوق بشر تحریمهای آمریکا علیه آلبانزه را محکوم کردهاند. دیلان ویلیامز، معاون رئیس امور دولتی در اندیشکده "مرکز سیاست بینالملل"، این اقدام را "رفتار یک دولت سرکش" توصیف کرد. سازمان عفو بینالملل نیز اعلام کرد که گزارشگران ویژه باید مورد پشتیبانی قرار گیرند، نه اینکه تحریم شوند.
اگنس کالامار، دبیرکل سازمان عفو بینالملل و گزارشگر ویژه سابق سازمان ملل، گفت: «دولتهای سراسر جهان و تمام نهادهایی که به نظم مبتنی بر قانون و حقوق بینالملل باور دارند، باید تمام تلاش خود را برای کاهش و جلوگیری از تأثیر تحریمهای اعمالشده علیه فرانچسکا آلبانزه به کار بگیرند و به طور کلی از استقلال و فعالیت گزارشگران ویژه حمایت کنند.»
از زمان بازگشت دوباره دونالد ترامپ به کاخ سفید، ایالات متحده همکاری خود با شورای حقوق بشر سازمان ملل را متوقف کرده است. این کشور همچنین تعلیق کمکمالی به آژانس امدادرسانی سازمان ملل به فلسطینیان (اونروا) را تمدید کرده و دستور بازبینی در همکاری با یونسکو، نهاد فرهنگی سازمان ملل، را صادر کرده است.
دولت ترامپ اخیرا در اقدامی تلافیجویانه در واکنش به صدور حکم بازداشت برای بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، و همچنین تصمیم قبلی دیوان کیفری بینالمللی برای بررسی اتهامات جنایات جنگی نیروهای آمریکایی در افغانستان تحریمهایی را علیه چهار قاضی این دیوان اعمال کرد.