
ظهرهوند، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتگو با دیدارنیوز، گفت: خط قرمز اعلامی از سوی طرف آمریکایی، حذف چرخه غنیسازی در ایران اعلام شده و کند شدن حرکت گفتگوها به همین دلیل، طبیعی به نظر میرسد.
دیدارنیوز-سرویس بینالملل: دور پنجم مذاکرات غیرمستقیم تهران و واشنگتن با میانجیگری مسقط در شهر رم در حالی به پایان رسیده که به گفته مقامات دو طرف و همچنین ناظران و صاحبنظران، روند کندی را سپری میکند.
در همین رابطه، ابوالفضل ظهرهوند، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، عضو پیشین تیم مذاکرهکننده هستهای ایران و معاون سابق دبیر شورایعالی امنیت ملی در گفتگویی با دیدارنیوز، ضمن ارزیابی فضای حاکم بر گفتوگوهای تهران و واشنگتن در وهله کنونی، اظهار داشت: کند شدن روند مذاکرات در شرایط کنونی، طبیعی است. چرا که خط قرمز اعلامی از سوی طرف آمریکایی، حذف چرخه غنیسازی در ایران اعلام شده و کند شدن حرکت گفتوگوها به همین دلیل، طبیعی به نظر میرسد. با این روند، اگر بنا بر سرعت گرفتن مذاکرات باشد به این معناست که ما باید تسلیم شده و چرخه هستهای را به طرف مقابل تقدیم کنیم.
این دیپلمات با سابقه وزارت خارجه در ادامه، تصریح کرد: آقای ویتکاف در همان زمان که برای دیدن تهران، ابراز تمایل کرد، من گفتم که خب! ایشان تشریف آورده و از نزدیک ببینند که اینجا؛ لیبی، غزه یا سوریه است یا ایران قدرتمند؟ نظر من، همین حالا هم این است که ایشان از صحنه واقعیت ایران دیدن کرده و بعد بخواهد عنوان کند که ایران، حق غنیسازی داشته یا نداشته باشد. مذاکرات مستقیم، زمانی مورد تائید است که طرف مقابل، بخواهد مسئله خود با شما را به صورت شفاف و روشن، حل و فصل کند.
ظهرهوند، اضافه کرد: طرف مقابل باید در وهله اول، بگویدکه مسئله او دقیقا چیست و در قدم بعد، شما بتوانید محاسبه کنید که اگر به تفاهمی رسیدید، میتوانید روی تضمینش حساب کنید. اما در رویکرد آمریکا، متاسفانه شاهد مواضع متشتت و متنوعی هستیم و در دقیقه نود هم، میگویند که خط قرمزشان، نداشتن چرخه غنیسازی در ایران است. خب! با چنین طرفی؛ اصلا مذاکره غیرمستقیم هم به مصلحت نیست، چه برسد به مستقیم!
معاون پیشین دبیر شورایعالی امنیت ملی، همچنین، خاطرنشان کرد: مسئله آمریکا، پرونده هستهای نبوده و عمیقتر از این مسائل است. تلاش واشنگتن در واقع؛ مهار و کنترل ایران و تسلط بر رفتارهای منطقهای و جهانی تهران است. بنابراین، این رویکرد، رویکردی نیست که صرفا با مذاکرات هستهای قابل حل باشد. ضمن اینکه، مشکلات داخلی آمریکاییها که آن را ناشی از ایستادگی ایران هم میدانند، فراتر از این مباحث است؛ لذا در منطقه غرب آسیا، معضل آمریکاییها، نوع بودن ایران است.