
در برنامه گفت و گوی اقتصادی از استودیوی تلویزیونی «دیدارنیوز» با حضور دکتر محمد هاشمیفرد، کارشناس تجارت بینالملل، چالش بزرگ ایران در زنجیره جهانی خلق ثروت مورد نقد و بررسی قرار گرفت.
دیدارنیوزـ لیلا قصابزاده: گفتوگو با محمد هاشمی فرد، کارشناس تجارت بین الملل اینگونه آغاز شد: «زمانی که ترامپ به کشورهای حاشیه خلیج فارس سفر میکند، خبری از نفت و خامفروشی نیست؛ آنها فناوری میفروشند، مالکیت فکری صادر میکنند و ثروت تکرارپذیر میسازند. اما ما همچنان در خیال خوش خامفروشی ماندهایم. سهم ما از زنجیره جهانی خلق ثروت چیست؟»
ویدیوی این گفتوگو را میتوانید اینجا، یوتیوب و آپارات ببینید.
هاشمیفرد در پاسخ به این دغدغه، با بیان اینکه «این سوال زخمی کهنه، اما همواره تازه است»، به نقد ساختارهای اقتصادی پرداخت و با اشاره به ظرفیتهای مغفولمانده ایران در اقتصاد جهانی گفت: «فرش ایرانی متعلق به ۲۵۰۰ سال پیش، اکنون در موزه آرمیتاژ روسیه نگهداری میشود. بیش از ۷۰ درصد آن سالم مانده و امروز به نام ایران، اما در خاک روسیه درآمدزایی میکند.»
وی افزود: «ما زعفران، خاویار، فرش و دهها میراث ارزشمند دیگر داریم که ریشه در تمدن و فرهنگ غنیمان دارند، اما نهتنها آنها را بهدرستی معرفی نکردهایم، بلکه اجازه دادهایم کشورهای دیگر از آنها کسب درآمد کنند.»
هاشمیفرد اختلافات داخلی و سیاستگذاریهای نادرست را از عوامل اصلی بحران دانست و گفت:«تا زمانی که سیاست اقتصادی وجود نداشته باشد و اقتصاد در خدمت سیاست باشد، مشکلات پابرجا خواهند ماند.»
او با اشاره به تأثیر مخرب دودستگیهای سیاسی بر اقتصاد ادامه داد: «وقتی مردم تکهتکه میشوند، دیگر توان همبستگی برای حل مسائل کلان باقی نمیماند. باید بهجای تمرکز بر اختلافات ایدئولوژیک، تمام توان خود را صرف توسعه کشور و ارتقای رفاه مردم کنیم.»
در پایان، او با یادآوری حدیثی از امام علی (ع) تأکید کرد: «اگر کسی که مسئولیت دارد، فردی شایستهتر و متخصصتر از خود را میشناسد و معرفی نمیکند، بیتقواست. امروز کشور به مشاورانی شایسته، متخصص و دلسوز نیاز دارد تا راه برونرفت از بحرانها هموار شود.»
این گفتوگو، با تمرکز بر ضعف مزمن ایران در ایجاد ارزش افزوده، صادرات فناوری و بیتوجهی به صنایع خلاق بهعنوان ابزار اصلی ثروتسازی، هشداری است برای سیاستگذاران که خامفروشی را رها کنند و برای ارتقای جایگاه ایران در زنجیره جهانی، گامهای عملی بردارند.