
این نود و پنجمین برنامه مجله خبری تحلیلی دیدارنیوز است که با اجرای محمدرضا حیاتی و با حضور کارشناسان و صاحب نظران تقدیم مخاطبان گرامی میشود.
دیدارنیوز _ اتاق خبر: درود بر شما بینندگان و همراهان عزیز دیدارنیوز. اینجا استودیوی تلویزیونی دیدارنیوز و من، محمدرضا حیاتی با یک مجله خبری دیگر در خدمت شما هستم.
در این برنامه میبینید و میشنوید:
۱- ماشه پلاس، تهدید جدید اروپا علیه توافق
۲- سرمایه گذاری اقتصادی در ایران، تضمین عملی توافق
۳- برای حل معضلِ ناترازی انرژی؛ از پنکه استفاده نکنید
۴- تحمیل خفت بار کارگر ساده چینی
ویدیوی این مجله خبری را میتوانید اینجا، یوتیوب و آپارات ببینید
ترامپ: ایران را به توافق میرسانم، با خشونت یا بدون خشونت
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، در گفتوگو با شبکه فاکسنیوز اعلام کرد که مصمم است مسئله ایران را حل کند و به هر قیمتی مانع دستیابی این کشور به سلاح هستهای شود.
او اظهار داشت: ایران قطعاً به بمب هستهای دست نخواهد یافت. من باور دارم که آنها آماده مذاکره هستند و ما این موضوع را چه از راه مسالمت آمیز و چه با خشونت حل خواهیم کرد.
ترامپ با اشاره به منابع عظیم نفتی ایران افزود: با این حجم از ذخایر نفتی که برای قرنها کافی است، نیازی به برنامه هستهای برای انرژی صلحآمیز نمیبینم. این برایم منطقی نیست.
دیدار در استانبول؛ از بازی با آتش تحریمها تا تهدید ایران توسط اروپا
جمهوری اسلامی نگران از فرارسیدن اولتیماتوم اروپاییان؛ تلاش میکند پای آنها را به مذاکرات باز کند. نمایندگان جمهوری اسلامی و سه قدرت اروپایی (آلمان، فرانسه، بریتانیا) در استانبول برای بررسی روند مذاکرات هستهای با آمریکا و احتمال فعالسازی مکانیسم بازگشت تحریمها (ماشه) گفتوگو کردند.
اروپاییان در استانبول جمهوری اسلامی را تهدید کرده و هشدار دادهاند در صورت تداوم غنیسازی ۶۰٪ اورانیوم، تحریمهای سنگین سازمان ملل را بازمیگردانند.
احتمال فعالسازی مکانیسم بازگشت تحریمها توسط اروپا، نه تنها اقتصاد ایران را تحت فشار بیسابقه قرار میدهد، بلکه میتواند همکاری چین و روسیه با تهران در پرونده هستهای را نیز تضعیف کند.
ماشه پلاس، شرط اروپا برای توافق با ایران
بر اساس گزارش روزنامه فرهیختگان؛ سه کشور اروپایی در مذاکرات روز جمعه مواضعی تند را مطرح کردند و تهدیداتی جدی را روی میز گذاشتند.
اروپاییها به این موضوع اشاره داشتند که باید بندی تحت عنوان «ماشه پلاس» در متن توافق احتمالی درج شود. به این معنی که فارغ از امتیازهایی که میان ایران و آمریکا ردوبدل میشود و توافقاتی که طرفین حاصل خواهند کرد، اروپا باید همچنان از قدرت فعالسازی مکانیسم ماشه برخوردار باشد.
این روزنامه ادعا کرده؛ درخواست مطرح شده «غیرفنی»، «غیرقانونی» و با «ادبیات نامناسب» بوده و طرف ایرانی هم در پاسخ به این موضوع تأکید داشته، ایران برای حضور طرفین اروپایی در مذاکرات، مسئلهای ندارد، اما میبایست مبتنی بر این شرط باشد که اروپا مکانیسم ماشه را علیه ایران فعال نکند، در غیراینصورت ایران از NPT خارج میشود.
درباره این موضوع گفتوگو میکنم با مهدی مطهرنیا، تحلیلگر مسایل بین الملل و رئیس اندیشکده آینده پژوهی سیمرغ. آقای مطهرنیا، اروپا با طرح ماشه پلاس چه اهدفی را دنبال میکند و آیا بدون پیوند زدن منافع و مراودات اقتصادیِ همزمانِ با آمریکا و اروپا میتوان توافقی پایدار داشت؟
پیشنهاد تازه ترامپ به جمهوری اسلامی ایران؛ آمریکا میگوید پیشنهاد را ارسال کردهایم، ایران میگوید چیزی دریافت نکردهایم
رویترز به نقل از یک منبع ایرانی، گزارش داد جمهوری اسلامی تاکنون پیشنهاد آمریکا درباره توافق هستهای را دریافت نکرده است، اما عمان آن را دریافت کرده و بهزودی به تهران تحویل خواهد داد.
رئیسجمهوری آمریکا، روز جمعه پس از پایان سفر چهار روزه به خاورمیانه، در گفتوگو با خبرنگاران تائید کرد که ایالات متحده به جمهوری اسلامی برای توافق هستهای پیشنهادی رسمی ارائه داده و اکنون جمهوری اسلامی باید به این پیشنهاد پاسخ دهد وگرنه برایش بد خواهد شد.
جمهوری اسلامی، باید سرمایه گذاری آمریکا در ایران را بعنوان شرط اصلی توافق مطرح کند
محمود سریع القلم استاد علوم سیاسی میگوید: حکومت ایران باید مذاکرات هستهای را به سرمایه گذاری مستقیم شرکتهای نفتی آمریکا در ایران گره بزند. با این کار آمریکا مجبور میشود برخی از تحریمها را بردارد.
این استاد علوم سیاسی دانشگاه معتقد است؛ هر کشور و جریانی هرچه دلش بخواهد علیه ایران میگوید، چرا؟ چون ما به اقتصاد جهان قفل نیستیم.
در این خصوص گفتوگو میکنم با عبدالرضا فرجیراد، استاد ژئوپولیتیک، دیپلمات با سابقه و سفیر پیشین ایران در نروژ. آقای فرجی راد، آیا نظام سیاسی ایران این آمادگی ذهنی را دارد تا اجازه حضور سرمایه گذاران آمریکایی در ایران را صادر کند؟ و آیا حضور اقتصادی آمریکا تضمین کافی برای توافق احتمالی پیش روست یا باید اروپا را نیز در منافع اقتصادی شریک کرد؟
وزیر خارجه آمریکا میگوید: ایران هرگز نباید توانایی هستهای داشته باشد
مارکوروبیو تأکید کرد که هدف آمریکا جلوگیری کامل از دستیابی ایران به سلاح هستهای است. او گفت حتی غنیسازی در سطوح پایین نیز میتواند به سرعت به سطوح تسلیحاتی منجر شود.
وزیر امور خارجه آمریکا گفت: رئیسجمهور خواهان حل این موضوع از راه دیپلماتیک است، اما در عین حال کاملاً مصمم است که ایران هرگز به توان هستهای دست نیابد.
روبیو گفت: اگر شما بتوانید در هر سطحی غنیسازی انجام دهید، اساساً میتوانید خیلی سریع به سطح تسلیحاتی برسید.
وزیر خارجه آمریکا افزود: او میخواهد مردم ایران آیندهای بهتر داشته باشند، اما هدف نهایی این است که ایران نه سلاح هستهای داشته باشد و نه توان تهدید همسایگانش، بهویژه اسرائیل.
پزشکیان: مردم، از کولر و پنکه استفاده نکنید
پزشکیان در جلسه شورای برنامهریزی کرمانشاه گفت: قدیم که کولر و پنکه نبود مگر ما در خانههایمان در ۳۵ درجه مشکلی داشتیم؟ همین یک کار را اگر انجام بدهیم ما در کشور مشکل برق نخواهیم داشت.
محمد طبیبیان، اقتصاددان و معاون پیشین سازمان برنامه و بودجه در مطلبی کوتاه نوشت: "جناب، با این سخنان، نمک اضافی بر زخم نپاشید. این شیوه توجه به مشکلات مردم رسم درستی نیست. اگر نمیتوانید مسئلهای را حل کنید لااقل صادقانه بگویید که ما بر روی بزرگترین ذخائر انرژی جهان زندگی میکنیم، اما مدیریت اقتصاد و دیپلماسی و چیزهای دیگر را نمیدانیم. بیش از چهل سال آزمودن و خطا کردن هم برای آموختن کافی نبوده است. شایستهتر که با این سخنان، نمک اضافی بر زخم نپاشید.
درباره این موضوع گفتوگو میکنم مرتضی افقه اقتصاددان. آقای افقه، آیا راه حل پزشکیان رئیس دولت مبنی بر دور انداختن امکانات حداقلی زندگی مثل کولر و پنکه، راه حلی منطقی، علمی و شدنی است و اصولاً عدم استفاده از پنکه، ناترازی انرژی و اقتصادی را جبران میکند؟
مذاکره مستقیم اسرائیل و سوریه در باکو
سیانان به نقل از یک منبع اسرائیلی از مذاکره مستقیم مقامهای نظامی اسرائیل و دولت جدید سوریه در جمهوری آذربایجان در حضور واسطههای ترکیه خبر داد. طبق گزارشها، سوریه ظاهراً به پیوستن به پیمان صلح ابراهیم تمایل دارد.
در حالی که منطقه شاهد تحولات پرشتابی است، نمایندگان دولت جدید سوریه به رهبری احمد شرع رئیس جمهور موقت این کشور، در باکو، پایتخت جمهوری آذربایجان با مقامهای اسرائیلی دیدار کردهاند.
در این دیدار رئیس اداره مدیریت عملیات ارتش اسرائیل، شرکت داشته و با حضور مقامات ترکیهای صورت گرفته است.
گفته میشود احمد شرع یک چارچوب اولیه برای پیوستن به پیمان ابراهیم را تأیید کرده است. بر اساس این طرح، سوریه و اسرائیل بهطور متقابل حاکمیت یکدیگر را به رسمیت خواهند شناخت، سفارتخانههایی در پایتختهای همدیگر دایر میکنند و رسماً به دشمنی نظامی پایان خواهند داد.
دولت فلسطین خواستار خلع سلاح گروههای فلسطینی از جمله جنبش حماس شد
محمود عباس رییس تشکیلات خودمختار فلسطینی از همه گروههای مسلح فلسطینی خواست سلاحهای خود را تحویل بدهند و خلع سلاح شوند.
در پاسخ به این درخواست ابومازن، حماس درخواست خلع سلاح مقاومت را رد کرد.
حماس اظهارات رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین طی نشست سران عرب در بغداد درباره خلع سلاح گروههای مقاومت را تا زمان پایان اشغالگری رد کرد.
برنامه ترامپ برای کوچاندن یک میلیون نفر از مردم غزه به لیبی
شبکه انبیسینیوز به نقل از پنج منبع آگاه گزارش داده که دولت ترامپ بهطور جدی در حال بررسی طرحی برای انتقال دائمی شمار زیادی از فلسطینیان تا حدود یک میلیون تن از نوار غزه به کشور لیبی است.
بر اساس این گزارش، این طرح به مرحلهای رسیده که مذاکراتی نیز با مقامهای لیبی در این خصوص انجام شده است. گفته میشود آمریکا ممکن است در ازای موافقت لیبی با پذیرش یک میلیون نفر از مردم غزه، بخشی از داراییهای بلوکهشده این کشور را آزاد کند.
هرچند هنوز توافق رسمی در این زمینه صورت نگرفته، منابع مطلع میگویند که اسرائیل نیز در جریان این رایزنیها قرار دارد. با این حال، هیچیک از نهادهای رسمی از جمله وزارت خارجه آمریکا، شورای امنیت ملی، یا دولتهای اسرائیل و لیبی تاکنون واکنش علنی به این گزارش نشان ندادهاند.
سفر معاون ترامپ به تل آویو
جیدی ونس، معاون دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، به اسراییل سفر میکند.
به گزارش «کانال ۱۲» اسرائیل، ونس سهشنبه وارد اسرائیل میشود. منابع اسراییلی گفتند، کاخ سفید در حال انجام هماهنگیهایی برای ترتیبدادن دیدارهایی میان معاون رئیسجمهوری آمریکا و مقامهای ارشد اسرائیلی است. به گفته این منابع، اسرائیل این سفر را بسیار مهم تلقی میکند و آن را نشانهای از ثبات و استحکام روابط میان دو کشور میداند.
این در حالی است که دونالد ترامپ در جریان سفر اخیر خود به عربستان سعودی، قطر و امارات عربی متحده، تأکید کرده بود که کشورش به هیچوجه اسرائیل را نادیده نگرفته است. او همچنین تاکید کرد که روابط خوب آمریکا با کشورهای منطقه برای اسرائیل مفید است.
جمهوری اسلامی میخواهد با ادامه مذاکره جلوی حملات اسرائیل را بگیرد
جان بولتون مشاور پیشین امنیت ملی آمریکا، درباره مذاکرات با تهران و دلیل تغییر موضع ایران برای توافق با دولت ترامپ گفت: جمهوری اسلامی پس از حمله حماس، دچار ضربات سختی شده است.
جان بولتون به تضعیف و سقوط نیروهای نیابتی ایران اشاره کرد و گفت: صادرات نفت ایران هم تا حدی، اما نه به اندازه کافی، تحریم شده و ایران فشار زیادی را احساس میکند.
بولتون افزود: به همین دلیل، ایران دوست دارد فرایندی را آغاز کند تا جلوی حملات بیشتر اسرائیل به تاسیسات اتمی خود را بگیرد. بولتون این مذاکرات را دیپلماسی کلاسیک جمهوری اسلامی برای خرید زمان دانست.
استفاده از کارگر چینی در معادن ایران خفتبار است
حسین راغفر اقتصاددان با انتقاد از نحوه همکاریهای معدنی جمهوری اسلامی با چین، گفته: چینیها وقتی برای استخراج معادن به طبس میروند، حتی کارگر هم از چین میآورند. این برای کشور ما خفت و شرم است.
حسین راغفر با اشاره به بحران بیکاری در ایران افزود: با وجود معضل بیکاری گسترده در کشور، بهکارگیری نیروی کار خارجی برای کارهای ساده در معادن، توهین آشکار به نیروی انسانی ایرانی است.
افزایش ۴۰ درصدی اجاره بها در تهران؛ مردم را به شهرکهای حاشیه تهران فراری داده است
با افزایش قیمتها در همه زمینهها در سال جدید، اجاره مسکن نیز همگام با آن افزایش یافته و شرایطی بحرانی را بر بازار مسکن حاکم کرده است.
افزایش نرخ اجاره بها، نبود ثبات قیمت در بازار مسکن، شرایط نامساعد اقتصادی و گرانی روزافزون، چالشهای جدیدی برای مستاجران بهوجود آورده و این روندِ بشدت افزایشیِ قیمت اجارهبها در ایران بویژه تهران، پدیده حاشیهنشینی و مهاجرت به حاشیه شهرها را سرعت بخشیده؛ که در استان تهران محسوستر از دیگر شهرها است.
عوامل برنامه:
تهیهکننده و کارگردان: سهیل محمدیان
فیلمبردار: شایان اسفندیاری
اجرا: محمدرضا حیاتی
تدوین: نیکو مجدی
سردبیر: حسین جعفری
با تشکر از: مهدی مطهرنیا، عبدالرضا فرجیراد و مرتضی افقه کارشناسان این برنامه