
این نود و دومین برنامه مجله خبری تحلیلی دیدارنیوز است که با اجرای محمدرضا حیاتی و با حضور کارشناسان و صاحب نظران تقدیم مخاطبان گرامی میشود.
دیدارنیوز _ اتاق خبر: درود بر شما بینندگان و همراهان عزیز دیدارنیوز. اینجا استودیوی تلویزیونی دیدارنیوز و من، محمدرضا حیاتی با یک مجله خبری دیگر در خدمت شما هستم.
در این برنامه میبینید و میشنوید:
۱- آتشبس با حوثیها - توافق با ایران
۲- تابستان سختِ ایران؛ بیبرقی فراگیر
۳- نقشه راه آمریکا برای منطقه خاورمیانه
۴- جنگ در شبه قاره هند
ویدیوی این مجله خبری را میتوانید اینجا، یوتیوب و آپارات ببینید
آتشبس غافلگیرکننده آمریکا و حوثیها؛ اهرم جدید تهران در مذاکرات
دونالد ترامپ در اقدامی غیرمنتظره، آتشبس با گروه انصارالله (حوثیهای یمن) را اعلام کرد. به نوشته نیویورک تایمز این توافق با میانجیگری عمان و با فشار ایران بر حوثیها برای توقف حملات به کشتیهای آمریکایی محقق شده است.
در این حال حوثیها تأکید کردند؛ حملات به اسرائیل را ادامه خواهند داد. اسرائیل از عدم اطلاعرسانی واشنگتن پیش از این تصمیم انتقاد کرده است.
سیانان گزارش داد: استیو ویتکوف، فرستاده ویژه ترامپ، با همکاری عمانیها این آتشبس را اجرایی کرده و هدف از آن ایجاد حسن نیت و تسریع در مذاکرات هستهای با ایران عنوان شده است.
آتشبس بین حوثیها و آمریکا نشان میدهد تهران از گروههای نیابتی به عنوان ابزار چانهزنی در مذاکرات استفاده میکند.
عمان آتش بس بین ترامپ و حوثیها را تائید کرد
بدر البوسعیدی، وزیر امور خارجه عمان با تائید گزارشها درباره توافق آتشبس میان ایالات متحده آمریکا با حوثیهای یمن، از رویکرد سازنده دو طرف قدردانی کرد.
البوسعیدی با اعلام میانجیگری عمان در گفتوگوها و تماسها میان مقامهای آمریکا و حوثیهای یمن، تصریح کرد که دو طرف توافق کردهاند که یکدیگر را در دریای سرخ و تنگه بابالمندب هدف قرار ندهند. بر این اساس، حوثیهای یمن هم متعهد شدهاند که آسیبی به کشتیهای آمریکایی که از این مسیر عبور میکنند، نزنند.
انصارالله: حملات اسرائیل، یمن را از حمایت از غزه منصرف نمیکند
دفتر سیاسی جنبش انصارالله یمن اعلام کرد: هدف قرار گرفتن تاسیسات و ساختمانهای غیرنظامی در صنعا و برخی مناطق دیگر توسط دشمن اسرائیلی، نشانه دیگری از ناتوانی و شکست این رژیم است.
حمله به بنادر یمن، فرودگاه صنعا، کارخانه سیمان و ایستگاههای تولید برق با هدف تحمیل محاصره علیه ملت یمن انجام شده است. تجاوز اسرائیلی - آمریکایی هرگز بدون پاسخ نخواهد ماند و نمیتواند از ادامه حمایتهای انصارالله یمن از غزه جلوگیری کند.
جمهوری اسلامی خواستار مذاکره مستقیم با آمریکا شد
رسانه اسرائیلی واینت گزارش داد که عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با استیو ویتکاف، فرستاده ویژه دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا در امور خاورمیانه تماس گرفته و خواستار مذاکره مستقیم شده است.
این سایت خبری دلیل این درخواست را نارضایتی جمهوری اسلامی ایران از میانجیگری عمان عنوان کرده است.
زمان برگزاری دور چهارم مذاکرات جمهوری اسلامی ایران و آمریکا هنوز قطعی نشده، اما برخی خبرها حاکی از برگزاری دور چهارم مذاکرات قرار است در روز یکشنبه آینده در مسقط پایتخت عمان است.
ترامپ: اگر جمهوری اسلامی تسلیم نشود، بر خلاف میل خود چارهای جز حمله نظامی نخواهیم داشت
رییس جمهور آمریکا میگوید الان یک زمان حساس و سرنوشتساز برای ایران است.
امیدوارم که جمهوری اسلامی تصمیم درست را بگیرد. خیلی دوست دارم شاهد یک توافق صلحآمیز باشم، توافقی قوی و محکم. اما آنها نباید به سلاح هستهای دست پیدا کنند.
دونالد ترامپ گفت: این دوره، مهمترین دوره در تاریخ بلند ایران است. ما میخواهیم ایران کشوری بزرگ باشد. بگذارید کشوری فوقالعاده موفق و ثروتمند شود. آنها همه چیز لازم را دارند. مردمشان فوقالعادهاند. منابع عظیمی از نفت و دارایی دارند.
رییس جمهور آمریکا گفت: اگر ایران تصمیم بگیرد که مسیر دیگری برود، این بسیار غمانگیز خواهد بود. اگر مجبور شویم، چارهای جز حمله نظامی نداریم، آنها سلاح هستهای نخواهند داشت.
در این خصوص گفتوگو میکنم با ماشاءالله حیدرپور استاد دانشگاه و پژوهشگر مسائل امنیتی خاورمیانه. آقای حیدرپور، نتیجه مذاکره تهران- واشنگتن چه تاثیری بر اقتصاد ایران و به تبع آن بر حوزه اقتدار و انسجام ملی دارد و چه رویکردی را در مذاکرات مناسب میدانید؟
معاون اول رئیسجمهوری آمریکا: آمریکا در پی توافقی است که بتواند زمینه بازگشت تهران به اقتصاد جهانی را فراهم کند
جیدی ونس با اشاره به گفتوگوهای اخیر با جمهوری اسلامی، اظهار داشت: ما از برخی واکنشهای ایران بسیار راضی هستیم. مسیر درستی را طی میکنیم، اما این مسیر باید به جایی ختم شود؛ ایران برنامه سلاح هستهایاش را بهکلی کنار میگذارد، یا ما به نتیجه نخواهیم رسید.
ونس افزود: داشتن انرژی هستهای غیرنظامی ایرادی ندارد، اما کشوری در جهان وجود ندارد که برنامه غنیسازی کامل داشته باشد و در عین حال سلاح هستهای نداشته باشد. بنابراین، خط قرمز ما همینجاست: غنیسازیای که توان ساخت سلاح هستهای ایجاد کند، پذیرفتنی نیست.
در این خصوص گفتوگو میکنم با مهدی پازوکی، اقتصاددان. جناب پازوکی. آیا توافق با آمریکا کافی است تا اقتصاد ایران دوباره دوران شکوفایی را ببیند؟ بازگشت به اقتصاد جهانی چه الزاماتی دارد؟
نتانیاهو: اگر دوستان آمریکاییمان، به ما بپیوندند، بسیار خوب؛ اگر نه، خودمان از خودمان دفاع خواهیم کرد
نخستوزیر اسرائیل در پاسخ به سوالی درباره تهدیدات منطقهای، با تأکید بر قدرت نظامی اسرائیل، جمهوری اسلامی را چالشی عظیم خواند و اعلام کرد که حتی بدون همراهی آمریکا، اسرائیل آماده دفاع مستقل در برابر دشمنان از جمله جمهوری اسلامی است.
نخستوزیر اسراییل گفت: ما همین حالا در یمن مشغول عملیات هستیم و در دیگر نقاط دوردست نیز. اسرائیل بازوی بلند دارد و ما از آن استفاده خواهیم کرد.
اگر دیگران، مانند دوستان آمریکاییمان، به ما بپیوندند، بسیار خوب؛ اگر نه، باز هم ما خودمان از خودمان دفاع خواهیم کرد.
نتانیاهو افزود: ما هنوز با چالشهای بزرگی روبهرو هستیم، از جمله جمهوری اسلامی، که یک چالش عظیم است. ما حتی برای لحظهای آن را فراموش نمیکنیم. اما نیروی ما در بازوانمان است، و ما خودمان از خودمان دفاع خواهیم کرد.
عملیات تازه اسراییل در غزه بزودی آغاز میشود
وزیر دفاع اسرائیل گفت: عملیات نظامی به نام ارابههای گیدئون در باریکه غزه بزودی آغاز میشود. در این عملیات ارتش اسراییل در مناطق تصرفشده باقی میماند، جمعیت غزه به جنوب منتقل میشود و حماس باید تسلیم شود.
یسرائیل کاتز افزود: این عملیات با هدف در هم شکستن حماس و آزادی تمامی گروگانها انجام خواهد شد. ما با قدرت فراوان برای نابودی تمامی توانمندیهای نظامی و حکومتی حماس عمل خواهیم کرد.
ارتش اسرائیل در هر منطقهای که تسخیر شود باقی خواهد ماند و تمام جمعیت غزه به مناطق جنوبی نوار غزه منتقل خواهند شد.
ادعای جنجالی رسانهها درباره تصمیم ترامپ برای تغییر نام خلیج فارس
ادعای چند رسانه آمریکایی مبنی بر امکان اعلام نام خلیج عربی بجای خلیج فارس در سفر هفته آینده ترامپ به عربستان با واکنش شدید ایرانیها روبهرو شد.
گرچه این خبر بلافاصله از سوی پسر ترامپ و همینطور استیو ویتکاف تکذیب شد، اما واکنشها نسبت به آن ادامه دارد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا در برابر پرسشی درباره استفاده از نام خلیج عربی به جای خلیج فارس گفت: هنوز در اینباره تصمیم نهایی نگرفته است و نمیخواهد احساسات کسی را جریحهدار کند.
رئیسجمهوری آمریکا با اشاره به سفر هفته آیندهاش به عربستان سعودی، قطر و امارات عربی متحده گفت: وقتی که به آنجا برسم از من دربارهاش خواهند پرسید و من باید تصمیم بگیرم.
ترامپ افزود: نمیخواهم احساسات کسی را جریحهدار کنم. نمیدانم آیا کسی ناراحت خواهد شد یا نه.
همچنین سخنگوی دبیر کل سازمان ملل متحد روز چهارشنبه در پاسخ به پرسش خبرنگاری درباره موضع این سازمان در واکنش به گزارش اسوشیتدپرس مبنی بر این که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا قصد دارد در سفر به عربستان سعودی، «خلیج فارس» را «خلیج عربی» بداند، گفت: سازمان ملل متحد نام این منطقه را به همان شیوه معمولی، یعنی «خلیج فارس»، میداند.
درباره این موضوع گفتوگو میکنم با محمود خاقانی، تحلیلگر سیاسی. آقای خاقانی، گرچه خبر اعلام خلیج عربی از سوی ترامپ با تردیدها و انکارهایی مواجه شده، آیا این نوع رفتار آمریکاییها مسبوق به سابقه است و چه گروههایی از آن سود میبرند و رویکرد ایران چگونه باید باشد؟
طرح جدید آمریکا برای غزه در آستانه سفر ترامپ به منطقه
رسانههای عربی گزارش دادند در ساعتهای آینده، طرح جدیدی درباره غزه با فشار آمریکا نهایی خواهد شد. این طرح قرار است پیش از سفر دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، به منطقه خاورمیانه آماده شود.
این پیشنهاد شامل ایجاد گذرگاههای امن برای غیرنظامیان و تعیین مناطق مشخص برای توزیع کمکهای انسانی در نوار غزه است. همچنین پیشنهاد شده که آمریکا به صورت مستقیم مسئول ورود و توزیع این کمکها باشد. میانجیگران منطقهای تأکید کردهاند که با واگذاری این مسئولیت به اسرائیل مخالف هستند.
در همین حال، مصر و قطر در بیانیهای مشترک اعلام کردند که تلاشهای میانجیگرانه آنها برای پایاندادن به بحران انسانی در غزه ادامه دارد. این دو کشور گفتهاند: این تلاشها «هماهنگ و پیوسته» است و بر اساس دیدگاهی مشترک با هدف پایاندادن به فاجعه انسانی در غزه انجام میشود. همچنین تأکید شده که این تلاشها با هماهنگی نزدیک با آمریکا صورت میگیرد.
درباره این موضوع گفتوگو میکنم با مهدی مطهرنیا، تحلیلگر مسایل بین الملل و رئیس اندیشکده آینده پژوهی سیمرغ. آقای مطهرنیا، مذاکره با ایران و حوثیها، مدیریت جنگ غزه، توافق نامه ابراهیم بخشی از دیپلماسی فعال آمریکا در منطقه است. بنظر شما آیا میتوان از نقشه راه آمریکا در خاورمیانه سخن گفت؟ آمریکا چه اهدافی را دنبال میکند؟
شروع مذاکرات محرمانه بین اسراییل و سوریه
شبکه ۱۳ تلویزیون اسراییل از آغاز مذاکرات محرمانه بین سوریه و اسرائیل با میانجیگری امارات عربی متحده خبر داد. به گفته منابع آگاه، این مذاکرات بر مسائل امنیتی، اطلاعاتی و ایجاد اعتماد بین طرفین متمرکز است.
امارات عربی متحده یک کانال مخفی برای مذاکرات بین اسرائیل و سوریه ایجاد کرده است که بر مسائل امنیتی و اطلاعاتی و همچنین اعتمادسازی بین طرفین متمرکز است.
احمد الشرع رییس دولت انتقالی سوریه نیز گفت با هدف آرام سازی وضعیت با اسراییل گفتوگوهای غیر مستقیم داریم.
پلیس بریتانیا هفت ایرانی را به ظن برنامه ریزی برای عملیات حمله به سفارت اسراییل در لندن بازداشت کرد
پلیس لندن میگوید سفارت اسرائیل در لندن هدف اصلی این گروه بود. مقامات بریتانیایی معتقد بودند که حمله قریبالوقوع است و به همین دلیل عملیات پیشگیرانه اجرا کردند.
ایوت کوپر، وزیر کشور بریتانیا، این بازداشتها را بخشی از دو عملیات بزرگ توصیف کرد که پیچیدگی تهدیدات امنیتی را نشان میدهد. دومینیک مورفی، رئیس واحد ضدتروریسم پلیس لندن، اعلام کرد که تحقیقات با سرعت ادامه دارد و تمرکز بر حفاظت از امنیت عمومی است. صدها مأمور پلیس با حمایت ارتش در این عملیاتها که از نظر مقیاس "غیرمعمول" توصیف شدهاند، مشارکت داشتند.
کمبود انرژی و برق و رسیدن فصل گرما، دولت را مجبور به قطع کردن برق مصارف صنعتی و خانگی کرد
علاوه بر قطع زمانبندی شده منازل و صنایع و کارخانجات دولت برای صرفه جویی در مصرف برق تمهیدات دیگری هم به کار گرفت.
وزارت کشور اعلام کرد: تا آخر تابستان همۀ ادارهها پنچشنبهها تعطیلاند. ساعت کاری ادارهها نیز تا آخر تابستان ۶ صبح تا ۱۳ است. دمای ساختمانها در همۀ ادارهها باید ۲۷ درجه باشد.
دبیر سندیکای صنعت برق ایران با وخیم توصیف کردن بحران انرژی در کشور گفت: باید قبول کنیم امسال تابستان سختی داریم و مردم باید خود را برای این شرایط آماده کنند و تمهیدات لازم را بیندیشند. من توصیه میکنم برای این شرایط، بادبزن و آفتابه تهیه کنند.
مهدی مسائلی با ابراز ناامیدی درباره حل این بحران در کوتاه مدت تاکید کرد: حتی اگر مذاکرات به نتیجه برسد مشکل برق در کوتاهمدت حل نخواهد شد. زیرا باید مشکل گاز، گازوئیل و آب و مهمتر اینکه مشکل نقدینگی حل شود.
جنگ در شبه قاره هند
وزیر دفاع پاکستان گفت که آنها برای یک جنگ تمامعیار آماده میشوند. تلفات حمله هند به بیش از سی کشته افزایش یافت.
سخنگوی ارتش پاکستان اعلام کرد که شمار تلفات حملات هند به ۲۶ کشته رسیده است و ۴۶ نفر هم دیگر زخمی شدهاند. ژنرال احمد شریف گفت: در حمله موشکی هند، یک سد در منطقه کشمیر تحت کنترل پاکستان نیز منهدم شده است.
به گفته او هیج جنگنده پاکستانی وارد حریم هوایی هند نشده و همه جنگندههای ساقط شده هند از حریم هوایی پاکستان انجام شده است.
سخنگوی ارتش پاکستان همچنین گفت: در پی حمله موشکی هند به پاکستان، ۸ نفر کشته، ۳۵ نفر زخمی و ۲ نفر مفقود شدهاند.
چند سرباز هندی هم به دست نیروهای نظامی پاکستان، اسیر، و ۵ جنگنده این کشور نیز سرنگون شده است.
در همین ارتباط، گفتوگو میکنم با محمد منصورنژاد، تحلیگر سیاسی و عضو انجمن علمی مطالعات صلح ایران. آقای منصورنژاد، در وقوع جنگ میان پاکستان و هند چه عواملی موثر بوده و آیا دو کشور قادر خواهند بود سطح تنش را کنترل کنند؟
عوامل برنامه:
تهیهکننده و کارگردان: سهیل محمدیان
فیلمبردار: حسین بابازاده
اجرا: محمدرضا حیاتی
تدوین: نیکو مجدی
سردبیر: حسین جعفری
با تشکر از: ماشاالله حیدرپور، مهدی مطهرنیا، محمود خاقانی، مهدی پازوکی و محمد منصورنژاد کارشناسان این برنامه