تیتر امروز

مطهرنیا: بزرگترین محصول دموکراسی، پذیرش مسئولیت است/ اتحاد به معنای همه با هم است، نه همه با من!/ در یک جامعه دموکراتیک، رهبران در برابر مردمان و بالعکس، مسئول هستند و هر دو در برابر آیندگان
در نشست گفتمان عمومی؛ مهارت‌های پیش‌بینی و آینده اندیشی مطرح شد

مطهرنیا: بزرگترین محصول دموکراسی، پذیرش مسئولیت است/ اتحاد به معنای همه با هم است، نه همه با من!/ در یک جامعه دموکراتیک، رهبران در برابر مردمان و بالعکس، مسئول هستند و هر دو در برابر آیندگان

سومین نشست گفتمان عمومی، مهارت‌های پیش‌بینی و آینده اندیشی با حضور مهدی مطهرنیا، رئیس پژوهشکده آینده پژوهی سیمرغ به میزبانی دیدارنیوز برگزار شد.
سید عباس نبوی: ما در بعضی از مسائل شکست‌ خوردیم/ عباس معینی: هرچه جلو آمدیم؛ تفکیک قوا و دموکراسی کمرنگ شد
در مناظره با موضوع بررسی تطبیقی پیش نویس قانون اساسی با قانون مصوب مطرح شد (قسمت اول)

سید عباس نبوی: ما در بعضی از مسائل شکست‌ خوردیم/ عباس معینی: هرچه جلو آمدیم؛ تفکیک قوا و دموکراسی کمرنگ شد

"بررسی تطبیقی پیش‌نویس قانون اساسی ۵۸ با قانون مصوب - تحدید قدرت" موضوع مناظره‌ای با حضور آقایان سید عباس نبوی و عباس معینی به میزبانی دیدار اندیشه بود.
فرشاد مؤمنی: حرکت به سمت توزیع عادلانه قدرت، راه نجات امروز ماست
به مناسبت روز جهانی کارگر برگزار شد

فرشاد مؤمنی: حرکت به سمت توزیع عادلانه قدرت، راه نجات امروز ماست

به مناسبت روز جهانی کارگر، ۱۱ اردیبهشت، گروه علمی، تخصصی صلح انجمن جامعه شناسی ایران با همکاری مدرسه مطالعات نقد اقتصاد سیاسی باشگاه اندیشه، نشستی با موضوع «جایگاه کارگران در ساخت ساختمان صلح...
خسرو معتضد، تاریخ‌نگار و کارشناس تاریخ معاصر اعلام کرد

ترامپ دیوانه است؛ نام خلیج‌فارس با حرف‌ او عوض نمی‌شود/ هر وقت ضعیف شویم، همه می‌خواهند ما را تحقیر کنند

خسرو معتضد، تاریخ‌نگار و کارشناس تاریخ معاصر می‌گوید که نام خلیج‌فارس با حرف‌ ترامپ عوض نمی‌شود و نام خلیج‌فارس بیش از دو هزارسال قدمت دارد. او گفت: ترامپ دیوانه است و برخی هم این دیوانه را تحریک می‌کنند، با دیوانه نباید کاری داشته باشیم، مهم این است که ما درست عمل کنیم. باید بدانیم هر وقت که ضعیف شویم همه می‌خواهند ما را تحقیر کنند و کسانیکه چنین تصوری دارند امروز هم این کار را می‌کنند. همانطور که اردوغان چندی پیش گفته بود که زمانی ارگ تبریز متعلق به ما بود و مدام در تلویزیونشان تبلیغاتی در خدمت پان‌ترکیسم دارند و ما در خواب عمیق فرو رفتیم.

کد خبر: ۱۸۳۹۳۹
۱۰:۳۵ - ۱۸ ارديبهشت ۱۴۰۴

ترامپ دیوانه است؛ نام خلیج‌فارس با حرف‌ او عوض نمی‌شود/ هر وقت ضعیف شویم، همه می‌خواهند ما را تحقیر کنند

دیدارنیوز: خسرو معتضد با اشاره به اینکه ترامپ همواره ادعا‌ها و اظهارات جنجالی و بی‌منطقی دارد، تأکید کرد که او پیش‌تر درباره نام خلیج مکزیک هم چنین اظهاراتی داشته، اما همانطور که نام این خلیج تغییر نکرد، نام خلیج فارس هم تغییر نخواهد کرد.

خسرو معتضد تاریخ‌نگار و کارشناس تاریخ معاصر در گفت‌و‌گو با ایلنا، درباره اظهارات اخیر دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا درباره استفاده از عنوان خلیج عربی به جای خلیج فارس توسط ایالات متحده، گفت: ترامپ دیوانه است و برخی هم این دیوانه را تحریک می‌کنند، با دیوانه نباید کاری داشته باشیم، مهم این است که ما درست عمل کنیم.

معتضد خاطرنشان کرد: مسائل سیاسی به هم پیوسته هستند و درباره اظهارات ترامپ باید دیگر موضوعات روز را هم در نظر داشته باشیم. ما باید از پنهانکاری فاصله بگیریم، دولت ایران باید مثل دولت مصدق هر اتفاق و مسئله‌ای را با مردم در میان بگذارد همانطور که مصدق در رادیو این کار را می‌کرد. ترامپ حرف‌های زیادی می‌زند بار‌ها گفته است که ایران نباید به سلاح هسته‌ای دست پیدا کند، اما ما که واقعاً نمی‌خواهیم بمب هسته‌ای داشته باشیم؛ اگر نماینده‌ای در مجلس هم با اظهاراتش به ترامپ بهانه می‌دهد باید با او مقابله کرد. امروز هند و پاکستان با هم وارد جنگ شده‌اند، هر دو کشور هم بمب هسته‌ای دارند، اما هیچکدام در این جنگ نمی‌توانند از آن استفاده کنند. به جز آمریکای دیوانه که در سال ۱۹۴۵ از بمب هسته‌ای استفاده کرد هیچ کشوری از این سلاح استفاده نکرده و اتفاقاً رهبری هم اعلام کرده که استفاده از سلاح هسته‌ای مخالف دین ماست ولی چند نماینده مجلس حرف‌هایی می‌زنند که خلاف تأکیدات رهبر است و این اظهارات را نباید مهم بدانیم.

وی افزود: متأسفانه برخی افراد در مقام حتی مسئول بی‌سواد هستند، یکی از اقدامات لازم این است که دولت برای این افراد بولتن چاپ کند. زمان حکومت پهلوی بولتنی محرمانه از طرف خبرگزاری پارس منتشر می‌شد و همه مقامات کشور از جمله نمایندگان مجلس این بولتن را می‌خواندند و بهتر است امروز هم چنین بولتنی منتشر شود تا آنها حداقل آن را بخوانند. نماینده‌ای که از داشتن بمب اتم استقبال می‌کند بر فرض دستیابی ما به بمب اتم، این سلاح خطرناک را اگر برای حمله به اسرائیل هم استفاده کنیم، این منطقه کوچک که اندازه استان مازندران است نابود می‌شود، اما در کنار آن همه فلسطینی‌ها و لبنانی‌ها و… هم جان خود را از دست می‌دهند، هیچوقت استفاده از سلاح هسته‌ای نمی‌تواند منطقی و عاقلانه باشد. متأسفانه گاه ما حرف‌هایی می‌زنیم که به دیوانه‌هایی، چون ترامپ بهانه می‌دهد یا تحریکش می‌کند که چنین حرف‌های بی‌منطقی بزند.

این کارشناس تاریخ در ادامه اظهاراتش تأکید کرد: در مواجهه تاریخی با هر مسئله سیاسی ما باید جوانب مختلف را در نظر داشته باشیم. از سال ۱۳۳۴ که ما وارد پیمان بی‌فایده بغداد شدیم این پیمان باعث شد که جاده‌های ما نظامی شود و همه زندگی ما درگیر نظامی‌گری شد و وقتی پیمان بغداد سقوط کرد اسناد این پیمان را به قاهره فرستادند و قاهره هم آن را برای دولت شوروی فرستاد که در این پیمان نوشته بودند اگر جنگ شد دولت ایران باید شمال کشور اعم از آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، مازندران، گیلان، گرگان، خراسان و… را رها کند و آمریکا می‌تواند این مناطق را با بمب اتمی هدف قرار دهد و قرار بر این بود که فقط از زاگرس به پایین یعنی چهارمحال بختیاری و خوزستان و… دفاع کنند، چون این مناطق نفت داشت. همه به شاه انتقاد داشتند و شبکه‌های رادیویی شوروی همگی شاه را مورد دشنام قرار می‌دادند تا اینکه شخصی به نام شریف امامی اعلام کرد که این سیاست غلط است، او دامادی به نام احمد آرامش داشت که پیشنهاد داد بهتر است ما به شوروی تعهد دهیم که ایران هیچ پایگاه نظامی و موشکی را برای حمله به آنها در اختیار آمریکا قرار نمی‌دهد، شاه این پیشنهاد را پذیرفت، چنین تعهدی داد و همان روس‌هایی که به شاه فحش و ناسزا می‌گفتند به ایران ذوب‌آهن دادند و معدن مس سرچشمه برایمان درست کردند و کاتیوشا و RPG۷ که در جنگ با عراق استفاده کردیم را روس‌ها به ما دادند و حتی گاز ما را که به هوا می‌رفت و انگلیسی‌ها استفاده نمی‌کردند با لوله‌کشی به سرخس فرستادند و الآن هم این گاز به اروپا می‌رود و همه اینها با یک تعهد ساده از سوی شاه به دست آمد که این مورد در مورد بمب اتمی هم دست یافتنی است و مهم این است که ما این موضوع را به نفع خودمان حل کنیم.

وی افزود: ترامپ امروز در راه دشمنی با ایران هر کاری خواهد کرد و اظهاراتی مثل خلیج عربی از سوی او اصلاً عجیب نیست. او حتی به خلیج مکزیک هم می‌گوید خلیج آمریکا یا حتی گرینلند را که متعلق به دانمارک است متعلق به آمریکا می‌داند یا اظهاراتی عجیب درباره کانادا دارد. حرف‌های او را جدی نگیرید، حتی من خیالم درباره اظهاراتش درباره جنگ هم راحت است، چون او کاسب است و اهل جنگیدن نیست. دولت امروز باید از حاصل تمام زحماتی که ما از زمان عباس میرزا، امیرکبیر، دوران مشروطه و سال‌های اخیر کشیده‌ایم محافظت کند. زمانی که دولت عثمانی مناطقی، چون اروپا، عربستان، سوریه، رومانی، مجارستان و… را گرفت دولت صفویه جلوی آنها ایستاد و همان زمان دولت صفویه فهمید تا زمانیکه سلاح آتشین ندارد قادر به مقابله با دولت عثمانی نیست، این نتیجه‌گیری منطقی کشور را نجات داد، دولت صفوی از انگلیسی‌ها کمک گرفت، آنها پنج افسر انگلیسی آوردند و یک سری از افسران ایرانی هم آمدند و توپخانه ایران، عثمانی را به زانو در آورد و ما در ۳۶۰ جنگ بر عثمانی‌ها پیروز شدیم. باید بدانیم هر وقت که ضعیف شویم همه می‌خواهند ما را تحقیر کنند و کسانیکه چنین تصوری دارند امروز هم این کار را می‌کنند همانطور که اردوغان چندی پیش گفته بود که زمانی ارگ تبریز متعلق به ما بود و مدام در تلویزیونشان تبلیغاتی در خدمت پان‌ترکیسم دارند و ما در خواب عمیق فرو رفتیم و این رفتار‌ها را نمی‌بینیم. من وقتی جلسات مجلس شورای اسلامی را می‌بینم به نظرم می‌رسد که نماینده‌های ما اصلاً اطلاعات سیاسی ندارند و با واقعیت‌ها بیگانه هستند. واقعیت این است که آمریکا کشور قدرتمندی است، این جمله را یک بار محمدجواد ظریف هم گفت و همه علیه او موضع گرفتند ولی چه ایرادی دارد که ما این واقعیت را بدانیم و با پذیرش واقعیت تصمیم منطقی بگیریم؟

معتضد تأکید کرد: ادعا‌های پوچ هیچ فایده‌ای برای کشور ندارند، در جنگ جهانی دوم ۶ میلیون نفر را در کوره‌ها سوزاندند، احمدی‌نژاد مدعی بود که اینگونه نیست و دروغ است، من کتابی نزد ایشان بردم و کتاب «هرگز فراموش نمی‌کنم» را به ایشان نشان دادم و گفتم این کتاب را لهستانی‌ها نوشته‌اند و این عکس‌ها هم مربوط به جنازه‌های مردم یهودی است. آن زمان خبری از اسرائیل نبود که بخواهیم این افراد را اسرائیلی بدانیم، یهودیانی بودند که در آتش این جنگ سوختند و ما هم مشکلی با یهودی‌ها نداریم که بخواهیم کشتار آنها را منکر شویم همانطور که آنها را کلیمی هم خطاب می‌کنیم و حتی این روز‌ها فیلمی درباره پیامبر یهودیان حضرت موسی (ع) بر پرده سینما‌ها داریم. ما کشوری بودیم که خیلی از یهودیان به اینجا آمدند، سال‌ها در این کشور زندگی کردند، خیلی از این افراد مسلمان شدند و حتی در مَناسب بالایی قرار گرفتند. ما ثابت کرده‌ایم که مردمانی صلح‌طلب هستیم و کسانیکه در تاریخشان کشتار یهودیان به چشم می‌خورد ایرانی‌ها نیستند. آمریکایی‌هایی که امروز ادعای حقوق بشر دارند در تاریخ‌شان مملوء از رفتار‌های نژادپرستی است و حتی هنوز هم اگر یک سیاه‌پوست در یک ساختمان ساکن شود ممکن است عده‌ای از ساکنان آن ساختمان از آنجا بروند ولی در ایران اصلاً چنین نگرش‌هایی وجود ندارد. ما مردمانی صلح‌طلب هستیم که تاریخمان این ویژگی را در ما ثابت می‌کند، اما وقتی موضع‌گیری‌هایی داریم که تحریک کننده است آنها هم تصمیم می‌گیرند که چنین موضع‌گیری‌هایی داشته باشند و امروز فقط ترامپ نیست که اظهاراتی تحریک‌کننده مثل استفاده از عنوان «خلیج عربی» دارد بلکه اظهاراتی از این دست را از مقامات جمهوری آذربایجان یا دیگر پان‌ترکیست‌ها هم می‌شنویم و اگر ترامپ و این افراد و جریان‌ها امروز چنین حرف‌هایی می‌زنند یکی از دلایلش این است که می‌خواهند نظر میلیون‌ها عرب را به خود جلب کنند و اصلاً مسئله‌شان حقیقت تاریخی نیست. اطمینان داشته باشید همانطور که نام خلیج مکزیک با ادعا‌های ترامپ عوض نشد، نام خلیج فارس هم با حرف‌های ترامپ عوض نمی‌شود.

معتضد با تأکید بر لزوم تعامل با کشور‌های مختلف دنیا، گفت: هیچ کشوری نمی‌خواهد با ایران وارد تنش شود، ما باید ارتباطمان را با دنیا برقرار کنیم و در تعامل است که پیشرفت رقم می‌خورد همانطور که بسیاری از پیشرفت‌های ما از همین طریق شکل گرفته، اما متأسفانه امروز سیاست خارجی هم درست عمل نمی‌کند. در زمان صفویه کشور سوئد برای ما کشتی ساخت، پلیس و ژاندارمری ما را سوئد راه‌اندازی کرد، بسیاری از کار‌های صنعتی ما توسط سوئد، دانمارک و نروژ انجام می‌شد و ما هر زمان با دنیا در تعامل باشیم به پیشرفت می‌رسیم و نباید خود را در انزوا قرار دهیم که هر کس هر چه دلش خواست بگوید و ما تنها باشیم، به نظر من امروز زمان این است که از سیاست‌های غلطمان فاصله بگیریم. وقتی که شوروی شکل گرفت تا سال ۱۹۴۵ با تمام دنیا اختلاف داشتند و بعد متوجه شدند که نمی‌شود با نظریه نابودی غرب به این مسیر ادامه داد، بنابراین وقتی خروشچف رهبر اتحادیه جماهیر شوروی شد اقدامات استالین را مردود دانست و به انگلستان، هندوستان و مصر سفر کرد و وقتی رابطه‌اش با ما خوب شد به ما هم خدمات خوبی رساند.

این کارشناس تاریخ تصریح کرد: من کتابی به نام «جزایر راهبردی ایران در خلیج فارس» نوشته‌ام که مرکز مطالعات خلیج فارس این کتاب را به من سفارش داد، درآمد چندانی هم از این کتاب نداشتم و بر اساس عِرق وطن‌پرستی‌ام در هشت ماه این کتاب را نوشتم و حدود چهار یا پنج ماه است که به دنبال چاپ این کتاب هستم و نمی‌دانم چرا چاپ نمی‌شود در حالیکه کتاب‌هایم در بخش خصوصی خیلی زود در پروسه‌ای یک ماهه چاپ می‌شوند. من در این کتاب بر اساس اطلاعات بین‌المللی و حتی مجلات آمریکایی ثابت کرده‌ام که جزیره آریانا که توسط تیمسار بایندر نامگذاری شده و الان نامش را به صیر ابو نعیر تغییر داده‌اند و جزیره زرکوه متعلق به ما بوده و آنها اشغال کرده‌اند و الآن از جزیره زرکوه روزی ۵۵۰هزار بشکه نفت برای شرکت‌های انگلیسی، آمریکایی و فرانسوی به دست می‌آید درحالیکه در زمان پهلوی گفته شد که این جزایر غیرمسکونی هستند و شاه هم به آنها بی‌توجهی کرد و ما این جزایری که ثروت بسیاری در آنهاست را از دست دادیم. همان رویکرد شاه که اولویت‌ها را نمی‌شناخت امروز هم وجود دارد و می‌بینیم که در مجلس با وجود مسائل و مشکلات فراوان در کشور منافع ملی فراموش شده است؛ مشخص است که دیگران از این بی‌توجهی‌های ما استفاده می‌کنند و حرف‌هایی مثل حرف ترامپ می‌زنند.

معتضد تأکید کرد: آنچه که مطرح کردم الزاماتی است که باید در نظر داشته باشیم چراکه ما پیش از هر چیز باید سیاست‌های خودمان را اصلاح کنیم و بدانیم که برخی اظهارات از سوی دشمنان به چه بهانه و برای چه هدفی مطرح می‌شوند. درباره عنوان خلیج فارس هم باید بگویم که تمام مورخان و جغرافی‌دانان بیش از ۲۰۰۰ سال پیش تا امروز برای خلیج فارس از عنوان سینوس پرسیکوس استفاده کرده‌اند که معنایش همان خلیج فارس است. من در کتاب «جزایر راهبردی ایران» که به نوشتن آن افتخار می‌کنم این موضوع را ثابت کرده‌ام که متأسفانه هنوز به چاپ نرسیده است. در ادوار مختلف تاریخ همه بزرگان و شخصیت‌های مهم تاریخی آن را به عنوان خلیج فارس می‌شناسند، خلیجی که پیش از آن نامش به زبان ایلامی «ناماراتو» بود، داریوش به پیشنهاد دریاسالار مصری کانال سوئز را افتتاح کرد تا راحت‌تر به مصر برسد، کشتی‌هایی که این دریاسالار برای ما ساخته بود را به بوشهر امروزی آوردند و به مصر رفتند و در تاریخ ثبت شده که داریوش هم گفته که ما از اینجا به دریایی خواهیم رفت که از پارس می‌آید. اسناد تاریخی به حدی است که اصلاً نمی‌توان با هیچ منطقی نام خلیج فارس را به خواست عده‌ای تغییر داد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: باز هم می‌گویم که ترامپ از این حرف‌ها زیاد می‌زند و این ادعا‌ها هم فقط مربوط به ایران و خلیج فارس نیست، درباره گرینلند و مکزیک و کانادا هم از این حرف‌ها زده، ماجرای تعرفه‌ها هم نمونه دیگری از حرف‌ها و کار‌های عجیب او است و چنین اقداماتی از طرف او ادامه دارد، چون عاشق سر و صداست، حرف‌های او ارزشی ندارد، اما با این حال نشستن پشت میز مذاکره با او اقدامی منطقی است و مذاکره با تاجر می‌تواند سودبخش باشد. صحبت کردن درباره اینکه چرا چنین اظهاراتی درباره خلیج فارس مطرح می‌شود هم لزوم چندانی ندارد، مشخص است که نام آن تغییر نمی‌کند و اتفاقاً ما باید الآن طلبکار باشیم و بر اساس استدلال تاریخی من که اثبات کرده‌ام دو جزیره دیگر در این منطقه متعلق به کشور ماست باید این موضوع را مطرح کنیم.

ارسال نظرات
امروز پنجشنبه ۱۸ ارديبهشت
امروز پنجشنبه ۱۸ ارديبهشت
امروز پنجشنبه ۱۸ ارديبهشت
امروز پنجشنبه ۱۸ ارديبهشت