
اسماعیل گرامیمقدم، فعال سیاسی اصلاحطلب گفت: ایران حق دارد که در چارچوب NPT غنیسازی صلحآمیز داشته باشد. در غیر این صورت معتقدم هیچ تفاهمی میان ایران و امریکا منعقد نمیشود.
دیدارنیوز: اسماعیل گرامیمقدم معتقد است که غنیسازی مطابق NPT حق ایران است.
اسماعیل گرامیمقدم، فعال سیاسی اصلاحطلب در گفتوگو با «اعتماد» درباره برخی رویکردهای پارادوکسیکال در مواضع طرف آمریکایی در خصوص غنیسازی میگوید: «تا به امروز ۴ دور مذاکرات سازنده و مثبت از هر دو طرف و خارج از آنچه در فضای تبلیغات، مخالفان توافق (اسراییل و سایر مخالفان) اعلام میکنند، برگزار شده است. بالاخره دو طرف در هر مرحله از مذاکرات به تفاهمهایی دست پیدا کردهاند که وارد دور بعدی شدهاند.
او در ادامه افزود: در آستانه دور پنجم مذاکرات که ویتکاف هم خبر آن را تایید کرده، روشن است دو طرف به مراحل حساس و نهایی رسیدهاند. نباید فراموش کرد، ترامپ به شدت از طرف دموکراتها، اسراییلیها، نئوکانها و حتی برخی همحزبیهای خود تحت فشار است که به جای مذاکره رویکردهای تنشزا را انتخاب کند. این دسته از مخالفان معتقدند اگر جنگ مقدور نیست، ترامپ حداقل ممنوعیت غنیسازی توسط ایران را روی میز مذاکرات قرار بدهد! در سخنرانیهای ترامپ به صورت مکرر تکرار شده که ایران نباید به سلاح هستهای دست پیدا کند. او اعلام کرده، اجازه نمیدهد ایرانیها به سلاح هستهای دست پیدا کنند و ترامپ هرگز اصل مساله ممنوعیت غنیسازی را مطرح نکرده است. از سوی دیگر باید دید قوانین بینالمللی و پروتکلهای جهانی در این زمینه چه میگوید؟ ایران به صورت اختیاری NPT را پذیرفته است. ایران حق دارد مانند بسیاری از کشورها در حد مصرف فنی و مهندسی و کشاورزی داشته باشد و هیچ کس هم نمیتواند مخالفت کند. هیچ قانونی هم نمیتواند کشورها را از یک چنین حقی محروم سازد.»
این فعال سیاسی اصلاحطلب یادآور میشود: «اساسا طرح موضوع غنیسازی صفر درصدی بیمعناست. البته ممکن است امریکا بگوید در میان بازرسان آژانس و نهادهای بینالمللی، بازرسان امریکایی حضور داشته باشند. برای راستیآزمایی ایرادی ندارد و ممکن است ایران این مساله را بپذیرد تا اعتماد طرف مقابل جلب شود. ایران بارها اعلام کرده به دنبال سلاح هستهای نیست و حاضر است مطابق قانون در این زمینه راستیآزمایی شود. امریکا بیش از ۳ تریلیون دلار قراردادهای اقتصادی در خلیجفارس بسته؛ طبیعی است که امریکا با یک چنین قراردادهایی دست به اقدامات تنشزا و جنگ نمیزند. معتقدم گزینه نظامی و تنش و جنگ فعلا رخت بربسته و تنها تهدید در دست امریکا، تحریمهای ایران و مکانیسم ماشه از سوی اروپاییان است. توانمندیهای نظامی که در ایران وجود دارد، توان بازدارندگی که در کشور وجود داشت، امریکاییها را به این نتیجه رسانده که کم هزینهترین و سریعترین راه، رسیدن به یک تفاهم است.»
گرامیمقدم با اشاره به اینکه نهایتا ایران غنیسازی خود را در حد مصارف فنی و مهندسی، پزشکی و کشاورزی انجام میدهد، میگوید: «از سوی دیگر امریکاییها هم تحریمها را برداشته و در حوزههای اقتصادی ایران سرمایهگذاری میکنند. اگر زمینه سرمایهگذاری امریکا در ایران فراهم شود، تضامین مناسبی برای پایداری توافق شکل میگیرد. اینکه بخواهیم بگوییم ایران غنیسازی را کنار بگذارد، با قوانین بینالمللی و NPT هماهنگی ندارد و در صورت فشار امریکا اعتبار این نهاد از میان میرود. NPT و مانند یک کنفدراسیون ورزشی است که کشورهای مختلف عضو آن میشوند و حقوقی را کسب میکنند. ایران حق دارد که در چارچوب NPT غنیسازی صلحآمیز داشته باشد. در غیر این صورت معتقدم هیچ تفاهمی میان ایران و امریکا منعقد نمیشود. اساسا مردم ایران زیر بار ظلم و ستم نرفته و حاضر نخواهند شد از حق قانونی خود بگذرند. با اصرار امریکا درخصوص به صفر رساندن غنیسازی ایران متحد شده و مشارکت مردم در حمایت از دولت افزایش مییابد.»
گرامیمقدم در پایان تاکید میکند: «البته فکر نمیکنم کار به چنین مرحلهای برسد. ایران و امریکا به توافق میرسند و زمینههای لازم برای افتتاح کنسولگری و سفارتخانههای دو کشور فراهم میشود. یکی از الزامات سرمایهگذاری امریکا در ایران این است که روابط کنسولی و سیاسی میان دو کشور برگزار شود. طبیعی است که امریکا با توجه به فشارهای داخلی برخی موارد را مطرح کند، اما سیاستهای اعلامی تفاوت دارد. ترامپ قطعا میداند که خطوط قرمز ایران شامل چه مواردی است.»