تیتر امروز

مهدی مطهرنیا: زمینه‌های فدرالیسم در ایران مهیا نیست/ چرا آینده ایران؛ نه ایرانِ آینده؟/ ایران، کشور نشاط، جشن و امید بود
در نشست گفتمان عمومی؛ مهارت‌های پیش‌بینی و آینده اندیشی مطرح شد

مهدی مطهرنیا: زمینه‌های فدرالیسم در ایران مهیا نیست/ چرا آینده ایران؛ نه ایرانِ آینده؟/ ایران، کشور نشاط، جشن و امید بود

نشست گفتمان عمومی، مهارت‌های پیش‌بینی و آینده اندیشی با حضور مهدی مطهرنیا، رئیس پژوهشکده آینده پژوهی سیمرغ به میزبانی دیدارنیوز برگزار شد.
امر به معروف باید در ساختار‌های حاکمیتی باشد نه برای چهار تار مو/ تقیه‌ علما، دین را حفظ نمی‌کند/ نباید با کل دنیا مقابله می‌کردیم
در سی‌ و پنجمین برنامه دیدار اندیشه با حجت الاسلام اکبرنژاد مطرح شد:

امر به معروف باید در ساختار‌های حاکمیتی باشد نه برای چهار تار مو/ تقیه‌ علما، دین را حفظ نمی‌کند/ نباید با کل دنیا مقابله می‌کردیم

در سی‌ و پنجمین برنامه دیدار اندیشه با حجت الاسلام محمدتقی اکبرنژاد مجتهد و مدرس حوزه، در ادامه موضوع "نقش خدا و مردم در تحولات اجتماعی" به تاثیر تقیه در کنش علماء دین پرداختیم.
محموله‌های خطرناک یا کالا‌های معمولی؟/ امیدواری پس از دور سوم مذاکرات/ زلزله ژئوپلیتیکی در خاورمیانه
مجله خبری تحلیلی دیدارنیوز با اجرای محمدرضا حیاتی

محموله‌های خطرناک یا کالا‌های معمولی؟/ امیدواری پس از دور سوم مذاکرات/ زلزله ژئوپلیتیکی در خاورمیانه

این هشتاد و نهمین برنامه مجله خبری تحلیلی دیدارنیوز است که با اجرای محمدرضا حیاتی و با حضور کارشناسان و صاحب نظران تقدیم مخاطبان گرامی می‌شود.

مسئله غلامحسین ساعدی و درسی برای آینده ایران

واکنش‌ها به موضوع جسارت به مزار غلامحسین ساعدی همچنان در رسانه‌های اجتماعی و برخی رسانه‌های رسمی ادامه دارد. امید جهانشاهی در یادداشت خود که برای دیدارنیوز ارسال کرده نگاهی به دو طرف منازعه داشته است.

کد خبر: ۱۷۸۰۰۰
۱۱:۵۸ - ۱۲ دی ۱۴۰۳

 

مسئله غلامحسین ساعدی و درسی برای آینده ایران

 

دیدارنیوزـ امیدجهانشاهی: مسئله هتک حرمت قبر غلامحسین ساعدی نویسنده ارزشمند ایرانی همچنان داغ است. مخالفان و هتاکان او را یکی از هم‌فکران و حامیان گروه‌های تروریستی مارکسیستی و انقلابی می‌دانند و سند می‌آورند که خود ساعدی در خاطراتش در مصاحبه با ضیاء صدقی و نیز حبیب لاجوردی تصریح کرده است که با رهبران اولیه چریک‌های فداییان خلق، مجاهدین خلق و بیژن جزنی ارتباط داشته است و خاطراتی از دوستی با آن‌ها تعریف کرده است. از آن‌ها کاملاً دفاع کرده و گفته برای آن‌ها اسلحه هم خریده است.

گفتمان غالب آن دوران، گفتمان چپ بود که متاثر از بقایای حزب توده، آثار شریعتی و ... آمیزه‌ای از اسلام انقلابی و تفکرات مارکسیستی بود که البته نه اسلام بود و نه مارکسیسم، اما جوانان را مسخ و مدهوش ادبیات شترگاو پلنگ پرشوری می‌کرد از ملغمه مضحک محمد و مارکس، علی سوسیالیست و ابوذر ... ادبیاتی که نه اسلام بود و نه مارکسیسم و تنها جوانان معترض مسلمان را پسند می‌افتاد و در آن‌ها شوری برمی انگیخت.

بسیاری از آن‌ها برای آزادی می‌جنگیدند، اما با تفکری که هیچ سنخیتی با آزادی نداشت و با روشی که هیچ راهی به آزادی نمی‌برد. پایه‌ای که پشتوانه آزادی می‌تواند باشد، ارزش‌های لیبرال است مثل حرمت مالکیت و آزادی‌های فردی و بیان و حقوق اساسی انسان و ... بدون ارزش‌های لیبرال مبارزه برای آزادی معنا ندارد و ممکن نیست.

مخالفان و هتاکان ساعدی می‌گویند او همفکر و حامی تروریست‌هایی بود که جز تخریب نمی‌دانستند، خون می‌ریختند و ایرانی کمونیستی و مارکسیستی می‌خواستند و ترور فاتح یزدی را مثال می‌آورند. فاتح مردی بود در کارآفرینی و توسعه برند‌های صنعتی و آبادی جهانشهر کرج شناخته شده، اما ساعدی تروریستی که او را به جرم «سرمایه‌دار» و «بورژوای کمپرادور» بودن ترور کرده بود، «آدم حسابی» توصیف کرد. هتاکان و مخالفان ساعدی می‌گویند او همفکر و حامی تفکری بود که سمبل ضدیت با سرمایه‌داران توسعه‌گرای صنعت کشور بود و ستیز با آن‌ها و مصادره کارخانه‌ها و فراری دادنشان را بخشی ناگزیر از مبارزه‌ای مقدس می‌دانست. به این دلایل او را از جمله سمبل‌های ذهنیتی می‌دانند که نتیجه اش جز انزوا و فقر نمی‌توانست که باشد.

اما این مخالفان و هتاکان، عملکرد شاه را در شکل‌گیری این ذهنیت ندیده می‌گیرند و تاریخ معاصر را منصفانه قضاوت نمی‌کنند. شاه به تعبیر محمد قائد بعد از ۲۸ مرداد به «دیوبچه‌ای خودکامه» تبدیل شده بود و استبداد سیاسی او عامل اصلی انسداد سیاسی بود. رشد تفکر انقلابی و گروه‌های مسلح انقلابی در اعتراض به تبعیض شدید و حس تحقیری داشت که بویژه بر حاشیه نشینان تحمیل می‌شد. فقط مرور خاطرات شخصیت‌های دوران شاه در پروژه تاریخ شفاهی هاروارد مثل علی امینی و علینقی عالیخانی به روشنی نشان می‌دهد شاه تا چه پایه مستبد، فاسد و بی‌تدبیر بود و به قول دکتر حسین موسویان اولین به اصطلاح پنجاه و هفتی شخص او بود.

خوشبختانه امروز بواسطه دردسترس بودن و چرخش گسترده اطلاعات در رسانه‌های اجتماعی و نرم افزار‌های موبایلی، آموختن از تجربه‌های دهه‌های اخیر، و بویژه توسعه رسانه‌ها و تلاش فعالان مدنی و ...، جامعه امروز به روشنی دریافته است که آرمان‌گرایی‌های مارکسیستی و ادعا‌های کذایی از نوع سوسیالیست‌های خلقی مثل مجاهدین خلق تا چه پایه دروغین و شیطانی است. در کنار این آگاهی، باید با درکی واقع‌بینانه تاثیر استبداد زمان شاه را هم در شکل گیری تحولات لحاظ کرد و درس گرفت. درس‌های این آگاهی و عبرت آموزی لازمه ساختن آینده است.

روزنامه نگار

ارسال نظرات
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی : ۰
غیر قابل انتشار : ۰
مسعود اسعدی
|
Germany
|
۰۱:۳۷ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۳
0
1
زمان زیادی می خواهد که این مردم بفهمند که برای آزادی داشتن اولین شرطش احترام به عقاید دیگران است اگر صد انقلاب دیگر در ایران هم رخ بدهد در ماهیت مردم تغییری حاصل نخواهد شد.
امروز پنجشنبه ۱۱ ارديبهشت
امروز پنجشنبه ۱۱ ارديبهشت
امروز پنجشنبه ۱۱ ارديبهشت
امروز پنجشنبه ۱۱ ارديبهشت
پرطرفدارترین ها