
غلامرضا ظریفیان، معاون وزیر علوم در دولت اصلاحات در تحلیل خود از پیام رییسجمهور به ایرانیان خارج از کشور گفت: ایرانیان خارج از کشور میتوانند ظرفیتها، تواناییها و واقعیتهای کشور را بازتاب دهند. ایران ما سابقه تمدنی چند هزار ساله دارد که ایران را از بسیاری از کشورهای آسیایی و اروپایی و حتی خود امریکا متمایز میکند.
دیدارنیوز: معاون وزیر علوم در دولت اصلاحات میگوید که ایرانیان خارج از کشور میتوانند واقعیتهای کشور را بازتاب دهند.
غلامرضا ظریفیان، معاون وزیر علوم در دولت اصلاحات با اشاره به پیام رییسجمهور به ایرانیان خارج از کشور میگوید: «بخش قابل توجهی از ایرانیانی که خارج از کشور هستند یا اساتید کارآمد در دانشگاههای خارج از کشورند یا فعالان اقتصادی و سرمایهگذاران نخبهای هستند یا اینکه در عرصههای تخصصی مانند برنامهنویسی، هوش مصنوعی و... نقشآفرینند. ایرانیان عموما در کشورهای اروپایی، امریکا و کانادا از موقعیت مناسب تخصصی، علمی و اعتباری و در عین حال از سرمایه اجتماعی بالایی برخوردارند. اکثریت این جمع ایرانی هم دلشان برای ایران میتپد. این گروه یا به دلیل برخی تنگناهای حقوقی، سیاسی و اجتماعی از ایران رفتهاند. در جنگ ۱۲ روزه آنقدر که ایرانیان خارج از کشور نگران ایران و ایرانی بودهاند شاید ایرانیان داخل کشور نگران نبودهاند. در بسیاری از موارد ایرانیان داخل از کشور به هموطنان بیرون از کشور دلداری میدادند که نگران نباشید! این سرمایه انسانی این توانایی را دارد که به دلیل ظرفیتها و موقعیت ویژهای که دارد فشار بیاورد و سیاستهای دولتهای غربی را تغییر دهد. کمپین بزرگی از سرمایه، اعتباری اجتماعی است که میتواند فشار امریکا و اروپا بر ایران را کم کند.»
او یادآور شد: «مساله بعدی آن است که بخش مهمی از واقعیتهای کشور، تواناییهای علمی و ظرفیتهای ایران به دلیل مشکلات رسانهای و غفلت صدا و سیما بازتاب پیدا نمیکند. خودم زمانی که مسوولیت داشتم، هر گروه اروپایی، کانادایی و امریکایی که به ایران دعوت شدند و دانشگاههای ما را دیدند باور نمیکردند که چنین امکاناتی در ایران وجود داشته باشد! ایرانیان خارج از کشور میتوانند ظرفیتها، تواناییها و واقعیتهای کشور را بازتاب دهند. ایران ما سابقه تمدنی چند هزار ساله دارد که ایران را از بسیاری از کشورهای آسیایی و اروپایی و حتی خود امریکا متمایز میکند. این میراث فرهنگی و تواناییهای تمدنی و نقش ایران در صلح جهانی غیرقابل انکار است. بسیاری از ایرانیان مهاجر از منظر مالی، ارتباطی و اعتباری میتوانند کمک جدی به رفع نواقص داخلی و تحقق توسعه کنند. پیام رییسجمهور به ایرانیان خارج از کشور، پیام خوبی است. البته اقتضائاتی هم دارد. بخشی از این ایرانیها به دلایل گوناگون با دلخوری ایران را ترک کردهاند، یا توییتی کردهاند یا نقد و اعتراضی صورت داده یا پرونده بازی داشتهاند. باید نگرانیهای حقوقی و قضایی ایرانیان خارج از کشور رفع شوند. این کار پیچیده و سخت نیست. باید به آنها کمک شود که با خیال راحت به کشور بیایند. دستگاه قضایی از این جهت نقش مهمی در بازگشت ایرانیان به وطن دارد.»
ظریفیان میگوید: «سومین مساله این است که بسیاری از ایرانیان در جنگ ۱۲ روزه مایل به کمک و مشارکت در دفاع میهنی بودند، اما کریدورهای مناسبی که وجود داشته باشد و بتواند ظرفیتهای ایرانیان خارج از کشور را تجمیع کند، وجود نداشتند. ایران باید ساختارهایی در حوزههای حقوقی، مالی، اعتباری و ارتباطی شکل دهد که ایرانیان خارج از کشور از طریق آن بتوانند با ایران در ارتباط فعال باشند. همواره مهاجرین هر کشوری در جهان امروز سرمایههای بزرگ آن کشور محسوب میشوند. به خصوص ایرانیانی که برای سرمایهگذاری و تحصیل و کار و... مهاجرت کردند، میانگین فرهیختگی بالایی به نسبت سایر مهاجران دارند. بسیاری از ایرانیان در عالیترین سطوح مدیریت و کارآفرینی امریکا، اروپا، کانادا و حتی کشورهای منطقه فعال هستند. این سرمایه غیر از سرمایههای مادی است و میتواند در حوزههایی، چون دیپلماسی عمومی، روابط علم، آموزشی و... به مدد ایران بیاید. البته در دولتهای قبلی هم در برخی برههها تلاشهایی در این زمینه صورت گرفته بود، اما پیوندهای ارگانیکی که باید بین ایرانیان خارج از کشور با درون کشور برقرار شود، ضعیف بودند. از طریق این پیوندهای ارگانیک، میتوان مشکلات کنسولی و حقوقی، کریدورهای ارتباطی و خدمترسانی را حل و فصل کرد. این ظرفیتها در ادامه میتوانند به فشاری علیه رفتارهای جنگافروزانه و جنایتکارانه دشمنان به کار گرفته شوند. معتقدم استفاده از این ظرفیت نه تنها در حل بحرانها به کار ایران میآیند، بلکه نقش برجستهای در آینده و توسعه کشور خواهند داشت.»