
خاویر میلی، رئیسجمهور آرژانتین که همسویی و حمایت خود را از اسرائیل و آمریکا نشان داده است، مدعی شده که ایران دشمن آرژانتین است و اتهام حمله به مرکز آمیا را تکرار کرده است.
دیدارنیوز: همسویی خاویر میلی، رئیسجمهور آرژانتین با اسرائیل و ایالات متحده و حمایت قاطع او از حمله آمریکا به سه مرکز مهم تأسیسات هستهای ایران در ماه گذشته، از نگاه حکومت ایران پنهان نمانده است.
روزنامه لاناسیون چاپ بوئنوس آیرس روز چهارشنبه ۱۶ ژوئیه (۲۵ تیر) با چاپ این مطلب نوشت که جمهوری اسلامی در گزارشی مفصل که توسط نمایندگیاش در سازمان ملل در نیویورک به این نهاد ارائه شد، از رئیسجمهور آرژانتین نام برده است.
این گزارش که عنوانش «حمله بیشرمانه رژیم اسرائیل با نقض حقوق بینالملل علیه جمهوری اسلامی ایران از آغاز تجاوز آن رژیم در ۱۳ ژوئن ۲۰۲۵» است، دو هفته پیش از طریق سفارتخانههای ایران در کشورهای مختلف از جمله در لندن، توزیع شد. در این گزارش در دو بخش جداگانه از آرژانتین و شخص میلی یاد شده است. او ماه گذشته، در میانه درگیری نظامی در خاورمیانه، ایران را «دشمن آرژانتین» خوانده بود.
نمایندگی ایران در سازمان ملل در بند ۹۲ این گزارش تأکید کرده است: «برخی کشورهای دیگر نیز بهطور مشابه حمایت خود را از اقدامات تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی علیه ایران اعلام کردهاند. از جمله این کشورها کانادا، آرژانتین، جمهوری چک و پاراگوئه هستند.»
سپس در بند ۹۴ بهطور مشخص خاویر میلی را هدف قرار داده است: «در ۱۳ ژوئن ۲۰۲۵، رئیسجمهور آرژانتین، خاویر میلی از اقدامات نظامی رژیم صهیونیستی علیه ایران حمایت و حملات دفاعی ایران علیه رژیم صهیونیستی را محکوم کرد و از اقدامات نظامی پیشین اسرائیل حمایت به عمل آورد.»
به نوشته لاناسیون، رئیسجمهور آرژانتین روز سهشنبه از طریق پیامی که توسط سفیر این کشور، آلک اوکسنفورد در مراسمی در واشنگتن به مناسبت سی و یکمین سالگرد حمله به مرکز یهودیان (آمیا) بوئنوس آیرس خوانده شد، بار دیگر بر تعهد آرژانتین به حمایت بیقید و شرط از اسرائیل تأکید کرد و این کشور را «متحد راهبردی ما همراه با آمریکا» بهویژه «در این لحظات دشوار که اسرائیل از حق موجودیت خود دفاع میکند»، خواند.
میلی که درست پیش از حمله آمریکاییها به تأسیسات هستهای ایران به دستور دونالد ترامپ در سفر اسرائیل به سر میبرد، همواره تهران را به دلیل ادعای حملات تروریستی به مرکز آمیا در سال ۱۹۹۴ و سفارت اسرائیل در ۱۹۹۲ هدف انتقاد قرار داده است. در تحقیقات مختلف، حزبالله لبنان، متحد ایران بهعنوان عامل این دو حمله معرفی شده است، اگرچه هر دو پرونده همچنان در دستگاه قضایی آرژانتین باز هستند.
همچنین احکام جلب چند مقام پیشین ایرانی به اتهام دست داشتن در حمله ۱۹۹۴ بوئنوس آیرس همچنان به قوت خود باقی است.
ایران مسئولیت خود در آن حوادث مرگبار را رد میکند.
ماه گذشته میلی گفته بود: «اسرائیل در ۱۹۸۱ ما را از عراق نجات داد، در ۲۰۰۷ ما را از سوریه نجات داد و حالا دوباره همین کار را میکند. به بیان دیگر، اسرائیل دارد فرهنگ غرب را نجات میدهد.»
او همچنین گفت کشور تحت رهبری متحدش، نخستوزیر بنیامین نتانیاهو، «در حال انجام دادن کار کثیفی است که دیگران انجام نمیدهند.»
نظیر چنین جملهای را اخیرا فردریش مرتس، صدر اعظم آلمان نیز گفته بود.
رئیسجمهور آرژانتین همچنین گفت: «اسرائیل را تئوکراتها (حکومتهای مذهبی) هدف قرار میدهند، چون میخواهند آن را از میان بردارند و چپها هم اساساً به این دلیل به اسرائیل حمله میکنند که اسرائیل، در عمق خود پایههای نظام سرمایهداری، یعنی مبنای اخلاقی سرمایهداری در فرهنگ یهودی-مسیحی است.»
میلی که بدون قید و شرط با سیاستهای اسرائیل و آمریکا همسوست، از نتانیاهو به عنوان «دوست بسیار عزیزش» یاد کرده و مدعی شد: «ایران یک تئوکراسی است که میخواهد تنها دموکراسی آزاد خاورمیانه را نابود کند.»
در همین حال ایران در اوج جنگ ماه گذشته با اسرائیل، یک شخصیت آرژانتینی دیگر یعنی رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی را نیز هدف انتقاد شدید قرار داد. گروسی بهعنوان بازرس تأسیسات هستهای ایران در مرکز اتهامها و انتقادهای متقابل قرار گرفت.
علی لاریجانی، درست پیش از حمله آمریکا به تأسیسات ایران هشدار داد: «وقتی جنگ تمام شود، به گروسی خواهیم پرداخت.»
مقامات ایرانی همچنین اظهارات گروسی درباره وضعیت برنامه هستهای ایران را عامل تحریک حمله اسرائیل دانستند؛ حملهای که ایالات متحده هم با بمباران تأسیسات نطنز، اصفهان و فردو به آن پیوست.
این انتقادات تا حدی پیش رفت که روزنامه کیهان خواستار «اعدام» گروسی شد، خواستهای که موجب شد نماینده ایران در سازمان ملل به آن واکنش نشان دهد و اعلام کند که تهدیدی از سوی جمهوری اسلامی متوجه رئیس و بازرسان آژانس نیست.