
روشنفکر مسلح عنوان کتابی از محمد قوچانی، روزنامه نگار برجسته، است که از سوی نشر سرایی منتشر شده است. این کتاب پژوهشی انتقادی در اندیشه سیاسی دکتر علی شریعتی است. روشنفکری که تاثیری جدی بر گفتمان مبارزان انقلاب داشت. امید جهانشاهی در این یادداشت به معرفی این کتاب پرداخته است.
دیدارنیوز-امید جهانشاهی* : شریعتی را به حق معلم انقلاب نامیدهاند. چراکه نقشی پررنگ در شکلگیری گفتمان بعد از انقلاب داشت. بسیاری از شعارها و جهتگیریها محصول آموزهها و آرمانهایی بود که او در ترویج آنها نقشی تاثیرگذار داشت.
بسیاری از رهبران اولیه سالهای انقلاب چه صریح و پر رنگ و چه ملایم و کمرنگ، متاثر از آراء و آموزههای شریعتی بودند. ردپای او را میتوان در مباحث و تصمیمگیریهای شورای انقلاب هم دید.
شریعتی با قلم و بیان خود چنان از محمد و مارکس و توحید و مبارزه و ابوذر و سوسیالیسم و حق و علی و جامعه بیطبقه، سمفونی شورانگیز مینواخت، که از معترضان به تبعیض، مبارزان مسلح میساخت.
نفرت از سرمایهدار، آرمان مبارزه با امپریالیسم و استکبار و آمریکاستیزی همه ریشه در گفتمان سوسیالیستی داشت که شریعتی در پرداخت و ترویج آن نقشی موثر داشت. به بیان خودش: «سوسیالیسم تنها یک سیستم توزیع نیست، یک فلسفه زندگی است.»
شریعتی برای اسلامی کردن و یا به جامعه اسلامی قبولاندن سوسیالیسم خودش از ابوذر استفاده کرد و اسلام خود را اسلام ابوذری مینامید: «من اسلامم و تشیعم و دردم و عشقم و آرمانم، اسلام و تشیع و درد و عشق و آرمان ابوذر است.» و چنان نقاشی جذابی از ابوذر مبارز عدالت خواه در خطابههای غرای خود ترسیم کرد که الهام بخش و محرک مبارزان گروههای مذهبی سوسیالیستی مسلح شد.
آموزهها و آراء شریعتی همچون زهد انقلابی ضد بورژازی و ضد استکباری، اقتصاد قسط توحیدی، و تقدیس مبارزه با «جهان کفر و سرمایه داری» فارغ از اینکه در چه بستری برخاسته یا به چه نیازهایی از نسل خود پاسخ میگفته، (که البته بسیار مهم است و در جای خود قابل بحث است)، بهرحال بر شکلگیری گفتمان بعد از انقلاب بسیار موثر بوده و این تاثیر، تبعات و نتایجی داشته است که باید محل تامل و گفتوگو باشد تا چراغ راه آینده شود.
حالا محمد قوچانی، روزنامهنگار، با کتاب «روشنفکر مسلح» فلسفه سیاسی این معلم انقلاب را روی میز بحث و بررسی گذاشته است.
نویسنده اول به این مهم میپردازد که چرا شریعتی مهم است؟ در گفتار دوم به جادوی شریعتی میپردازد و گفتار سوم را به تاثیری که او بر آثار نمایشی و داستانی نسلهای بعد گذاشته است اختصاص میدهد.
در فصل دوم قوچانی مبسوط و مستند نشان میدهد که اندیشه شریعتی در راستا و در پی یک حکومت دینی است. در این خصوص، بحث قوچانی در مورد نظریه «امت و امامت» خواندنی است. محمد قوچانی در فصل سوم به نظریه «تشیع علوی، تشیع صفوی» میپردازد.
قوچانی که سالها روزنامه نگار حوزههای سیاسی و همچنین اندیشه و روشنفکری بوده است، در کتاب روشنفکر مسلح مبتنی بر اسناد و مکتوبات شریعتی به زوایای مختلف اندیشه سیاسی او پرداخته است که مطالعه آن هم برای همه آنان که دغدغه شریعتی دارند (چه آنها که هنوز دل در گرو او دارند و چه مخالفانش) و هم برای جوانانی که به دنبال تفکر در ریشههای شکلگیری گفتمان بعد از انقلاب هستند و راههای بهتر برای ساختن ایران آینده را جستوجو میکنند، مفید و خواندنی است.
این کتاب که اولین کتاب از مجموعه «بنیانگذاران اسلام سیاسی» محسوب میشود و هدف غایی قوچانی گشودن باب نقد اسلام سیاسی است.
*روزنامهنگار