
عبدالرضا فرجیراد، دیپلمات با سابقه و تحلیلگر ارشد مسائل بینالملل با حضور در استودیوی دیدار به تبیین و تحلیل وضعیت حاکم بر منطقه و مناسبات مربوط به آن، پس از جنگ ۱۲ روزه و تجاوز اسرائیل به خاک کشورمان پرداخته است.
دیدارنیوز-سرویس بینالملل: پس از تجاوز ارتش اسرائیل به کشورمان و تبعات تلخی که در پی جنگ ۱۲ روزه در کشور رخ داد، مناسبات حاکم بر دیپلماسی منطقه و بخصوص میان طرفهای منازعه-مشخصا ایران و اسرائیل-و دیگر طرفها نظیر آمریکا به نوعی در وضعیت تعلیق قرار گرفته و گمانهزنیهای گستردهای از سوی صاحبنظران، کارشناسان و تحلیلگران درباره احتمال از سرگیری تهاجم رژیم اسرائیل به ایران یا مسئله توافق احتمالی میان تهران و واشنگتن در بحبوحه آتشبس مطرح شده است.
ویدیوی این مناظره را میتوانید اینجا، یوتیوب و آپارات ببینید.
در همین رابطه در استودیوی تلویزیونی دیدارنیز، میزبان عبدالرضا فرجیراد، سفیر پیشین کشورمان در نروژ و مجارستان، استاد ژئوپولیتیک و مدیرکل سابق شورای راهبردی روابط خارجی بودیم و نظر این دیپلمات با سابقه را درباره مسائل مختلف پیرامون ایران و بایستههای پیش روی تهران در این خصوص جویا شدیم.
به اعتقاد فرجیراد، ایران در تلاش برای برگزاری مذاکرات بوده و آمریکاییها نیز نشان دادند که علاقمند به از سرگیری گفتوگوها هستند. اما پس از بیاعتماد کاملی که در پی جنگ ۱۲ روزه پدید آمد، تهران میخواهد این بار مذاکرات را سفت و سخت آغاز کند. البته گفتوگوها در این مدت به صورت غیرمستقیم بین تهران و واشنگتن ادامه داشته است. هر درگیری باید از طریق گفتوگو و دیپلماسی حل و فصل شود.
این تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی، تصریح میکند؛ ایران، هیچ گاه نمیتواند موضع نتانیاهو درباره کاهش برد موشکهای تهران به ۴۸۰ کیلومتر را بپذیرد. هیچ عقل سلیمی نمیپذیرد که جنگندههای اسرائیلی وارد ایران شوند اما، توان دفاع و پاسخ به این حملات را در ایران نداشته باشیم.
وی، اضافه میکند؛ اصلا مشخص نیست که در صورت از سرگیری حملات، سطح تخاصم بین تهران و تلآویو محدود باقی بماند. این وضعیت که حملات اسرائیل از آسمان کشورهای بین دو طرف طی شده و علیه کشورمان صورت گرفت تا یک حدی برای ایران قابل تحمل خواهد بود. در صورت تکرار حملات و تکرار این دست مسائل، اگر وضعیت از کنترل خارج شود، ممکن است که شاهد وضعیت دیگری باشیم.
این دیپلمات با سابقه، تاکید دارد: در صورت از سرگیری مذاکرات، احتمالا شاهد مذاکرات مستقیم بین ایران و آمریکا خواهیم بود. مواضع رئیسجمهور و وزارت خارجه، بیان تصمیمات کلیت نظام است. رفتار تندروها، هیچ خروجی جز هزینه برای کشور ندارد. از شهریور ۱۳۲۰ تا کنون، شاهد چنین وضعیت خطیری در ایران نبودیم. با این وجود، تصور نمیکنم که اسرائیل در یک تا دو ماه آینده به ایران حمله کند.