
طبق مطالعات جدید، حتی نگاهی گذرا به آثار هنری خواه در یک موزه و خواه یک اثر کپی شده، میتواند به شکل قابل توجهی حال روحی ما را بهتر کند.
دیدارنیوز: تازهترین مطالعات نشان میدهد که حتی نگاهی گذرا به آثار هنری خواه در یک موزه و خواه یک اثر کپی شده، میتواند به شکل قابل توجهی حال روحی ما را بهتر کند.
به نقل از پایگاه اطلاعرسانی «اکتو»، یک مطالعه علمی جدید نشان میدهد که تماشای اثری از ونگوگ، پیکاسو و یا هر نقاش دیگری تنها یک لذت بردن زیباییشناسانه ساده نیست، بلکه میتواند به ابزاری درمانی تبدیل شود.
پیشتر مطالعات متعددی نشان داده بود که تأمل در آثار هنری میتواند بر خلقوخو یا استرس تأثیر بگذارد، اما این مطالعات بهویژه از نظر تعداد شرکتکنندگان محدود بودند.
یک گروه بینالمللی دههها پژوهش را شامل ۳۸ تحقیق بررسی کرده و برای نخستین بار به تصویری روشن و جامع از تأثیرات تأمل در آثار هنری بر سلامت روان رسیدند: هنر میتواند سلامت روان یودایمونیک را بهبود بخشد، یعنی آن نوع از سلامت روان که با رشد شخصی، احساس داشتن اهداف و زندگی معنادار مرتبط است.
نکته جالب نتایج به دست آمده گستردگی فواید تماشای اثر هنری است؛ اثری که نقاشی فیگوراتیو و انتزاعی تا عکس یا مجسمه را شامل میشود و اثر مثبت آن بر روان پایدار است.
جالبتر اینکه این که تاثیر مهم آثر هنری بر بهبود حال روحی و روانی هم در گالریهای هنری و هم در درمانگاهها، بیمارستانها و حتی در واقعیت مجازی مشهود است.
دانشگاه وین، کالج ترینیتی دوبلین و دانشگاه هومبولت برلین به عنوان متولیان این تحقیق معتقدند که با بازتعریف هنر به عنوان منبعی در دسترس و کمهزینه برای سلامت روان، این پژوهش مسیری برای ادغام هنر در محیطهای روزمره و راهبردهای سلامت عمومی گشوده است.
البته این مساله پیشتر نیز مورد توجه بوده است. بعنوان مثال، از سال ۲۰۱۹ میلادی سازمان جهانی بهداشت (WHO) استفاده از روشهای خلاقانه را به عنوان مکمل مراقبتهای بالینی رایج توصیه کرده است.
در واقع، مزایای خلق آثار هنری به خوبی مستند شدهاند. اما این پژوهش جدید، تأثیر تماشای گذرای آثار هنری را هم که تاکنون دستکم گرفتهشده بود، برجسته میسازد.