
محسن جوادی، رئیس نمایشگاه کتاب تهران از اختصاص ۲۰۰ میلیارد تومان یارانه برای اقشار مختلف و ۲۳۶۳ ناشر در بخش داخلی نمایشگاه کتاب تهران خبر داد.
دیدارنیوز: نشست خبری سی و ششمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران صبح امروز دوشنبه ۱۶ اردیبهشت در محل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حال برگزاری است.
محسن جوادی، رئیس نمایشگاه کتاب تهران در ابتدای نشست با اشاره به شعار این دوره نمایشگاه کتاب تهران اظهار کرد: رابطه ایران با کتاب و خواندن رابطهای باشکوه است و کتاب همیشه جایگاه ویژهای داشته است. هر زمان که از شأن و جایگاه کتاب غفلت کردهایم، از شکوه آن دور شدهایم. هدف ما این است که حضور حداکثری صنف، فعالان نشر و مردم را در این دوره از نمایشگاه داشته باشیم و برای تحقق این هدف برنامههایی در نظر گرفتهایم.
جوادی تاکید کرد: یکی از رویکردهای ما تقویت وجه بینالمللی نمایشگاه است، چه از نظر منابعی که به مردم ارائه میدهیم و چه برنامههای فرهنگی که اجرا خواهیم کرد. در دورههای پیشین، گاهی کتابهای قدیمی به نمایشگاه آورده میشد، اما در این دوره علاوه بر آن، بحث فلوشیپ و بریکس را نیز خواهیم داشت.
وی در ادامه با اشاره به اهداف فرهنگی نمایشگاه گفت: هدف ما این است که نمایشگاه صرفاً تبدیل به بازار کتاب نشود بلکه فضایی برای تفکر و اندیشیدن باشد.
معاون فرهنگی وزارت ارشاد با قدردانی از همکاری مجموعه مصلی، بانک ملی به عنوان حامی مالی نمایشگاه و نیروی انتظامی و دیگر نهادها بیان کرد: با وجود محدودیتها، تمام تلاش خود را برای برگزاری نمایشگاهی موفق به کار بستهایم. نمیتوانم بگویم که همهچیز کامل است، نقصها و محدودیتهایی وجود دارد، اما امیدوارم این تلاشها بهخوبی در چشم شما دیده شود و ارزیابی شما مثبت باشد.
جوادی خاطرنشان کرد: افتتاحیه نمایشگاه کتاب ساعت ۹:۳۰ صبح روز چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت در نیمطبقه شبستان با حضور محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس برگزار خواهد شد و سپس آغاز رسمی نمایشگاه و افتتاح غرفه مهمان ویژه در ادامه صورت خواهد گرفت.
در ادامه این برنامه اسماعیلی راد معاون ناشران نمایشگاه گزارشی از فرایند اجرایی برگزاری نمایشگاه ارائه داد و گفت: همکاری مصلی امام خمینی (ره) با ما باعث شد امسال بخشهای دانشگاهی و آموزشی را از طبقه سوم یا طراز ۲۵ به طراز ۱۲ یا طبقه همکف بیاوریم. همچنین امسال بخشی را در چادر نخواهیم داشت و کل ناشران در فضای مسقف خواهند بود. این تصمیمها باعث شد در متراژها مشکل داشته باشیم و شاهد گلههایی از دوستان ناشر باشیم.
اسماعیلی راد گفت: امسال نسبت به سال گذشته متقاضیان بیشتری در حوزه ناشران عمومی درخواست حضور در نمایشگاه را داشتند و این یکی دیگر از عواملی بود که کار ما را سخت کرد و موجب دلخوری شد. من از آنها عذرخواهی میکنم ولی سعی ما حضور حداکثری ناشران در نمایشگاه بود و به همین دلیل متراژها کوچکتر شد.
سپس ابراهیم حیدری قائممقام و سخنگوی نمایشگاه کتاب درباره رویکردهایی که در برگزاری نمایشگاه داشتند گفت: نمایشگاه کتاب از اسفند ماه کار خود را با تشکیل شورای سیاستگذاری شروع کرد و همانطور که میدانید پس از اتفاق ناگواری که برای رییسجمهور افتاد تغییر و تحولاتی صورت گرفت که باعث شد برنامههایمان عقب بیوفتد. فراخوان ثبتنام ناشران در اسفندماه آغاز شد و بعد از نماز عید فطر مصلی تحویل ما شد و مذاکرات مختلف با صنوف صورت گرفت و هماکنون غرفهها آماده و تحویل صنوف میشود و امیدواریم چهارشنبه میزبان دوستان باشیم.
حیدری خاطرنشان کرد: رویکردهای اصلی نمایشگاه برخی مبنایی است، ترویج ارزشهای اسلامی و ترویج سبک زندگی اسلامی، گسترش عدالت فرهنگی که امسال حدود ۲۰۰ میلیارد تومان بن اختصاص دادیم و به معلمان و دانشآموزان توجه ویژه شده و سعی شده به عدالت نزدیک شویم، تقویت اقتصاد نشر که در همین حوزه سعی داریم دیپلماسی فرهنگی را فعال کنیم، بهرهگیری از فناوریهای نوین در نشر الکترونیکی، تقویت حقوق مالکیت فکری و حمایت از مولفان و مترجمان و برگزاری نشستها که تلاشمان تقویت اصل نمایشگاهی است، تکریم اهل قلم و دعوت از کسانیکه در سالهای گذشته به نحوی حضور نداشتند که سعی کردیم با گپ و گفتوگو جذب حداکثری داشته باشیم، دیپلماسی فرهنگی که با حضور مهمان ویژهمان کشور عراق، بحث بریگز و فلوشیپ که ما امسال با ناشران حوزه کودک و نوجوان این بحث را شروع کردیم، مهمانهای خارجی موضوع که بیش از ۴۰ مهمان از کشورهای مختلف داریم رویکردهایی هستند که در این نمایشگاه دنبال میکنیم.
وی افزود: در بخش داخلی هم ۲۳۶۳ ناشر حضور داشته که ۱۶۲۶ ناشر به صورت حضوری در نمایشگاه خواهند بود و همه اینها در حوزه مجازی هم هستند و در بخش حضور در ۷۵هزار متر مربع حاضر میشوند که تقسیمبندی غرفهها بر حسب شاخصهای تعیینشده صورت گرفته است. ما در شبستان به تعداد ۹۰۰ غرفه رسیدیم و در سالهای گذشته شاید رویکرد این بوده که حوزه مجازی تقویت شود ولی ما هدفمان این بوده که به حوزه حضوری توجه کنیم و حدود ۲۰۰ غرفه نسبت به قبل بیشتر شده است. در بخش فعالیتهای فرهنگی و دینی که یکی از رویکردهای اصلی نمایشگاه است با تقویت این حوزه تلاشمان این بوده که نشستها را تقویت کنیم.
حیدری با اشاره به دو مناسبت ولادت امام رضا (ع) و روز بزرگداشت فردوسی در ایام برگزاری نمایشگاه، اظهار کرد: همزمانی ولادت امام رضا (ع) با روزهای برگزاری نمایشگاه را به فال نیک میگیریم در نظر داریم که با توجه به این دو مناسبت برنامههای فرهنگی داشته باشیم و روز بزرگداشت فردوسی نیز با شعار نمایشگاه ارتباط دارد و برنامههایی هم برای پاسداشت زبان فارسی در نظر گرفته شده است.
جوادی در پاسخ به پرسشی درباره افتتاحیه نمایشگاه کتاب تهران گفت: افتتاحیه روز چهارشنبه ساعت ۹:۳۰ در داخل شبستان برگزار میشود. آقای قالیباف سخنران افتتاحیه هستند و مهمانان مختلفی از صنوف نشر و همکاران اهل قلم در این مراسم حضور خواهند داشت. افتتاح اصل نمایشگاه و افتتاح غرفه ویژه مهمان هم خواهیم داشت و از همان ساعات اولیه انتظار داریم که شاهد حضور گرم مردم ایران را داشته باشیم.
جوادی در بخش دیگر این نشست اظهار کرد: میزان یارانه دانشجویان امروز اعلام میشود که دانشجویان با سقف یک میلیون تومان که خرید کنند پنجاه درصد تخفیف برایشان در نظر گرفته شده است و رقم عمده یارانه ما به فضای دانشجویی اختصاص دارد. حدود ده میلیارد تومان کتابهای خارجی یارانه در نظر گرفته شده است و این یارانه هم به کتابهای جدید اختصاص دارد.
وی در ادامه افزود: برای اینکه عموم خریداران مورد غفلت قرار میگرفتند، دوستان طرحی در نظر گرفتند تا یارانهای عمومی داشته باشیم ولی بنی برای خرید حضوری هنوز در نظر نگرفتیم. ما با توجه به فعال بودن بخش مجازی بحث ارسال رایگان کتاب را در نظر گرفتیم و علیرغم اینکه هزینههای پست پنجاه درصد اضافه شده است هیچ هزینهای بابت پست از خریداران دریافت نمیشود.
وی افزود: امسال نزدیک به ۱۵ تا ۲۰ درصد به خصوص در بخش ناشران عمومی افزایش حضور داشتیم.
در بخش دیگر این نشست حیدری اظهار کرد: نگاه ما این است که در همه حوزهها هزینه را کم کنیم و تلاشمان این است که علیرغم همه افزایش قیمتها با ۳۰ تا ۴۰ درصد پایینتر از هزینههای سال گذشته این نمایشگاه برگزار شود. در کل نگاه ما تقویت حوزه یارانهها، بن و کم کردن هزینههای اجرایی است.
جوادی نیز تأکید کرد: رویکرد مجموعه ما به زنجیره تولید و توزیع و پخش کتاب نگاهی یکدست است، برای از اینکه کتاب به دست خواننده برسد، کتابفروشان قطعا حلقههای مهمی از این زنجیرهاند. ما به سمت این رفتیم که نوعی نقدینگی را برای نشر فراهم کنیم که خود کتابفروشان بتوانند رونقی داشته باشند.
حیدری در پاسخ به پرسش دیگری درباره کاهش بودجه نمایشگاه نسبت به سال قبل گفت: ما کاری به گذشته نداریم، رویکردی که برای آینده انتخاب کردیم این است که از هزینهها بکاهیم.
در بخش دیگر این نشست اسماعیلیراد درباره نقش صنوف در اجرا و برگزاری نمایشگاه گفت: امسال اجرا واسپاری شده و کل کار اجرا را ناشران بر عهده دارند.
جوادی درباره تعامل با وزارت آموزش و پرورش گفت: ما در حال صحبت با آموزش و پرورش هستیم، دو ایده برای بن وجود داشت که یکی اختصاص اعتبار به تجهیز کتابخانههایشان بود و یکی هم اینکه بن به صورت مستقیم در خدمت همکاران قرار بگیرد. برای معلمان مولف هم بن اختصاص پیدا میکند و در نهایت باید بگویم گسترده بودن میزان بنها به گفتوگوهایی مربوط است که خواهیم داشت.
اسماعیلیراد نیز درباره هزینه غرفههای نمایشگاه گفت: هزینه غرفهها در جدول نمایشگاه وجود دارد ولی نسبت به سال گذشته قیمتها افزایشی نداشته است.
جوادی درباره هزینه مکان برگزاری نمایشگاه تأکید کرد: مصلی برای اینکه این مکان را به ما بدهد هزینهای دریافت نمیکند و هزینه برای خدماتی است که ارائه میشود.
حیدری نیز تأکید کرد: تا الان هیچ عدد و ارقامی با مصلی امضا نشده است.
جوادی در پاسخ به پرسشی دیگر درباره مهمان ویژه نمایشگاه اظهار کرد: شورای سیاستگذاری نمایشگاه معمولا در تاریخی مناسب که البته امسال دیر اقدام کردیم و با توجه به مجموعه مناسبات موجود دوستان را به سمت کشور عراق معطوف کرد و اقدامات لازم انجام شد و با یک حجم آورده کتابی که سابقه نداشته است مهمانان ویژه به این نمایشگاه خواهند آمد.
حیدری نیز در بخش پایانی اظهاراتش گفت: یارانهای که ارائه میشود در بخش هزینهها نیست و بر این باوریم که نمایشگاه کتاب میتواند خودش هزینه خودش را در بیاورد و اینجا بحث ما هزینههای اجرایی است وگرنه دولت در یارانهها نگاه حمایتی دارد. مطمئنم هزینههای اجرایی کمتر از درآمد نمایشگاه خواهد بود. در حوزههای مختلف حداقل سی تا چهل درصد نیروها کم و هزینهها هم کم خواهد شد.
جوادی نیز در پایان نشست خاطرنشان کرد: من معتقدم هزینهها باید کم شود ولی هزینه کردن در حوزه فرهنگ در ایران خیلی کم است. ما نویسندگان جوانی داریم که نه دولت و نه بخش خصوصی از آنها حمایت نمیکند و هنوز خیلی تا شرایط ایدهآل فاصله داریم و باید خودمان را در حوزه فرهنگ و کتاب تقویت کنیم.