
بیش از ۱۰ سال از بحث لایحه حمایت از زنان در برابر خشونت سپری شده و همچنان خبری از حمایت واقعی از دختران و زنان در کشور نیست؛ چرا؟ چون عدهای در مجلس حتی موافق استفاده از کلمه خشونت در این لایحه نیستند یا بهانههای دیگری دارند که یک دهه زمان برده و هنوز خبری از این لایحه نیست در حالی که خشونت در جامعه و قتلهای فجیع علیه زنان کاملا آشکار است. در این میان، احمد بیگدلی، نماینده مجلس گفته دولت برای پس گرفتن لایحه حفظ کرامت زنان عجله کرده، چون در لایحه دنبال حل مشکل خروج بانوان از کشور بودیم.
دیدارنیوز: یک عضو کمیسیون اجتماعی گفت: در حال حل مشکل خروج زنان از کشور بودیم و در لایحه حفظ کرامت زنان، یک بند آوردیم که خانمهایی که میخواهند خارج از کشور بروند، چه مجرد و چه متاهل که همسران و ولی آنها اجازه نمیدهند و خروجشان ضرورت دارد؛ برایشان یک دادگاه ویژهای در این حوزه تشکیل شود و ضرورتش را دادگاه مشخص کند، اما دولت عجله کرد و لایحه را پس گرفت و عملا این بند اصلاحی کنسل شد.
احمدبیگدلی در گفتوگو با ایلنا، درباره بررسی طرح اصلاح موادی از قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی و برخی از احکام مهریه گفت: مهریه از لحاظ قانونی و شرعی حق خانمها است، ولی متاسفانه طی چند سال اخیر، حاشیهها، مسائل و مشکلاتی هم برای خانمها و هم آقایان ایجاد کرده است و از سوی دیگر شفاف نبودن موضوع باعث شده که ابهاماتی در این زمینه به وجود بیاید.
این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه به اعتقاد من با یک بند یا دو بند نمیتوان قانون مهریه را اصلاح کرد، عنوان کرد: نمیتوان با یک ماده آوردن قانون را اصلاح کرد. باید کارشناسی شود و نظرات افرادی که در بحث مهریه آسیب دیدهاند، چه خانم و چه آقا، مورد بررسی قرار گیرد.
وی ادامه داد: مثلاً کسی که یک سال است ازدواج کرده و طلاق میگیرد و میخواهد مهریه بگیرد، باید با کسی که ۲۰ سال زندگی کرده و میخواهد مهریه بگیرد، فرق داشته باشد. همچنین، کسی که ازدواج اولش است باید با کسی که ازدواج دوم یا سوم دارد باید متفاوت باشد؛ همه اینها باید دیده شود. با یک ماده واحده نمیتوانیم قانون مهریه را اصلاح کنیم، زیرا شفاف نیست و جزئیات آن وارد نشده است. همیشه این موضوع باعث بروز مسائل و مشکلات میشود.
بیگدلی خاطرنشان کرد: همانطور که در اسلام نگاه ابزاری به زن رد شده است؛ نگاه ابزاری به مهریه نباید وجود داشته باشد. کسانی که چنین نگاهی دارند بسیار کم هستند، اما متاسفانه هستند برخی از افراد که به مهریه به عنوان ابزار نگاه میکنند.
وی با اشاره به اینکه طرح اصلاح موادی از قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی و برخی از احکام مهریه باید کارشناسی شود، اظهار داشت: اگر به صحن بیاید با کلیاتش مخالفت خواهم کرد تا به کارشناسی برود. زیرا همانطور که گفتم افرادی که آسیب دیدهاند باید بررسی شوند. همانطور که گفتم کسی که یک سال است طلاق میگیرد باید با کسی که ۲۰ سال زندگی کرده باید متفاوت باشد. کسی که ازدواج اولش است، کسی که بچه دارد و کسی که بچه ندارد، همه این مسئولیتها باید موثر باشد.
وی در پاسخ به اینکه یکسری از مسائل در مورد زنان مغفول مانده است؛ مانند حق خروج از کشور، آیا مجلس قرار است در این خصوص اقدامی کند، گفت: در حال حاضر داریم موضوع حق خروج زنان از کشور را حل میکنیم.
این عضو کمیسیون اجتماعی افزود: در لایحه حفظ کرامت زنان یک بند آورده بودیم که خانمهایی که میخواهند خارج از کشور بروند، چه مجرد و چه متاهل که همسران و ولی آنها اجازه نمیدهند و خروجشان ضرورت دارد؛ برایشان یک دادگاه ویژهای در این حوزه تشکیل شود و ضرورتش را دادگاه مشخص کند و بعد بتوانند یکسری تضامینی بگذارند و به خارج از کشور بروند، مانند هنرمندان یا ورزشکاران یا کسی که میخواهد برای درمان برود یا فرصت علمی داشته باشد. ضرورت را باید دادگاه تشخیص بدهد. با اجازه دادگاه و تضمین سپرده، میتواند برود و برگردد. الان میدانید که برخی آقایانی که سربازی نرفتهاند با نامه وثیقه میگذارند، برای خانمها هم میتواند همین باشد. اما توجه داشته باشید، چون آئیننامه است مجلس نمیتواند ورود کند و ما مبلغ را نمیتوانیم آنجا مشخص کنیم. ما کلیاتش را مینویسیم و آنها باید با شرایط روز مشخص کنند.
بیگدلی در پاسخ به اینکه دولت لایحه کرامت زنان یا همان لایحه حمایت از زنان در برابر خشونت را پس گرفته است تکلیف این بند اصلاحی چه میشود، گفت: این بند هم، چون جزء لایحه بوده است متاسفانه کنسل شده است.
وی خاطرنشان کرد: البته متاسفانه عجله کردند و نباید عجلهای تصمیم میگرفتند. چون اتفاقی در کمیسیون اجتماعی نیفتاده است؛ باید اجازه میدادند بررسی شود خودشان هم میآمدند نظراتشان را میدادند. هم در کمیسیون و هم صحن بسیار جای اصلاح داشت یکمقداری یا بیتجربگی کردند یا عجله.
این عضو کمیسیون اجتماعی درباره اینکه بند اصلاحی مربوط به خروج زنان از کشور را نمیتوان در طرح دیگری بررسی کرد، گفت: یک طرحهایی پیرامون لایحه کرامت زنان وجود دارد شاید در آن این بند را آوردیم. یا یک لایحهای در حمایت از ایرانیان خارج از کشور داریم نمیدانم باید یک مشورتی کرد ببینیم آنجا میتوان آورد یا خیر. باید منتظر فرصتی باشیم این بند را جایی پیشنهاد بدهیم تا اضافه شود.