تیتر امروز

جواد امام: برخی در دولت با اجرای منویات گذشته از رای مردم انتقام می‌گیرند!/ «وفاق» با نظارت استصوابی، گزینش‌های خودی و غیرخودی و نگاه امنیتی شکل نمی‌گیرد/ با افراد، برخورد‌های امنیتی و قضائی می‌شود به اتهام اصلاح‌طلبی!
گفتگوی دیدار در برنامه «ایرانشهر» با سخنگوی جبهه اصلاحات ایران

جواد امام: برخی در دولت با اجرای منویات گذشته از رای مردم انتقام می‌گیرند!/ «وفاق» با نظارت استصوابی، گزینش‌های خودی و غیرخودی و نگاه امنیتی شکل نمی‌گیرد/ با افراد، برخورد‌های امنیتی و قضائی می‌شود به اتهام اصلاح‌طلبی!

«ایرانشهر» در هفتمین برنامه از سلسله گفتگو‌های خود با جواد امام، سخنگوی جبهه اصلاحات و دبیرکل مجمع ایثارگران به صحبت نشسته و عمده مسائل و چالش‌های روز کشور را به مورد ارزیابی قرار داده است.
ستون پنجم دشمن در لایه‌های مدیریتی نفوذ کرده/ دولت سیزدهم، ریشه ناترازی‌هاست
گفت‌وگو در برنامه دیدار اقتصادی با آرش نجفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران

ستون پنجم دشمن در لایه‌های مدیریتی نفوذ کرده/ دولت سیزدهم، ریشه ناترازی‌هاست

آرش نجفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران، در برنامه "گفت‌وگوی اقتصادی" دیدارنیوز، با اشاره به نفوذ برخی افراد به عنوان مدیر در لایه‌های میانی مدیریتی کشور گفت: قانون‌های بسیار خوب و مترقی...

از جامعه بیگانگی حاکمیت، نگاهی به موضوع افزایش جمعیت از منظری دیگر 

فریبا نظری،جامعه شناس یادداشتی را با عنوان "از جامعه بیگانگی حاکمیت، نگاهی به موضوع افزایش جمعیت از منظری دیگر" برای دیدارنیوز ارسال کرده است که می خوانید. 

کد خبر: ۱۷۷۹۴۵
۱۳:۳۵ - ۱۱ دی ۱۴۰۳

از جامعه بیگانگی حاکمیت، نگاهی به موضوع افزایش جمعیت از منظری دیگر 

 

 

دیدارنیوز_ فریبا نظری: 

۱- آیا موضوع جمعیت و میزان زاد و ولد در کشور، یک مسئله اجتماعی است؟
۲- آیا هشدارهای کارشناسان حوزه جمعیت بر جامعه موثر است؟
۳- آیا سیاست‌گذاری ها و راهبردهای دستوری از سوی جامعه، مورد اعتنا واقع شده است؟
۴- بیان آشکار وزیر کشور دولت چهاردهم مبنی بر موفق نبودن قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده، نشانه‌ی چه بازخوردی از جامعه است؟
۵- بودجه چند ده هزار میلیاردی برای اجرای قانون جوانی جمعیت، با توجه به موفق نبودن آن و تداوم نرخ کاهش زاد و ولد؛ چطور و چگونه هزینه شده است؟
۶- آیا اساساً جوانی جمعیت و افزایش زاد و ولد با سیاست‌های دستوری و تشکیل دبیرخانه و دفاتر متنوع در کشور، محقق می‌شود؟

این‌ها پرسش هایی مهم و قابل اعتناست که بنظر می‌رسد گویا به دلایلی برای سیاست گذاران کلان کشور چندان مهم نبوده و نیست. مدتی است از منظری متفاوت با برنامه نویسان و سیاست گذاران به موضوع جمعیت می‌نگرم. به درون جامعه خوب دقت کنیم و ببینیم سرنوشت دو گروه سنی در کشور چگونه بهم و به موضوع جوانی و افزایش جمعیت گره خورده است:

از یک سو گروه بازنشستگان معمولا در رده‌های سنی میانسال و سالمند پس از سالیان طولانی فعالیت و بودن در چرخه دانش سازمانی، مهارتی، خدماتی، تولیدی،اقتصادی و فرهنگی؛ از شرایط زیستی نامناسب و حتی رنج آور و نامحترمانه در این سرزمین برخوردارند. نشانه‌ و مستند آن، تجمعات اعتراضی مستمر بیش از یک دهه‌ی آن‌هاست که فراتر از انسداد اقتصادی و فساد سیستماتیک و بحران عدالت اجتماعی، چند سالی است به انسداد سیاسی و سیاست گذاری های خطا و منسوخ در حوزه‌ی حکمرانی نیز معترضند.

وضعیت ناخوشایند گروه بازنشستگان، تابلویی به مراتب ناخوشایندتر و تاسف بار تر برای گروه دوم این کشور یعنی کودکان و نوجوانان و جوانان است.این گروه دوم نیز اعتراضات خود را گاه با حضور در خیابان و جنبش ها و خیزش های مختلف نشان داده و می‌دهد، گاهی با مقاومت مدنی و مهارت عملی نه گفتن اعتراض می‌کند و دردآور آن که مدتی است با مهاجرت و فرار از این تابلوی آینده نمای تار و غیر عزت مندانه و ناهمسو با زندگی؛ عطای جوانی جمعیت و ادامه‌ی اقامت در این سرزمین و تشکیل خانواده را به لقای آن می‌بخشد و با کوله باری از خشم و حسرت و اظطراب، وطن و زندگی را در جایی دیگر جست‌وجو می‌کند.

نکته‌ی عجیب در این میان، ندیدن و درک نکردن ارتباط گروه‌های مختلف جامعه و تاثیر دو سویه‌ی شرایط زیستی آن‌ها بر یکدیگر است که اساساً محور و محل اعتنای سیاست‌گذاری ها و برنامه و قانون نویسی ها نیست. گویا حاکمیت مسیر خودش را در بیگانگی با مردمان این جامعه می‌رود و برای موجوداتی در سیاره های دیگر تصمیم سازی می‌کند.

مدتهاست می‌اندیشم که در برابر #الیناسیون یا ازخود بیگانگی کارل #مارکس، پدیده‌ای نیز بنام از جامعه بیگانگی برخی نظام های حکمرانی وجود دارد که باید دید برای آن‌ها طبیعی شده و از وجود آن ناآگاه هستند یا بقا و منافع شان اقتضا می‌کند که این ردای بیگانگی را بر تن نمایند. هر چه هست از این بیگانگی از جامعه، نه جوانی جمعیت حاصل می‌شود و نه تداوم حکمرانی ...

 جامعه شناس

ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
نظر:
بنر شرکت هفت الماس صفحات خبر
رپورتاژ تریبون صفحه داخلی