
کابینه ائتلافی اسرائیل امروز با سفیر ایالات متحده آمریکا در تلآویو دیداری برای نهایی کردن نقشه الحاق کرانه باختری به اسرائیل خواهند داشت. در این میان امارات نیز در تلاش است که نقش دیپلماتیک خود را در منطقه پررنگتر کرده و ضمن تلاش برای عادی سازی روابط با اسرائیل، از خشم جهان عرب نیز بکاهد.
دیدارنیوزـ سرویس جهان: در حالی که تنها دو هفته به زمان وعده داده شده کابینه اسرائیل برای اجرایی کردن طرح الحاق کرانه باختری به اسرائیل زمان مانده است، تلاشهای طرفین برای تامین منافع خود فزونی گرفته است. بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل بارها تاکید کرده است که روز اول جولای به این الحاق رسمیت بخشیده و بخشی از کرانه باختری را به حاکمیت کشورش انضمام خواهد کرد. بر اساس این طرح که به پشتوانه سیاسی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده، مطرح شد، قریب به ۳۰ درصد از کرانه باختری به اسرائیل الحاق خواهد شد. با وجود آنکه دونالد ترامپ کلیات آنچه را «معامله قرن» میخواند در روزهای اول سال ۲۰۲۰ مطرح کرد، اما تا به امروز نقشه نهایی شدهای از این طرح به طور رسمی منتشر نشده است. اختلافات میان رهبران و نخبگان سیاسی اسرائیل، بحران مالی در پی شیوع ویروس کرونا و همراه نشدن جامعه جهانی با این طرح، گمانهزنیها را درباره اجرایی شدن تنها بخشی از این طرح ـ نه تمام آن را ـ افزایش داده است. امروز جروزالم پست، از دیدار بنیامین نتانیاهو و بنی گانتس با دیوید فریدمن سفیر ایالات متحده در تلآویو برای بحث بر سر طرح الحاق خبر داد. سخنگوی کنست، یاریو لوین که عضو تیم طراحی الحاق کرانه باختری بوده نیز در این نشست برای نهایی کردن اقدامات مشترک واشنگتن و ریاض حضور خواهد داشت. گمان میرود دیدار امروز سفیر آمریکا در تل آویو با کابینه ائتلافی اسرائیل در همین راستا قابل تفسیر باشد.
امروز نیز «مارک شولمن» تحلیلگر نشریه نیوزویک نوشت، نتانیاهو در تلاش است از چند ماه باقیمانده ریاستجمهوری ترامپ استفاده کرده و اشغال کرانه باختری را محقق کند؛ اما بسیاری معتقدند او توان انجام آن را نخواهد داشت. وی معتقد است ساکنین سرزمینهای اشغالی با اشغال یکجانبه کرانه باختری موافق نیستند و به عقیده بسیاری، این اقدام راهحل دو دولتی را نابود میکند. از سوی دیگر اشغال کرانه باختری در خارج نیز طرفدار ندارد و وزیر امور خارجه آلمان در میان بحبوحه کرونا به سرزمینهای اشغالی رفت تا در خصوص عواقب منفی اشغال یکسویه کرانه باختری هشدار دهد.
«جوویش پِرس» نیز روز پنجشنبه به نقل از یک مقام آمریکایی گفت اگر اسرائیل به اجرای محدودتر طرح اشغال کرانه باختری تمایل داشته باشد و بر سر آن نیز به اجماع و تصمیمگیری برسد، «ما نیز آماده هستیم تا آن را لحاظ کنیم». این مقام آمریکایی در مصاحبه با شبکه رادیویی «رِشِت بِت» توضیح داد که رژیم صهیونیستی پیش از اجرا باید نقشههای مرزبندی مرتبط با اشغال محدود را در اختیار آمریکا قرار داده و بر سر آنها مذاکره کند.
بیشتر بخوانید: اعتراض به اشغالگری در پایتخت اسرائیل
بیشتر بخوانید: اعلان جنگ اسرائیل با اشغال کرانه باختری
نقش دیپلماتهای اماراتی
در این ایام که در سراسر جهان، گاه و بیگاه، اعتراضات به طرح الحاق کرانه باختری به اسرائیل در جریان است، سفیر امارات متحده عربی در واشنگتن در روزنامه عبری زبان «یدیوت آرنوت» نسبت به اجرای این طرح هشدار داد. با وجود آنکه یادداشت نویسی در رسانههای مطرح اسرائیل توسط یک سیاستمدار عرب، رخدادی کمیاب است، اما این یادداشت پیامهای متفاوتی در دل خود داشت. در این یادداشت، یوسف الاوتیبی، سفیر امارات متحده عربی در واشنگتن، طرح الحاق کرانه باختری را مخرب هرگونه امیدی برای بازنگری در روابط اسرائیل با جهان عرب دانست. با وجود آنکه امارات متحده عربی پیشتاز جهان عرب در عادی سازی روابط با اسرائیل است و از این کشور برای شرکت در نمایشگاه اکسپو دبی در سال آینده نیز دعوت کرده است، اما نسبت به واکنش جهان عرب به این طرح هشدار داد. با وجود آنکه اشاره به «الحاق» به جای «اشغال» و عبری بودن این یادداشت واکنشهای بسیاری در شبکههای مجازی عموما عربی زبان داشت، اما یادداشت سفیر امارات برای اسرائیل قابل توجه است. بنا به گزارش جورزالیم پست، لحن یادداشت یوسف الاوتیبی نه نشان از یک اخطار، که نشان از عادی سازی روابط با اسرائیل دارد. از سوی دیگر نوشتن این یادداشت برای یک روزنامه نزدیک به بنی گانتس نشان از پیامی پنهان برای نتانیاهو در مخالفت با سیاستهایش دارد. به شکل متناقضی، سفیر امارات که یکی از سه سفیر عربی در مراسم رونمایی طرح صلح ترامپ بود، این الحاق را غیرقانونی و برای کل منطقه حتی اسرائیل نیز مضر دانست. از سوی دیگر شب گذشته در برنامه تلویزیونی کانال ۱۲ امارات متحده عربی اقدام یک جانبه اسرائیل را مانعی برای ادامه همکاری کشورهای حاشیه خلیج فارس با طرح ترامپ دانست و آن را خط بطلانی بر تمامی تلاشها برای بازنگری در روابط با اسرائیل خواند. به نظر میرسد امارات که در پی شیوع کووید-19 دو محموله کمکهای پزشکی راهی اسرائیل کرد در پی آن است که با بازیهای رسانهای از خشم جهان عرب برای همراهی با اسرائیل بکاهد.
بیشتر بخوانید: ماهیگیری تلآویو از آب گل آلود اعتراضات در آمریکا
در سوی دیگر گروههای فلسطینی در تلاشند که این اقدام را خنثی و جامعه جهانی را وادار به واکنش کنند. بنا به گزارش خبرگزاری «وافا» در رام الله، تشکیلات خودگردان فلسطین از سازمان ملل درخواست ایجاد یک ائتلاف بینالمللی برای مخالفت با طرح الحاق اسرائیل کرده است. ائتلاف «حق بازگشت به فلسطین» در آمربکا نیز امروز با صدور بیانیهای، خواستار برپایی روز خشم برای مقابله با طرح الحاق کرانه باختری در روز یکم جولای شد. رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی حماس همچنین بار دیگر تاکید کرد این جریان هرگز رژیم اشغالگر صهیونیستی را به رسمیت نمیشناسد. اسماعیل هنیه در سخنانی در همایش مجازی علمای مسلمان در حمایت از قدس اظهار داشت که ما هرگز رژیم صهیونیستی را به رسمیت نمیشناسیم و این رژیم در سرزمین ما هیچ آیندهای ندارد.