
از جمله اعضای کادر درمانی که در معرض مواجهه مستقیم با بیماری کرونا قرار دارند، رادیولوژیستها هستند؛ چراکه در زمینه تشخیص بیماری کرونا بسیار تاثیرگذار بوده و وظیفه سنگینی بر دوش دارند، اما کمتر نامی از آنها برده میشود. در همین خصوص، مرتضی افراه رئیس انجمن علوم پرتونگاری در رابطه با شرایط اعضای این صنف در مواجهه با بیماران مبتلا به کرونا به دیدارنیوز گفت:شاغلان در بخش سی تی اسکن در شرایط بسیار سختی به سر میبرند، به این دلیل زمانی که فردی علائم مشکوک داشته باشد و احتمال ابتلای او به بیماری کرونا طرح شود، به قسمت سی تی اسکن یا رادیوگرافی فرستاده میشود، به همین دلیل تعداد مراجعان به بخشهای تصویربرداری ۵ تا ۶ و در برخی مراکز حتی تا ۱۰ برابر نسبت به گذشته اضافه شده است. البته در این شرایط هم با کمبود امکانات حفاظت روبرو هستیم و علیرغم دستورالعمل وزارتخانه، متاسفانه حتی ماسک N ۹۵ هم برای فعالان در این بخش تعریف نشده و مشخص نیست که به کدام دلیل مورد رسیدگی قرار نمیگیرد و فعالانی که در این صنف به ویروس کرونا مبتلا شدهاند، بسیار زیاد هستند.
دیدارنیوز ـ ذاتالریه ناشی از کووید ۱۹ ازبیماریهای عفونی شدید محسوب میشود که شیوع آن در سازمان بهداشت جهانی به عنوان یک اورژانس سلامت عمومی اعلام شده است. این بیماری، ایران را نیز مانند سایر کشورهای جهان درگیرکرده و تا به امروز تعدادی از هموطنانمان جان خود را در اثر ابتلا به آن از دست دادهاند و با گذشت حداقل بیش از یک ماه و نیم از زمان اعلام رسمی شیوع آن، شرایط همچنان بحرانی است. زالی فرمانده عملیات مقابله با کرونا در کلان شهر تهران، دیروز (۱۶ فروردین ماه) درهمین خصوص هشدار داده که تعداد آمار مبتلایان کاهش نیافته و کماکان بسیاری از تختهای ویژه و بستری به مبتلایان به کووید ۱۹ اختصاص دارد.
بدون شک در چنین اوضاعی هیچ صنفی به اندازه پرستاران، پزشکان و کادر بهداشتی و درمانی در معرض ابتلا به کرونا نیست. افزایش تعداد مبتلایان و کمبود تجهیزات، بار سنگینی بر دوش آنها قرار داده و اخبار خوشایندی از وضعیت سلامتی این صنف منتشر نمیشود، اما در نهایت تاسف باید اشاره کرد که تا به امروز آنچه مورد توجه قرار گرفته، تمامی بخش های کادر درمان نبوده و صرفا درباره جامعه پرستاران و پزشکان بوده است که بخشی از زحمات طاقت فرسایشان دیده شده است. به این معنا که دیگر اعضای کادر پزشکی مانند ماماها، کارشناسان رادیولوژی، خدمه بیمارستانها و ... نیز در خط مقدم مبارزه با کرونا قرار دارند و گویا نادیده گرفته شده اند.
یک ماما در بیمارستانی در تهران که در زمینه پذیرش بیماران کرونایی فعالیت دارد، به خبرنگار دیدارنیوز گفت: "کاملا درست است که پزشکان و پرستاران در مواجهه مستقیم با بیماران کرونایی قرار دارند، اما زنانی که برای زایمان یا مشکلات دیگر به بخش ما (زنان) مراجعه میکنند، این احتمال را به همراه دارند که مبتلا باشند و این مسئله در حالی بر نگرانی کارکنان میافزاید که ما از حداقل وسایل جهت پیشگیری برخورداریم و هیچ جا به این موضوع اشاره نمیشود."
وی در همین خصوص ابراز کرد: "به طور نمونه، چند روز قبل بیماری مراجعه کرده بود که مشکل شیزوفرنی داشت، قاعدتا چنین بیماری، توانایی انجام اقدامات لازم جهت پیشگیری از کرونا را ندارد و ممکن است مبتلا باشد. البته کادر درمانی براساس وظیفه، اقدامات لازم را انجام دادند."
از جمله اعضای کادر درمانی که در معرض مواجهه مستقیم با بیماری کرونا قرار دارند، کارشناسان رادیولوژی هستند؛ چراکه در زمینه تشخیص بیماری کرونا بسیار تاثیرگذار بوده و وظیفه سنگینی بر دوش دارند، اما کمتر نامی از آنها برده میشود.
در همین خصوص، مرتضی افراه رئیس انجمن علوم پرتونگاری در رابطه با شرایط اعضای این صنف در مواجهه با بیماران مبتلا به کرونا به دیدارنیوز گفت: امیدوارم مشکل به وجود آمده هرچه سریعتر رفع شود و کشور با کمترین هزینه از این بحران پیش آمده عبور کند. شاغلان در بخش سی تی اسکن در شرایط بسیار سختی به سر میبرند، به این دلیل زمانی که فردی علائم مشکوک داشته باشد و احتمال ابتلای او به بیماری کرونا طرح شود، به قسمت سی تی اسکن یا رادیوگرافی فرستاده می شود، به همین دلیل تعداد مراجعان به بخشهای تصویربرداری ۵ تا ۶ و در برخی مراکز حتی تا ۱۰ برابر نسبت به گذشته اضافه شده است.
وی در ادامه تاکید کرد: مسئله فوق را درحالی شاهد هستیم که بخش سی تی اسکن در اینباره با مشکلات مهمی دست و پنجه نرم میکند. ابتدا اینکه به درستی معلوم نیست از بین مراجعان، چه کسی مبتلا است، درصورتی که این امر مشخص باشد تمام شرایط حفاظتی قابل رعایت خواهد بود. البته در این شرایط هم با کمبود امکانات حفاظت روبرو هستیم و علیرغم دستورالعمل وزارتخانه، متاسفانه ماسک N۹۵ اصلا برای فعالان در این بخش تعریف نشده و مشخص نیست که به کدام دلیل مورد رسیدگی قرار نمیگیرد، درخواست هم به اداره کل تجهیزات پزشکی وزارت بهداشت ارجاع شده و درباره برخی از استانها مورد توجه قرار گرفته، ولی در تمامی استانها مخصوصا استانهای مرزی، شرایط خوب نیست.
افراه درباره مبتلایان این بخش از کادر درمان افزود: فعالانی که در این صنف به ویروس کرونا مبتلا شدهاند، بسیار زیاد هستند، اما از آنجا که هیچ نمایندگی یا دفتری در وزارتخانه ندارند، اخبار مربوط به آن کمتر منتشر شده و دیده نمیشوند. همه چیز حول پزشکان و پرستاران میچرخد، به این دلیل که پرستاران یک معاونت در وزارتخانه دارند که ارگان قوی و صاحب نفوذی محسوب میشود، اما تنها مرجع پرتونگاران، انجمنی است که یک NGO به حساب میآید و آنقدر نفوذ ندارد که در شرایط فوق، حتی یک جلسه برگزار کند و اساسا در تصمیم گیریها دخالت داده نمیشود.
رئیس انجمن علوم پرتونگاران در ادامه تصریح کرد: شرایط فوق در حالی حاکم است که اولین گروه درگیر با کرونا کارشناسان رادیولوژی هستند، زیرا مبتلایان در ابتدا به آنها مراجعه میکنند و پس از انجام غربالگری به پرستاران عزیز که واقعا زحمت میکشند ارجاع داده میشوند، بنابراین مریضهایی که ما با آنها مواجه هستیم سه یا چهار برابر مریضهایی است که پرستاران با آن ها روبرو میشوند و دلیل این امر بر این اساس است که آمار گروهی که در قرنطینه خانگی قرار دارند شاید ده برابر عدهای که در بیمارستانها بستری شدهاند باشد. شخصا در روز ۱۰۰ سی تی اسکن انجام میدهم که از این تعداد ۵۰ نفر هم مبتلا باشد، احتمال ابتلا برای افرادی نظیر من بسیار بالاتر از گروه دیگر خواهد بود، بنابراین در ابتدا باید به این طیف رسیدگی شود.
وی در خصوص نحوه مواجهه وزارت بهداشت با پرتونگاران یادآور شد: صدای پرتونگاران به مسئولان نمیرسد، باید شرایطی فراهم شود که بدانند راهکار درست، کنار گذاشتن تشخیص و اکتفای صرف به درمان نیست. بسیاری از مراکز رادیولوژی فاقد ملحفه، مواد ضدعفونی کننده، دستکش و ماسک که اولین وسایل پیشگیری به حساب میآیند هستند، بنابراین انتقال کرونا در این مراکز به سرعت انجام میشود، زیرا با چنین امکاناتی حتی افرادی هم که جواب منفی دریافت کردند، مثبت خواهند شد.
رئیس انجمن علوم پرتونگاران در ادامه افزود: امکانات بخشهای تصویربرداری اگر صفر نباشد شاید ۱۰ یا حداکثر ۱۵ درصد شرایط مطلوبی که باید باشد، است. علاوه بر این، وزارت بهداشت تبعیضات دیگری هم از جمله در زمینه پاداش، اعمال میکند. از سوی این وزارتخانه به همکارانی که درگیر بیماری کرونا هستند، پاداشهایی داده شده است که متاسفانه در این بخش هم پرسنل رادیولوژی مظلوم واقع شدند و پاداشی که دریافت کردند، به اندازه ای کم است که حتی در خصوص برخی از استانها قابل عنوان نیست.
افراه در این رابطه که آیا شرایط از روز ۲۵ فروردین عادی خواهد شد، ابراز کرد: حداقل در بخشهای تصویربرداری با توجه به مسائلی که دیده میشود، بعید به نظر میرسد، ولی امیدوار هستم با سیاست دولت و قرنطینهای که مدنظر قرار دادند این امکان به وجود آید و حداقل کسانی که به بیمارستان میروند، مبتلا نشوند.
رئیس انجمن علوم پرتونگاران در این خصوص که آیا تشخیص کرونا تنها با نظر پرتونگاران کافی است، توضیح داد: در صورتی که پروتکلهای استاندارد سازمان بهداشت جهانی بررسی شود، در آن نوشته شده که نظر سی تی اسکن، بالای ۹۰ درصد است که البته تا ۹۶ و ۹۸ درصد هم اعلام کردند، بنابراین تشخیص قطعی با سی تی اسکن است. بعضا پیش آمده که آزمایشها منفی بوده، ولی با جواب سی تی اسکن به تشخیص قطعی مثبت رسیدهاند و این مسئله با سایر علائم بیماریهای تنفسی کاملا قابل تشخیص است، زیرا مشکلاتی که کرونا در ریه ایجاد میکند با مشکلات دیگر بیماریها کاملا متمایز است.