
پس از کسب پیروزی ارتش بشار اسد در شهر معرة النعمان، پیشروی به سوی ادلب آغاز شد. این امر موجب آغاز مجدد درگیری و تنش میان آنکارا و دمشق شد، به این معنا که نیروهای ارتش ترکیه که در حومه جنوبی ادلب و حومه غربی و شمالی حلب مستقر هستند، پایگاههای ارتش سوریه را هدف حمله توپخانهای قرار دادند. اردوغان گفته است که در صورتی که دمشق تا پایان ماه جاری میلادی از مواضع آنکارا در ادلب عقبنشینی نکند، ترکیه برای حمله نظامی اقدام خواهد کرد. جعفر حقپناه کارشناس مسائل ترکیه در گفتگو با دیدارنیوز درباره تهدید سوریه توسط اردوغان گفت:اقدامات دولت ترکیه کاملا نقض قواعد اولیه حقوق بینالملل و نقض حاکمیت ملی یک کشور به حساب میآید. ترکیه تلاشهای فراوانی انجام داده تا با هماهنگی روسها منطقه ادلب را به واسطه حضور نیروهای خود، تحت کنترل درآورد.
دیدارنیوز ـ پس از آنکه ارتش سوریه کنترل شهر «معرة النعمان» را در دست گرفت، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه، ارتش سوریه و دولت بشار اسد را تهدید کرد و در اظهار نظری، دولت سوریه را متهم کرد که به ملت خود آسیب میزند. وی گفت: «ترکیه از هیچ اقدامی حتی حمله نظامی برای برقراری ثبات در سوریه دریغ نمیکند.»
البته رجب طیب اردوغان این تهدید را مستقیما با اشاره به آزادسازی شهر معرة النعمان مطرح نکرد، بلکه گفت در صورتی که دمشق تا پایان ماه جاری میلادی از مواضع آنکارا در ادلب عقبنشینی نکند، ترکیه برای حمله نظامی اقدام خواهد کرد، اما ارتباط آن به شهر معرة النعمان چیست؟
پس از کسب پیروزی ارتش بشار اسد در شهر معرة النعمان، پیشروی به سوی ادلب آغاز شد و در ادامه، بر دو روستای «کدور» و «رویحه» در جنوب ادلب تسلط حاصل شد، به طوریکه روزنامه الوطن به نقل از منابع میدانی اعلام کرد که یگانهای ارتش سوریه بر شهر «النیرب» واقع در غرب شهر سراقب و غرب جاده بینالمللی حلب- لاذقیه تسلط یافته و کنترل شهر «الترنبه» واقع در دو کیلومتری شهر سراقب را به دست گرفتهاند.
این امر موجب آغاز مجدد درگیری و تنش میان آنکارا و دمشق شد، به این معنا که نیروهای ارتش ترکیه که در حومه جنوبی ادلب و حومه غربی و شمالی حلب مستقر هستند، پایگاههای ارتش سوریه را هدف حمله توپخانهای قرار دادند. در جریان این حمله توپخانهای، فرودگاه «جب الرمله» که یک فرودگاه نظامی وابسته به نیروهای ارتش سوریه است نیز هدف قرار گرفت.
لازم به یادآوری است که بر اساس اعلام سازمان ملل، درگیریها در شمال غربی سوریه طی دو ماه گذشته سبب آواره شدن سوریها شده و دولت ترکیه نیز از اسکان حدودا ۳.۵ میلیون مهاجر سوری خبر داده است.
ادلب تنها استان سوریه محسوب میشود که کنترل بخش اعظمی از آن در اختیار گروههای مسلح تروریستی و همچنین گروههای مسلح نزدیک به ترکیه است. ارتش سوریه تاکنون بخشی از جنوب و شرق این استان را که مشمول توافق کاهش تنش است، از کنترل تروریستها خارج کرده است.
جعفر حقپناه کارشناس مسائل ترکیه در گفتگو با دیدارنیوز درباره تهدید سوریه توسط اردوغان گفت: معادلهای که اکنون در سوریه وجود دارد، گرچه در لفافهای از الفاظ زیبا مطرح میشود، اما در واقع سیاست و قدرت موضوعیت دارد، بر همین اساس اتفاقا لفاظیهای گذشته خیلی مبنا قرار نمیگیرد. اقدامات دولت ترکیه کاملا نقض قواعد اولیه حقوق بینالملل و نقض حاکمیت ملی یک کشور به حساب میآید.
وی در ادامه اضافه کرد: افکار عمومی هم در این شرایط، موضوعیت موارد اشاره شده توسط دولت ترکیه را به سختی باور میکند، البته ترکیه به جهت نگرانی بابت ناامنی مرزهای کشورش یا ورود موجی از پناهندگان، حق دارد اما باید اشاره کرد که اینگونه سیاستها در عمل، مشکل اصلی را برطرف نمیکند و به قوت خود باقی خواهد ماند. به طور کلی براین تصور نیستم که غیر از این دو مورد، اظهارنظرهای آقای اردوغان موضوعیت داشته باشد.
این کارشناس مسائل ترکیه در خصوص دلایل اردوغان بابت دور کردن ارتش و دولت سوریه از ادلب اظهار داشت: ترکیه تلاشهای فراوانی انجام داده تا با هماهنگی روسها منطقه ادلب را به واسطه حضور نیروهای خود، تحت کنترل درآورد، اما بدون تردید مسئله فوق امکانپذیر نیست، زیرا ترکیه هم به این نیروهای تروریستی که بدسابقه هستند، اعتماد ندارد به همین دلیل از اعزامشان به لیبی سخن به میان آورده است.
حقپناه در ادامه تاکید کرد: مسئله مهم در این خصوص، امتیازگیری و چانهزنی در مذاکرات بعدی است، ترکیه درصدد است تا در این مقطع زمانی، موقعیت بالایی داشته باشد تا بتواند در فرصتهای بعدی، آنها را مورد استفاده قرار دهد.
وی ارزیابی خود را در رابطه با انتقاداتی که از سوی کشورهای اروپایی به ترکیه شده و نکاتی که بابت شرایط پیوستن به اتحادیه مطرح شده، چنین توضیح داد: مسئله پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا فعلا موضوعیت ندارد و دو طرف میدانند که حداقل تا یکسال دیگر این موضوع خواب و خیالی بیش نیست، منتهی نگرانی اروپاییها بابت زیاده خواهیهای ترکیه و شخصیت پوپولیستی اردوغان است که در هیچ حوزهای عملا با متحدان خود از جمله ناتو و اروپا همکاری و هماهنگی ندارد.
این کارشناس مسائل ترکیه ابراز کرد: موضوعاتی مانند خرید موشکهای S۴۰۰، رابطه نظامی با چین، روسیه و ... از جمله مواردی است که اروپاییها درصورت تمایل میتوانند به عنوان اهرم فشار علیه ترکیه مورد استفاده قرار دهند. درهفتههای اخیر هم مشاهده شد که اظهارنظرهای اردوغان از حدی بالاتر نرفت و این مسئله در نشست داووس خود را به خوبی نشان داد، اما به دلیل وجود رقابت، دست از این کار برنمیدارند.