گردشگری و صنعت توریسم یکی از آن حوزهها است که به واسطه حادثه سقوط هواپیما ضرر و زیان فراوانی را متحمل شده است. از آنجا که صنعت توریسم، دولتی نیست و بخشهای مختلف آن توسط مردم عادی و تحت نظارت بخش خصوصی اداره میشود، لغو بیش از ۹۰ درصد از تورهای مسافرتی به ایران، کسب و کار بسیاری از مردم که از طریق مشارکت در صنعت توریسم امرار معاش میکردند را مختل کرده است. اشکان بروج رئیس آکادمی گردشگری ایران در گفتگو با دیدارنیوز در خصوص کاهش ۹۹ درصدی تورهای گردشگری به ایران گفت:حجم زیانهایی که سقوط هواپیمای اوکراینی به صنعت توریسم وارد کرده به این دلیل که کار گردشگری و بخشهای مختلف آن به صورت زنجیرهای عمل میکنند، بخشها و افراد زیادی را متاثر کرده که در ادامه، بازار و بازاریابی پویا و پر رونقی که حول گردشگری وجود دارد را فلج میکند. به صورت کلی باید گفت که حوادث اخیر صنعت گردشگری ایران را به خاک سیاه نشانده است.

دیدارنیوز ـ
مرضیه حسینی: سقوط هواپیمای اوکراینی در ایران، فاجعهای بود که از جنبههای گوناگون مرتبط با منافع ملی، کشور را متاثر و متضرر کرد. بازتاب این حادثه در عرصه بین المللی، ضمن تشدید ایران هراسی؛ پیامدهای منفی بسیاری از حیث اقتصادی نیز در پی داشته است.
گردشگری و صنعت توریسم یکی از آن حوزهها است که به واسطه حادثه سقوط هواپیما ضرر و زیان فراوانی را متحمل شده است. از آنجا که صنعت توریسم، دولتی نیست و بخشهای مختلف آن توسط مردم عادی و تحت نظارت بخش خصوصی اداره میشود، لغو بیش از ۹۰ درصد از تورهای مسافرتی به ایران، کسب و کار بسیاری از مردم که از طریق مشارکت در صنعت توریسم امرار معاش میکردند را مختل کرده است.
انگاره ناامنی ایران و هراس توریست های خارجی
پس از سانحه سقوط هواپیمای اوکراینی، تورهای ورودی از آمریکا و کانادا ۱۰۰ درصد، تورهای استرالیا و حوزه اقیانوسیه ۸۰ درصد، تورهای ورودی از اروپا ۶۰ درصد و تورهای ورودی آسیا ۶۰ درصد سفرهای خود به ایران را لغو کردهاند. تشدید منازعات سیاسی در منطقه و به ویژه ماجراهایی که حول سقوط هواپیمای اوکراینی شکل گرفت، این تصور را در عرصه جهانی ایجاد کرد که ایران کشور امنی نیست و جان مسافران و توریستها ممکن است به اشکال مختلف به خطر بیفتد.
به عنوان نمونه، شیراز به عنوان یکی از مراکز اصلی گردشگری باکاهش ۹۹ درصدی توریست مواجه شده و آژانسهای مسافرتی، هتل ها، بازارهای محلی و فروشندههای سایر بخشها در این شهر به شدت متضرر شده اند تا جایی که بعضی از هتل داران اقدام به تعطیلی هتلهای خود کرده اند. وضعیت در سایر اماکن و شهرهای توریستی نیز به همین ترتیب است.
این روزها صنعت گردشگری ما فلج شده است
اشکان بروج رئیس آکادمی گردشگری ایران در گفتگو با دیدارنیوز در خصوص کاهش ۹۹ درصدی تورهای گردشگری به ایران گفت: افزایش منازعات سیاسی میان کشورها به همراه تولید انگاره ناامنی، خطری جدی برای صنعت گردشگری در دنیا ایجاد میکند.
وی افزود: برآورد دقیقی از ضرر هنگفتی که پیامدهای سقوط هواپیمای اوکراینی به صنعت گردشگری ایران وارد آورده در دست نیست، ولی مسلما کنسلی تورها، پروازها و هتلهایی که کارهای هماهنگی آن ها از ماهها قبل انجام شده، ضررهای مالی زیادی به گردشگری و همچنین اصناف و افراد وارد کرده است. حجم زیانهایی که سقوط هواپیمای اوکراینی به صنعت توریسم وارد کرده به این دلیل که کار گردشگری و بخشهای مختلف آن به صورت زنجیرهای عمل میکنند، بخشها و افراد زیادی را متاثر کرده که در ادامه، بازار و بازاریابی پویا و پر رونقی که حول گردشگری وجود دارد را فلج میکند.
اشکان بروج در خصوص کنسلی تورهایی اروپایی گفت: کشورهای اروپایی به ویژه آلمان، ایتالیا و استرالیا بیشترین مسافر را به مقصد ایران داشتند، این کشورها اما تمام تورهای خود به ایران را کنسل کرده اند.
وی در خصوص ضرر و زیانهایی که حوادث اخیر بر افراد و اصناف درگیر در گردشگری تحمیل کرده گفت: همان طور که گفته شد منابع گردشگری به صورت زنجیرهای هماهنگ و مرتبط عمل میکنند بنابراین چالشها و تهدیدهایی که متوجه گردشگری است بر تمام بخشها و افراد فعال در این حوزه اثر گذار است، بدین معنا که از زمانی که گردشگر وارد کشور میشود تا زمان خروج، یک فرایند طی میشود که در این فرایند گروهها و اصناف مختلفی ذی نفع هستند، در صف اول آژانسهایی هستند که کار پذیرش را انجام میدهند، در ادامه توریستها به یک سری منابع نیاز دارند مانند راهنما، اقامتگاه، رستوران و هتل، بازار، جاذبه ها، کافه ها و سوغاتی فروشی ها، بنابراین یک گردشگر به کل سیستم و افراد درگیر و شاغل در منابع گفته شده، سود میرساند، بدیهی است که خروج او از چرخه گردشگری، تمام افراد و مشاغل گفته شده را متضرر کرده یا بیکار میکند.
بروج در پایان افزود: در لایه دوم گردشگری نیز مانند لایه اول که پیشتر گفته شد، گروهها و افرادی در حال مشارکت و کسب و کار هستند که به مشاغل آنها در این بخش از گردشگری، کسب و کار ثانویه گفته میشود مانند کسی که شیر شتر میفروشد. او این شیر را در اختیار اقامتگاه قرار داده و از این طریق کسب درآمد میکند یا کسی که برای اقامتگاهها کارهای خدماتی انجام میدهد و یا افرادی که خانههای خود را به عنوان اقامتگاه در اختیار توریستها قرار میدهند و یا سوغاتی میفروشند، تمام این افراد از کنسلی تورها به شدت متضرر میشوند. به صورت کلی باید گفت که حوادث اخیر صنعت گردشگری ایران را به خاک سیاه نشانده است.