
نسبت به نیت خیر عمران خان شکی وجود ندارد، اما او نخست وزیری محسوب میشود که در کشور خود از قدرت خاصی برخوردار نیست و قدرت اصلی در دست ارتش قرار دارد و ارتشیها فرمانده خود را برای ائتلاف با عربستان به این کشور فرستادند. نسبت به موفقیت عمران خان در میانجیگری بین ایران و عربستان زیاد خوشبین نیستم، اما باید به این نکته توجه داشت که عربستان سعودی در جبهههای خود از لحاظ سیاسی (سوریه، عراق و یمن) شکست خورده است، بنابراین به همین دلیل برای نجات به هر چیزی و دستاویزی، آویزان میشود.
دیدارنیوز ـ عمران خان نخست وزیر پاکستان برای انجام دومین سفر رسمی خود به ایران، امروز وارد تهران می شود. او در جریان این سفر با مقامات کشورمان دیدار و گفتگو خواهد کرد. عمران خان پس از این سفر، عازم ریاض پایتخت عربستان سعودی میشود تا با مقامات این کشور نیز دست به مذاکره زند.
به نوشته رسانههای عربستانی و پاکستانی، محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی از پاکستان درخواست کرده است تا برای تنشزدایی مابین عربستان و ایران اقدام کند. عمران خان پیش از این و در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک هم اعلام کرده بود که قصد دارد برای کاهش تنش میان ایران و عربستان میانجیگری کند.
البته دیروز وزارت امورخارجه پاکستان با انتشار بیانیهای تصریح کرد که «گزارشاتی در برخی رسانههای خارجی مبنی بر این وجود دارد که مقامات سعودی و حتی محمد بن سلمان ولیعهد عربستان، نامه و یا پیامی را به نخست وزیر پاکستان برای گفتگو میان تهران و ریاض تحویل داده تا او به رهبری ایران ارائه دهد.» در ادامه این بیانیه آمده است: «این گزارشات بیاساس هستند و هیچ پیام یا نامهای منتقل نشده و بهعلاوه ولیعهد سعودی از پاکستان نخواسته است که نقش میانجی میان ایران و عربستان را ایفا کند.» وزارت امورخارجه پاکستان همچنین تاکید کرده است که هرگونه گفتوگوی احتمالی میان دو کشور (ایران و عربستان) با ابتکار عمل پاکستان انجام خواهد گرفت.
پیش از این، نخستوزیر پاکستان اول اردیبهشت ماه سال جاری به ایران سفر کرده بود، وی همچنین در قامت نخستوزیر تاکنون پنج بار به عربستان رفته است، بنابراین به نظر میرسد زمان آن فرا رسیده تا تهران و ریاض به سمت کاهش تنشها حرکت کنند.
علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی در همبن رابطه گفته است که تهران از هر مذاکرهای با عربستان سعودی استقبال میکند. پیش از این هم بیژن زنگنه، وزیر نفت که برای شرکت در سومین مجمع بینالمللی "انرژی و یک" به مسکو رفته بود، وزیر انرژی جدید عربستان سعودی را با وجود تنشهایی که میان دو کشور وجود دارد، دوست خطاب کرد و گفت که "شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان به مدت ۲۲ سال یک دوست بوده است".
عاشق حسین طوری کارشناس مسائل پاکستان در گفتوگو با دیدارنیوز در رابطه با توانایی عمران خان برای کاهش تنش بین ایران و عربستان گفت: میانجیگری در جهت ایجاد صلح با وجود صداقت از سوی تمام کشورها کاری نیکو و قابل ستایش به حساب میآید و بدون شک پاکستان و عربستان سعودی هم چنین قصدی دارند، زیرا در چنین شرایطی این کار به سوی صلح پیش خواهد رفت، اما درخصوص انتخاب راه درست برای همین مسئله، چند سوال پیش میآید.
وی در تبیین سوالات پیش آمده بیان کرد: در صورتی که عربستان سعودی به معنای واقعی، صلح را جستجو میکند باید با انصارالله یمن مذاکره انجام دهد، همانطور که سخنگوی دولت جمهوری اسلامی ایران هم گفته است ایران به جای انصارالله نمیتواند وارد مذاکرات در خصوص آنها شود، زیرا این گروه برای خود شرایطی دارد که پذیرش یا عدم پذیرش آن موقعیت، باید توسط عربستان و انصارالله یمن صورت گیرد.
این کارشناس مسائل مربوط به پاکستان در ادامه یادآور شد: پاکستان در صورتی که واقعا در صدد است تا نقش میانجی را به درستی ایفا کند، ابتدا باید خود را بیطرف نشان دهد، تنها در چنین زمانی است که میتوان نسبت به حرکت مورد اشاره اطمینان حاصل کرد. اینکه عمران خان که اصرار دارد خود را به عنوان نخستوزیر یک کشور بیطرف معرفی کند، در خصوص عملیات نظامی ترکیه داخل خاک سوریه که تمام کشورها آن را محکوم کردهاند، هنوز هیچ اظهار نظری اعلام نکرده است، پسندیده نیست.
حسین طوری در این رابطه تصریح کرد: با تمام اینها باید در نظر داشت که نسبت به نیت خیر عمران خان شکی وجود ندارد، اما او نخست وزیری محسوب میشود که در کشور خود از قدرت خاصی برخوردار نیست و قدرت اصلی در دست ارتش قرار دارد و ارتشیها فرمانده خود را برای ائتلاف با عربستان به این کشور فرستادند.
این کارشناس روابط بینالملل در خصوص میزان موفقیت عمران خان بیان داشت: نسبت به موفقیت عمران خان در میانجیگری بین ایران و عربستان زیاد خوشبین نیستم، اما باید به این نکته توجه داشت که عربستان سعودی در جبهههای خود از لحاظ سیاسی (سوریه، عراق و یمن) شکست خورده است، بنابراین به همین دلیل برای نجات به هر چیزی و دستاویزی، آویزان میشود.
وی در ادامه اضافه کرد: عربستان درصدد است تا به دنیا نشان دهد به دنبال صلح با ایران است و این کشور را مقصر نشان دهد، درحالیکه اگر به معنای واقعی به دنبال چنین مسئلهای است، توضیح دهد به کدام دلیل بمببارانها را در یمن قطع نمیکند؟ ایران اگر با سیاستهای عربستان مخالفت میورزد (به قول سخنگوی دولت جمهوری اسلامی ایران) به این دلیل است که از امریکا و رژیم صهیونیستی پیروی میکند.
این کارشناس مسائل مربوط به پاکستان، حضور عمران خان در تهران را چنین تحلیل کرد: همانطور که اشاره کردم، عمران خان به معنای واقعی دارای نیت خیرخواهانهای است، اما مشکل کشور تحت مدیریت او، مسئله مالی این کشور است. عربستان سعودی در پاکستان سرمایهگذاری چند میلیارد دلاری انجام داده و نفت رایگان به این کشور میدهد، بنابراین طبیعی به نظر میرسد که پاکستان تلاش کند تا خود را به این کشور نزدیکتر نشان دهد، بنابراین بسیار بعید به نظر میرسد پاکستانی که از نظر مالی به عربستان متکی است، در زمینه انجام مذاکره توانایی انجام کار خاصی داشته باشد.