تیتر امروز

ابوالقاسم دلفی: شرایط عمومی حاکم بر منطقه سخت، خطرناک و پیچیده است/ نه تنها با اروپا گفت‌و‌گو نکردیم که تضاد و تنش دوجانبه را پس از فعال شدن اسنپ بک افزایش دادیم/ فرصت دیپلماتیک بعد از جنگ تا امروز برای تهران از دست رفت/ باید فرصت گفت‌و‌گو با آمریکا را غنیمت دانسته و به سرعت از آن استفاده کرد
در گفت‌وگوی دیدار با سفیر پیشین ایران در فرانسه مطرح شد

ابوالقاسم دلفی: شرایط عمومی حاکم بر منطقه سخت، خطرناک و پیچیده است/ نه تنها با اروپا گفت‌و‌گو نکردیم که تضاد و تنش دوجانبه را پس از فعال شدن اسنپ بک افزایش دادیم/ فرصت دیپلماتیک بعد از جنگ تا امروز برای تهران از دست رفت/ باید فرصت گفت‌و‌گو با آمریکا را غنیمت دانسته و به سرعت از آن استفاده کرد

سفیر پیشین کشورمان در فرانسه در گفت‌وگویی با دیدارنیوز، معتقد است که؛ ایران بعد از جنگ دوازده روزه و جمع‌بندی که از آن داشت، یک فرصت چندماهه دیپلماتیک را از دست داد و این فرصت به این شکل بود...
علی سمیعی: در شرایط اعتراض نقش روشنفکران تعیین کننده است/ در مطالبات و جنبش‌ها جنسیت مهم نیست/ باید بین جنبش، خیزش، شورش و انقلاب تفکیک قائل شد
گفت و گوی دیدار با یک کنشگر اجتماعی

علی سمیعی: در شرایط اعتراض نقش روشنفکران تعیین کننده است/ در مطالبات و جنبش‌ها جنسیت مهم نیست/ باید بین جنبش، خیزش، شورش و انقلاب تفکیک قائل شد

دیدارنیوز در سلسله گفت‌و‌گو‌های خود با موضوع بررسی دلایل اعتراضات دی‌ماه این بار با علی سمیعی، کنشگر اجتماعی گفت‌و‌گو کرد که در ادامه می‌خوانید.
کوروش احمدی: احتمال حمله ترامپ به ایران، حداکثر ۵۰ درصد است/ تجمع نیرو‌های آمریکایی در منطقه، بیشتر برای اضافه کردن فاکتور تهدید نظامی به معادله علیه ایران است/ تل‌آویو برای حمله به تهران و اقدام نظامی در شرایط فعلی، تحفظ دارد/ بیانیه نیرو‌های عراقی، بیشتر تحرکات رسانه‌ای است تا اقدامات عاجل نظامی!
در گفت‌وگوی دیدار با دیپلمات پیشین ایران در نیویورک مطرح شد

کوروش احمدی: احتمال حمله ترامپ به ایران، حداکثر ۵۰ درصد است/ تجمع نیرو‌های آمریکایی در منطقه، بیشتر برای اضافه کردن فاکتور تهدید نظامی به معادله علیه ایران است/ تل‌آویو برای حمله به تهران و اقدام نظامی در شرایط فعلی، تحفظ دارد/ بیانیه نیرو‌های عراقی، بیشتر تحرکات رسانه‌ای است تا اقدامات عاجل نظامی!

دیپلمات پیشین کشورمان در دفتر سازمان ملل متحد در نیویورک در گفت‌وگویی با دیدارنیوز، معتقد است که به دلیل مشخص نبودن دلیل، بهانه و هدف حمله ترامپ به ایران، امکان اقدام نظامی آمریکا در شرایط فعلی،...
"دیدارنیوز" نگاهی به آتش سوزی جنگل‌های ارسباران دارد؛

قلب آذربایجان در آتش سوخت...

آتش سوزی جنگل‌های ارسباران در حدود چهار روز طول کشید و در این مدت ۳۰۰ هکتار از این جنگل‌ها سوخت، این در حالی بود که عدم همکاری و هماهنگی و وجود اختلاف بین سازمان هایی چون ستاد بحران و سازمان جنگل‌ها و مراتع با سایر دستگاه‌ها و همچنین ضعف مدیریت، سبب طولانی شدن اطفای حریق شد.

کد خبر: ۳۲۸۳۱
۱۶:۲۹ - ۰۲ شهريور ۱۳۹۸

دیدارنیوز ـ مرضیه حسینی: آتش‌سوزی در جنگل‌های ارسباران (قره‌داغ)‌ در استان آذربایجان شرقی که از ۲۸ مرداد آغاز شده بود و تا اول شهریور ادامه یافت، بیش از ۳۰۰ هکتار از پوشش گیاهی، مرتعی، مشجر و نیمه مشجر به ویژه در شهرستان خانقاه و در محدوده روستاهای مرداناقم، کلوانق و خانقاه را طعمه حریق کرد.

جنگلها قربانی ضعف مدیریت

جنگل‌های ارسباران با وسعت ۱۶۴ هزار هکتار در استان‌های آذربایجان شرقی و اردبیل واقع‌اند. وجود این پوشش گیاهی اهمیت ویژه‌ای برای حیات موجودات و انسان‌ها در این منطقه و کل کشور دارد. جنگل‌ها ۴۰ درصد آب‌شیرین جهان را تامین می‌کنند و از این جهت نقش بسیار مهمی در زندگی و حیات موجودات زنده دارند.

از جنبه زیست‌محیطی نیز این جنگل‌ها در تولید اکسیژن مورد نیاز برای موجودات زنده، تعدیل و تنظیم درجه حرارت کره‌زمین، تغذیه سفره آب‌های زیرزمینی، حفاظت خاک و جلوگیری از فرسایش آن، جذب گازهای آلاینده و پناهگاه حیات‌وحش، نقش بسیار حیاتی دارند.

جنگل‌های ارسباران با مساحت ۱۶۴ هزار هکتار که ۱۵۴ هزار هکتار از آن جزء مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط‌زیست بوده و به خاطر زیست بوم‌های گوناگون، ارزش بیولوژیک بسیار بالا و گونه‌های گیاهی و جانوری منحصر به فرد، به عنوان یکی از ذخیره‌گاه‌های زیست کره زمین شناخته می‌شود.
 
با وجود چنین اهمیتی، سوختن بیش از ۳۰۰ هکتار از این جنگل‌ها مایه تاسف و تاثر بسیار است. مسئولان محلی از نبود امکانات گلایه کردند و ضعف شدید مدیریتی را دلیل طولانی شدن فرایند اطفای حریق دانستند.

سرهنگ علی عباس‌نژاد، فرمانده یگان حفاظت جنگل‌ها و مراتع در گفتگو با ایلنا بر نبود تجهیزات برای اطفای حریق در مناطق صعب‌العبور جنگل‌های قره داغ تاکید کرده و گفته است: «نزدیک به دو روز جنگل‌های ارسبارن در آتش سوختند، ۱۰۰ نفر از نیرو‌های ما جهت خاموش کردن آتش بسیج شدند، اما بدون بالگرد و تجهیزات جدید، خاموش کردن آتش میسر نمی‌شد؛ این درحالی بود که سازمان هایی چون هلال احمر و هوانیروز در منطقه بالگرد داشتند، اما علی رغم خواهش‌های ما بالگرد‌ها را در اختیارمان قرار ندادند.»

هلیکوپترها آب نداشتند!

این ضعف مدیریت و عدم هماهنگی و همکاری میان دستگاه های دولتی در مهار فجایع طبیعی از جمله آتش سوزی در جنگل ها پدیده جدیدی نیست؛ پوشش گیاهی و جانوری در هر آتش سوزی به واقع قربانی نگاه خشک سازمانی و اداری و همچنین امنیتی به مسائل محیط زیستی می شود. در همین فقره اخیر ارسباران، نیروهای مختلف، بالگردهایشان را به کمک نفرستادند زیرا یگان حفاظت از جنگل ها و مراتع نتوانسته بود در چند سال اخیر اعتبارات لازم برای این نهادها را فراهم کند.

مردم دل سوخته و کارگران معدن مس به همراه سایر نیروهای داوطلب جهت خاموش کردن آتش به محل آتش سوزی شتافتند، مسئولینی چون فرماندار شهرخداآفرین، اسماعیل نجار رئیس ستاد بحران و محمدرضا پورمحمدی استاندار آذربایجان شرقی نیز در محل حاضر شدند.
 
 
قلب آذربایجان در آتش سوخت
 

حضور آنها اما تاثیر چندانی در ارسال تجهیزات اطفای حریق به محل نداشت. رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی از دولت به دلیل سهل‌انگاری در خاموش‌کردن آتش انتقاد کردند. آیت الله محمد علی آل هاشم، امام جمعه تبریز نیز دیروز در خطبه‌های نماز جمعه با انتقاد از عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور به کمبود امکانات اشاره کرده و گفته بود: «چهار روز است که ۳۰۰ هکتار از این جنگل‌ها سوخته است و تابه حال نتوانسته اند آن را مهار کنند. اگر ستاد بحران یا سازمان جنگل‌ها و مراتع با سایر دستگاه‌ها اختلاف دارند، جنگل‌های ارسباران چه گناهی دارند که طعمه حریق شوند؟»

آل هاشم همان شب به امیر حاتمی وزیر دفاع تلفنی زنگ زد و از او خواست تا امکانات را برای اطفای حریق تجهیز کنند. وی در خطبه‌ها اعلام کرد که پس از اصرارها و پیگیری ها «هلی کوپترها وارد میدان شده اند اما طبق اعلام ستاد بحران این بالگردها مجهز به آب پاش نبودند.»

مسئولان از احتمال عمدی بودن آتش‌سوزی‌ها خبر داده اند. حمید ظهرابی، سرپرست معاونت محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست در این رابطه گفته است: «بحث‌هایی در مورد عمدی بودن آتش‌سوزی‌ها مطرح است. چند فرد مشکوک در ارتباط با این موضوع دستگیر شده‌اند اما بررسی‌ها در خصوص شناسایی عوامل حریق ادامه دارد.»

به نظر می رسد فرض عمدی بودن آتش سوزی با توجه به اتفاق مشابه در جنگل های آمازون که به اسم توسعه سرمایه داری و بهره کشی بیشتر از زمین صورت گرفته، بعید نباشد که این موضوع، بررسی های بیشتری را می طلبد. اما آنچه حائز اهمیت است کمبود امکانات و ناهماهنگی در مواجهه با این قبیل اتفاقات است که باید هرچه سریعتر فکری به حال آن کرد.

 
ارسال نظرات
امروز شنبه ۱۱ بهمن
امروز شنبه ۱۱ بهمن
امروز شنبه ۱۱ بهمن
امروز شنبه ۱۱ بهمن
پرطرفدارترین ها