نشریه آمریکایی نیویورکتایمز مدعی شد که برخی از مقامهای ایران، اسرائیل را عامل آتشسوزیها و انفجارهای اخیر میدانند.
دیدارنیوز: در طول سه هفته اخیر پس از پایان جنگ ۱۲ روزه، انفجارها و آتشسوزیهای مرموزی در نقاط مختلف ایران رخ دادهاند. از مجتمعهای مسکونی گرفته تا پالایشگاههای نفت و از جادهای در نزدیکی یک فرودگاه تا حتی یک کارگاه کفشسازی.
در عرصه عمومی، مقامهای ایرانی این حوادث را اتفاقاتی تصادفی یا نتیجه فرسودگی زیرساختها دانستهاند، حالا، اما نشریه نیویورک تایمز به نقل از منابع رسمی ایرانی میگوید آنها بسیاری از این اتفاقات را «خرابکاری عمدی» میدانند.
به گفته نیویورک تایمز، این مقامها که نخواستند نامشان فاش شود اسرائیل را مظنون اصلی و عامل ترتیبدهنده این حملات پنهان عنوان کردهاند.
پیش از این یکی از مقامهای ارشد اطلاعاتی اسرائیل پس از پایان بمباران ۱۲روزه ایران در ماه گذشته وعده داده بود که عملیات در خاک ایران ادامه خواهد یافت.
رئیس موساد موساد در اواخر ژوئن یک سخنرانی نادر علنی مدعی شد: «همانطور که تا امروز بودهایم، از این پس هم در آنجا خواهیم بود.»
این روزنامه گفته است یک مقام اروپایی درگیر در پرونده ایران نیز این حوادث را خرابکاری ارزیابی کرده و اسرائیل را به دلیل سوابق قبلیاش مظنون دانسته است.
بنابر اعلام نیویورک تایمز مقامهای جمهوری اسلامی تمایلی به اعلام علنی دخالت اسرائیل ندارند، زیرا معتقدند چنین کاری ممکن است آنها را به واکنش نظامی متقابل وادار کند. این در شرایطی است که بسیاری از پایگاهها و سامانههای پدافندی ایران در جریان جنگ اخیر آسیب جدی دیدهاند.
انفجار در پالایشگاه آبادان - عکس: شبکههای اجتماعی
برخی از حوادث اخیر در تاسیسات حیاتی رخ دادهاند؛ مانند آتشسوزی مرگبار در پالایشگاه نفت آبادان که به کشته شدن یک نفر، زخمی شدن چند تن و از کار افتادن یکی از خطوط تولید منجر شد.
برخی دیگر، مانند انفجارها در ساختمانهای مسکونی و کارخانهها، تنها به حس ناامنی و بیثباتی دامن زدهاند.
«توضیحهای غیرقابلقبول»
جمهوری اسلامی ایران برای توضیح آتشسوزیها، دلایل مختلفی مطرح کرده است. مثلاً درباره آتشسوزی در نزدیکی فرودگاه بینالمللی مشهد، گفته شد که ناشی از «سوزاندن کنترلشده علفهای هرز» بوده است. یا درباره حریق در تهران، آن را به آتشسوزی زباله نسبت دادند.
اما در اغلب موارد نشت گاز به عنوان دلیل اصلی عنوان شده است.
قدرتالله محمدی، رئیس آتشنشانی تهران، به رسانههای دولتی گفت که این نشتها به دلیل «تجهیزات فرسوده، وسایل گازسوز غیراستاندارد و بیتوجهی به اصول ایمنی» بودهاند.
برخی از انفجارهای رخداده در ساختمانهای مسکونی آنچنان شدید بودهاند که دیوارها و سقفها را فرو ریختهاند. در قم، یک ساختمان چنان تخریب شده بود که انگار بمب منفجر شده است.
در حادثهای مشابه، در برجهای مسکونی متعلق به کارکنان قوه قضاییه در تهران، انفجاری منجر به شکستهشدن پنجرهها و فرو ریختن دیوارها شد.
مقامهای ایرانی مظنوناند که هدف، ایجاد رعب در میان قضات و دادستانها بوده، همانطور که دانشمندان هستهای پیشتر هدف قرار گرفتند. در این میان، شهادت هفته گذشته غلامحسین غیبپرور، جانشین فرمانده سپاه نیز سؤالاتی برانگیخته است.
رسانههای دولتی اعلام کردند وی به دلیل تشدید جراحات شیمیایی ناشی از جنگ ایران و عراق درگذشته است.