
این صد و هفتمین برنامه مجله خبری تحلیلی دیدارنیوز است که با اجرای محمدرضا حیاتی و با حضور کارشناسان و صاحب نظران تقدیم مخاطبان گرامی میشود.
دیدارنیوز _ اتاق خبر: درود بر شما بینندگان و همراهان عزیز دیدارنیوز. اینجا استودیوی تلویزیونی دیدارنیوز و من، محمدرضا حیاتی با یک مجله خبری دیگر در خدمت شما هستم.
در این برنامه میبینید و میشنوید:
۱- ترامپ بمباران ایران را به بمباران اتمی ژاپن تشبیه کرد
۲- تعلیق همکاری ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی مغایر با منافع ملی است
۳- بحران اقتصادی گریبانگیر رسانههای مستقل، اخراج و تعدیل روزنامه نگاران بخاطر مشکلات مالی
۴- انتخاب با آمریکاست؛ صلح یا جنگهای بیپایان
ویدیوی این مجله خبری را میتوانید اینجا، یوتیوب و آپارات ببینید
اختلاف نظر ترامپ و نتانیاهو بر سر مبارزه با جمهوری اسلامی
خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلماتهای آگاه گزارش داد در حالی که دونالد ترامپ و بنیامین نتانیاهو درباره موفقیت در حملات به ایران صحبت میکنند، اما درباره چگونگی اعمال فشار بر جمهوری اسلامی اختلافنظر دارند.
به گفته منابع دیپلماتیک، ترامپ بهدنبال استفاده از دیپلماسی برای حصول توافقی محدود است که مانع از دستیابی ایران به سلاح هستهای شود. در مقابل، نتانیاهو معتقد است باید از فشار نظامی بیشتر استفاده کرد تا در صورت لزوم، جمهوری اسلامی را وادار به عقبنشینی کامل از برنامه غنیسازی کند.
این منابع به رویترز گفتند که نتانیاهو از تصمیم واشینگتن برای ازسرگیری مذاکرات هستهای با ایران ناراضی است و هرگونه روزنه سیاسی یا اقتصادی برای ایران را خطری راهبردی تلقی میکند.
ترامپ بمباران ایران را به بمباران اتمی ژاپن تشبیه کرد
ترامپ در ضیافت شام کاخ سفید به همراه نتانیاهو اعلام کرد، بمباران ایران او را به یاد آن انداخت که چگونه ترومن بمبهای اتمی را بر ژاپن انداخت.
به گزارش عصرایران، ترامپ گفت: این حمله واقعا آغاز پایان بود. اگر به عقب برگردیم مرا به یاد یک واقعه خاص دیگر انداخت. آن اقدام (حمله اتمی به ژاپن) جلوی خیلی از جنگها را گرفت. این هم (حمله آمریکا به ایران) هم جلوی خیلی از جنگها را گرفت. وقتی اتفاق افتاد همه چیز کاملا تغییر کرد.
ترامپ گفت: دوست ندارد حمله دیگری به ایران انجام دهد، زیرا میخواهد به راه حلی با ایران دست یابد. او تاکید کرد دیدارهایی با ایران برگزار خواهد شد. من خیلی دوست دارم بتوانم در زمان مناسب تحریمها را از ایران هم بردارم، به آنها فرصتی برای بازسازی بدهم، چون دوست دارم ببینم ایران بهصورت مسالمتآمیز خودش را دوباره بسازد. اگر ایرانیها دیگر مرگ بر آمریکا و مرگ بر اسرائیل نگویند فرصتی مثل سوریه خواهند داشت.
در خصوص این موضوع صادق زیباکلام، استاد دانشگاه و تحلیلگر سیاسی در استودیو دیدار نیوز همراه ماست.
سوال اول: آقای زیباکلام، با توجه به تهدید مجدد ترامپ و مقایسه حملات هوایی آمریکا علیه تاسیسات هستهای ایران با بمباران هستهای ژاپن، بنظر شما آیا آمریکا بدنبال ژاپنیزه کردن ایران و به دنبال توافق و صلح دلخواه با مذاکره و یا تحمیل آن با ورود خسارات زیاد به کشور است؟ و اتخاذ چه رویکردی را برای تامینمنافع ملی لازم میدانید؟
سوال دوم: آقای زیباکلام چند روز گذشته مصاحبه جناب پزشکیان با تاکر کارلسون خبرنگار شناختهشده آمریکائی منتشر شد و صریحاً گفت: "وقتی در ایران میگویند مرگ بر آمریکا، منظورشان مردم و مقامات این کشور نیست، منظورشان مرگ بر کشتار و جنایت است." این مصاحبه علاوه بر تاثیر در فضای بین المللی، واکنشهایی را در میان جریانات سیاسی به وجود آورد؛ که در برخی اوقات به مرز توهین و تهدید به مرگ رئیس جمهور هم رسید. به نظر شما صرف یک مصاحبه و بیان مطالب مسالمت آمیز و تلاش برای تولید روایتی صلحطلب از ایران، با وجود صداهای جنگ طلب در کشور، چقدر موثر است؟ و برای موفقیت این شیوه از دیپلماسی چه اقدامات دیگری لازم است؟
وزیر دفاع جمهوری اسلامی: ضربه کاری نیروهای مسلح ایران منجر به درخواست آتش بس شد
امیر سرتیپ خلبان نصیرزاده وزیر دفاع جمهوری اسلامی در گفتگوی تلفنی با وزرای دفاع ونزوئلا و ارمنستان گفت: نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در پاسخ پشیمان کننده به هرگونه ماجراجویی احتمالی که از سوی رژیم صهیونی و حامیان غربی آن سر بزند؛ آمادگی کامل دارند.
وزیر دفاع اظهار داشت: حمله و تجاوز اسراییل در خلال انجام گفتوگو و مذاکرات با آمریکا و اروپا نشانهای دیگر از غیر قابل اعتماد بودن آمریکا و طرف غربی است.
تعلیق همکاری ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی مغایر با منافع ملی است
جبهه اصلاحات ایران با انتشار بیانیهای، تعلیق همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی مورد انتقاد قرار داد.
در این بیانیه آمده این طرح که در جریان جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل تصویب شده برخلاف مصالح ملی، امنیت کشور و منافع مردم ایران است.
در بیانیه جبهه اصلاحات هشدار داده شده که این مصوبه و اقدام شتابزده مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری ایران برای ابلاغ و اجرای آن نهفقط موجب افزایش قدرت بازدارندگی نمیشود، بلکه به انزوای بیشتر کشور، تشدید سوءظن جهانی نسبت به مقاصد هستهای ایران و کاهش احتمال موفقیت در مذاکرات با هدف رفع فوری تحریمها میانجامد.
اروپاییها باز هم ایران را تهدید به فعال کردن مکانیزم ماشه کردند
دیوید لمی وزیر امورخارجه بریتانیا در کمیته پارلمان گفت: در هفتههای آینده فشارها بر ایران بیشتر خواهد شد، چون تروئیکای اروپایی میتواند تحریمها را بازگرداند.
هامیش فالکونر، معاون امور وزیر خارجه بریتانیا در امور خاورمیانه نیز گفت: دولت بریتانیا جمهوری اسلامی را بابت فعالیتهای خصمانهاش پاسخگو خواهد کرد.
وزیر امور خارجه فرانسه هم هشدار داد در صورت عدم همکاری ایران در محدودسازی برنامه هستهایاش، سه کشور اروپایی آمادهاند مکانیسم ماشه را فعال کنند.
ژاننوئل بارو افزود: برای حل بحران جمهوری اسلامی، فرانسه، آلمان و بریتانیا از اهرم بسیار قدرتمندی برخوردارند.
در همین رابطه گفتوگو میکنم با اسفندیار خدایی استاد مطالعات آمریکا. آقای خدایی، با توجه به تهدید مجدد اروپا به استفاده از مکانیزم ماشه علیه ایران، بنظر شما استفاده از اسنب بک چه تبعاتی برای ایران دارد و برخورد عاقلانه در این خصوص چیست؟ و آیا تهدید به خروج از NPT و توقف همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی راه حل مناسبی است؟
تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران
وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرد که تحریمهای تازهای علیه ایران اعمال کرده است. وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرد که ایالات متحده ۲۲ نهاد مرتبط با ایران را به فهرست تحریمهای خود اضافه کرده است.
شرکتهای هدف شامل نهادهایی در ترکیه، امارات عربی متحده و هنگکنگ است.
دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا ادعا کرده است که همه این نهادهای تحریمشده با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در ارتباط بودهاند.
اسکات بسنت، وزیر خزانهداری آمریکا، با تاکید بر رویکرد فشار حداکثری دولت ترامپ علیه جمهوری اسلامی گفت: ما همچنان مصمم هستیم زیرساختهای پنهانی مالی جمهوری اسلامی را که امنیت آمریکا و متحدانش را تهدید میکند، مختل کنیم.
مسعود پزشکیان: وقتی در ایران میگویند مرگ بر آمریکا، منظورشان مردم و مقامات این کشور نیست
رئیسجمهور در مصاحبه با تاکر کارلسون خبرنگار شناختهشده آمریکائی؛ از مسئله اقدام برای ترور ترامپ سخن گفت و قصد ایران برای ترور ترامپ را رد کرد.
پزشکیان در مصاحبه با تاکر کارلسون گفت: ایران به هیچ وجه از تلاش برای ترور ترامپ حمایت نکرده؛ این در واقع چیزی است که نتانیاهو میخواهد القا کند. اسرائیل قصد ترور من را داشت، اما موفق نشد.
نتانیاهو منطقه را دچار آشوب کرده و تلاش کرده گفتگوی ما را مختل کند. ما بهدنبال صلح هستیم. آمریکا میتواند منطقه را به سوی صلح هدایت کند یا گرفتار جنگهای بیپایان شود که نتانیاهو میخواهد. انتخاب با رئیسجمهور آمریکاست.
انتقاد و اعتراض حسین شریعتمداری به مصاحبه پزشکیان با خبرنگار آمریکایی
شریعتمداری مدیر مسئول مؤسسه کیهان با انتقاد از مصاحبه مسعود پزشکیان با خبرنگار آمریکایی نوشت: شما با تاکر کارلسون گفتید فتوایی که منتشر شده مشخصاً مربوط به رئیسجمهور آمریکا یا اشخاص دیگر نیست و هرگز معنای قتل یا تهدید ندارد اطلاع جنابعالی مخدوش و غیرواقعی است افرادی نظیر ترامپ و نتانیاهو مشمول این فتوا هستند و مجازات آنها اعدام است.
شریعتمداری همچنین گفت: با عرض پوزش اظهارات پزشکیان در این مصاحبه با مواضع ما فاصلهای پرناشدنی دارد. وقتی بمب بر میز مذاکره انداختهاند دیگر سخن از گفتوگو چه معنایی دارد.
در این خصوص گفتوگو میکنم با غلامرضا نظربلند دیپلمات پیشین. آقای نظر بلند، آیا این نوع مصاحبهها برای ارائه یک روایت جدید از ایران میتواند تصویری صلح طلب از جمهوری اسلامی باشد؟ و برای موفقیت در این نوع دیپلماسی چه اقدامات دیگری باید انجام شود؟
بحران اقتصادی گریبانگیر رسانههای مستقل، اخراج و تعدیل روزنامه نگاران بخاطر مشکلات مالی
به نوشته روزنامه «هممیهن» حدود ۱۵۰ روزنامهنگار پس از جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل از کار اخراج شدهاند. رسانههای خبرآنلاین، اقتصاد نیوز، تجارت نیوز، دنیای اقتصاد، اقتصاد آنلاین و رسانه تصویری اکوایران و تعدادی از دیگر رسانهها، پس از جنگ از «تعدیل نیرو» و «پرداخت بخشی از حقوق» بهعنوان راهکاری برای خروج از بحران اقتصادی که گریبانشان را گرفته بود، استفاده کردند.
بر اساس این گزارش در دوران پس از آتشبس، مدیران بعضی رسانهها دست به اخراج گسترده کارکنان خود زدند و در بعضی موارد، کل خبرنگاران حاضر در رسانه بیکار شدند. بعضی از رسانهها هم که خبرنگارانشان را اخراج نکردند، حقوقها را با تأخیر و نصفهونیمه پرداخت کردند.
با کسانی که در صدد تخریب چهره نظام بودند برخورد میکنیم
دادستان کل کشور، اعلام کرد با کسانی که در طول جنگ ۱۲ روزه به دنبال «تخریب چهره نظام» در فضای مجازی بودند، برخورد خواهد شد.
دادستان کل کشور اظهار داشت: هرکس به هر طریقی اقدامی را خلاف موازین قانونی و به قصد ضربه به نظام اسلامی انجام داده باشد، بر اساس قانون مورد برخورد و پیگیری قانونی قرار میگیرد.
بورس هفته را منفی و کاملا قرمزپوش تمام کرد/ خروج ۲.۲ همت پول حقیقی از بازار سهام
در اعتراض به روند ریزشی و سقوط روزانه بازار سهام و بورس تهران، سهامداران و سرمایه گذاران مقابل ساختمان بورس تجمع کردند و خواستار پاسخگویی مسئولان این سازمان و حفظ سرمایههای خود شدند.
یک نماینده مجلس شورای اسلامی خطاب به مسئولان بورس گفت: وضعیت بورس ربطی به جنگ ندارد؛ سوءمدیریت را پشت شرایط کشور پنهان نکنید. وقت تحقیق و تفحص از بورس فرا رسیده است.
ولی داداشی، نماینده آستارا در مجلس گفت: عملکرد سازمان بورس طی سال گذشته نه مثبت بوده و نه قابل دفاع؛ مردم دچار زیانهای سنگین شدند و اعتماد عمومی به بازار بهشدت آسیب دید. باید روشن شود که در بازار سرمایه چه گذشته و دلایل ضرر و زیانهای گسترده مردم چه بوده است و باید پاسخگو باشند.
خط پایانی بر یک عمر مبارزه مسلحانه
عبدالله اوجالان، رهبر حزب منحله کارگران کردستان ترکیه (پکاکا)، در پیامی ویدئویی به طور رسمی پایان مبارزات و درگیری مسلحانه این گروه علیه ترکیه را اعلام کرد و خواستار گذار کامل به سیاستهای دموکراتیک شد.
اوجالان از پارلمان ترکیه خواست تا کمیسیونی برای نظارت بر خلع سلاح و مدیریت بر روند صلح تشکیل دهد. او گفت: مرحله مبارزه مسلحانه به پایان رسیده است. این یک باخت نیست، بلکه یک دستاورد تاریخی است.
پکاکا که پس از چهار دهه مبارزه مسلحانه علیه دولت ترکیه، توسط ترکیه، ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته میشد، در ماه فوریه، تصمیم به انحلال و تسلیم سلاحهای خود گرفت.
عوامل برنامه:
تهیهکننده و کارگردان: سهیل محمدیان
فیلمبردار: حسین بابازاده
اجرا: محمدرضا حیاتی
تدوین: نیکو مجدی
سردبیر: حسین جعفری
با تشکر از: صادق زیباکلام، اسفندیار خدایی و غلامرضا نظربلند کارشناسان این برنامه