
مهدی پازوکی، اقتصاددان و تحلیلگر ارشد امور اقتصادی میگوید که سیستم حکمرانی ما باید هرچه سریعتر روی افزایش دیپلماسی متمرکز شده و طرز تفکر پوپولیستی را از بدنه ارکان مختلف نظام دور کند.
دیدارنیوز: آتش بس میان ایران و اسرائیل در روزهای گرم سال، همچنان پایدار باقی مانده است، اما آن چه این روزها از دید برخی تحلیلگران اقتصاد سیاسی مهم شده، تمرکز بیشتر روی تقویت زیرساختهای اقتصادی و پیشگیری از وقوع هر نوع بحران در این حوزه است.
یکی از تبعات ملموس و رایج جنگها در نقاط گوناگون جهان، آثار آن بر اقتصاد است. تیم تازه نفس وزیر جدید اقتصاد در دولت چهاردهم چگونه باید برای این دوران برنامه ریزی کند و اساسا چه برنامههایی در اولویت قرار دارند؟
مهدی پازوکی اقتصاددان و تحلیلگر ارشد امور اقتصادی به بررسی این موضوع پرداخته است.
باید افکار پوپولیستی دور شده و روی دیپلماسی تمرکز کنیم
مهدی پازوکی به فرارو گفت: «یکی از اساسیترین کارهایی که دولت باید در دستور کار خود قرار دهد این است که به جای شعار بر اساس واقعیتهای جامعه و عرق ملی که این روزها افزایش پیدا کرده است، برای حفظ انسجام ملی تلاش کند. سیستم حکمرانی ما باید هرچه سریعتر روی افزایش دیپلماسی متمرکز شده و طرز تفکر پوپولیستی را از بدنه ارکان مختلف نظام دور کند. افرادی که در عرصههای سیاست و اقتصاد (که این روزها به شدت رابطهای قوی با یکدیگر دارند) در حال فعال هستند وظیفه خطیری دارند. من معتقدم هنوز دیپلماسی قویترین راه برای عبور از بحرانهای پیش رو خواهد بود و تیم دیپلماسی کشور باید برای افزایش مسیرهای دیپلماتیک تلاش کند. ما اکنون بیش از هر زمان دیگری نیازمند توسعه عقلانیت در کشوریم.»
وی افزود: «هم اکنون زمان، زمان دور شدن از تصمیم گیریهای احساسی و زمان تصمیم گیری بر اساس منافع ملی است. حقیقت این است که اسرائیل و ایالات متحده در تلاشند به ایران فشار نظامی و اقتصادی وارد کنند. در ایام جنگ نیروهای نظامی ما شجاعانه ایستادگی کردند، اما لازم است برای خنثی کردن فشارهای معیشتی و اقتصادی برنامه ریزی جدی و دقیق در سطح کلان انجام شود. خوشبختانه زیرساختهای انرژی، برق و ... در طول جنگ، آسیبهای بسیار جدی ندید، اما این نکته را هم فراموش نکنیم که از روزهای پیش از جنگ و هم اکنون به شدت درگیر ناترازی انرژی هستیم و خاموشیهای اخیر در شهرهای مختلف از جمله پایتخت که اتفاقا مدت زمان آن نیز افزایش یافته و تعطیلات ناشی از گرما نیز از مصادیق همین ناترازیها است؛ بنابراین ما هم اکنون در شرایطی قرار داریم که باید اشتباهات و نواقص پیشین را نیز ترمیم کنیم. یک چنین وضعیتی نیز با شعارهای زیبا دادن درست شدنی نیست و نیاز به حرکت جهادی و ضربتی دارد.»
نگران افزایش نرخ بیکاری تحت تاثیر وضعیت موجود هستم
این اقتصاددان در ادامه گفت: «شکی وجود ندارد که اسرائیل از روز اول علیه ما حمله تروریستی انجام داد و فرماندهان ارشد را به شهادت رساند و همین موضوع نشان میدهد اسرائیل تروریست است. در این موضوع که شکی نیست، اما ما هم باید سعی کنیم ابتکار عمل داشته باشیم و این تروریست بودن اسرائیل را از طریق دیپلماسی فعال نشان دهیم من همچنان معتقدم دیپلماسی میتواند نقشی فعال در احقاق حقوق سیاسی و اقتصادی داشته باشد. به شرط این که عقلانی و دور از هیجان و احساسات رفتار کنیم. ما باید سعی کنیم پیام صلح دوستی و ایران دوستی خود را به همه جهانیان برسانیم و تاکید کنیم اسرائیل با خباثت و روحیه تروریستی خود سعی کرده ایران را به جنگ بکشاند. همزمان ایران باید بر دیپلماسی فعال تاکید کند و نشان دهد ما جنگ افروز نیستیم. همه باید بدانند ما غنی سازی را هم برای مصارف صلح جویانه میخواستیم. شاید اشتباه میکنم، اما هنوز معتقدم دیپلماسی واقع بینانه میتواند تاثیرگذار باشد.»
وی تاکید کرد: «دولت قطعا برخی وظایف اساسی را در دوران جنگ دارد. دولت باید منابع پشتیبانی و لجستیک خود را تقویت کند. اگر انبارها خالی شدهاند، قطعا باید پر شوند. دولت باید به طور ویژه در بخش نیازهای اساسی مردم اولویت بندی کند. مسئله مهم دیگر، حمایت از بخش خصوصی است. اگر دولت سریع و دقیق وارد عمل نشود بحرانهایی مثل تورم، بیکاری و تشدید مشکلات معیشتی در پیش است. دشمن هم بدش نمیآید چنین بحرانهایی در کشورمان تشدید شود. دولت باید بر اساس اولویت ها، از برخی نهادها، سازمانها و تولیدکنندگان حمایت کند. دولت باید برای نیازهای اساسی مردم برنامه داشته باشد و این برنامه را اعلام کند. در بخش انرژی و ناترازیها هم مشکلات را هم حل کند. من این روزها بسیار نگرانم که مشکلات موجود منتهی به افزایش نرخ بیکاری نشود. باید بسیار مراقب افزایش نرخ بیکاری در شرایط پس از جنگ باشیم».