تیتر امروز

برهوت فرهنگ در نمایشگاه کتاب تهران
گزارش خبرنگار دیدارنیوز از دومین روز نمایشگاه

برهوت فرهنگ در نمایشگاه کتاب تهران

سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در حالی برگزار می‌شود که خبرنگار دیدارنیوز حال و هوای متفاوت این نمایشگاه را روایت کرده؛ پس این گزارش جالب را بخوانید.
تولید و تامین دارو مهم است یا ورود به موضوع رعایت پوشش در داروخانه‌ها؟
دیدار بررسی می‌کند

تولید و تامین دارو مهم است یا ورود به موضوع رعایت پوشش در داروخانه‌ها؟

در حالیکه معضل کمبود برخی دارو‌ها برای بیماران خاص در کشور مرتفع نشده؛ خبر تخصیص دارو به داروخانه‌ها به شرط رعایت حجاب چند روزی است موضوع رسانه ها شده و دیدار هم تحلیلی بر این موضوع دارد.
گفت‌وگو با زهرا شجاعی

حذف دفاتر بانوان در دولت با چه‌هدفی است؟

News Image Lead

آموزش و پرورش بیشترین حساسیت را نسبت به مسائل جنسیتی دارد که باید در برنامه‌ریزی‌هایش لحاظ شود. اگر پوشش تحصیل دختران واجب التعلیم افزایش پیدا کرده، ناشی از تلاش‌های دفتر بانوان بوده است، اگر تعداد دختران شرکت کننده در کنکور و ورودی آن‌ها به دانشگاه‌ها افزایش داشته بازهم ناشی از تلاش‌هایی بوده که در این زمینه صورت گرفته است.

کد خبر: ۱۸۵۲۹
۱۴:۴۷ - ۲۳ دی ۱۳۹۷

دیدارنیوز ـ بی‌تردید زنان نقش مهمی در تحولات جامعه دارند و سکوت و عدم فعالیت آنها تبعات محرزی برای کشور دارد. بنابراین اختصاص‌ سازوکاری برای این قشر از جامعه که در برخی موضوعات از جمله توسعه کشور گوی سبقت را از مردان ربوده‌اند، طبیعی و لازم است؛ اما هیچ‌گاه آنطور که انتظار می‌رفت در سیاستگذاری و تصمیمات به زنان اهمیت ویژ‌ه‌ای داده نشد هر چند رئیس‌جمهور سعی کرد اختصاص 30درصد پست‌های مدیریتی به زنان محقق شود، اما هرگاه سخن از کوچک‌سازی یا ادغام می‌شود، ساختار‌های مربوط به زنان در اولویت قرار می‌گیرد که همین موضوع سبب انتفاد جامعه زنان شده است. از چندی پیش بحث حذف یا ادغام دفتر امور بانوان وزارت آموزش وپرورش به گوش می‌رسد که البته روز گذشته امیرعلی نعمت‌اللهی، قائم مقام وزیر آموزش و پرورش در واکنش به برخی اخبار درباره انحلال دفتر امور زنان گفت: «حوزه بانوان از جمله بخش‌‌های فعال‌ ماست و منشأ خدمات خوبی است. اقدامات موثر در این حوزه مورد قدردانی وزیر است و تاکید بر توسعه این بخش وجود دارد» اکنون این سوال مطرح است که توسعه دفتر امور زنان آموزش و پرورش به معنای ادغام با بخش دیگری است یا اختیارات این حوزه افزایش دارد؟ در راستای بررسی نقش دفاتر امور زنان در وزارتخانه‌‌های دولت به‌ویژه آموزش و پرورش، زهرا شجاعی که در طول مدت فعالیت اجتماعی خود مشاور وزیر آموزش و پرورش، مشاور وزیر کشور، رئیس کمیسیون‌‌های امور بانوان و از سال ۱۳۶۷ تا ۱۳۸۴ عضو شورای فرهنگی اجتماعی زنان بود و در دولت‌های هفتم و هشتم به مدت 8سال، رياست مرکز امور مشارکت زنان را برعهده داشت با «آرمان» به گفت‌وگو پرداخته که در ادامه می‌خوانید.

زنان نقش تاثیرگذاری در تحولات کشور دارند اما بعد از گذشت 4دهه از پیروزی انقلاب هنوز به انتظارات آنها پاسخ داده نشده است. مشکل را چه می‌دانید؟

عدم آشنایی به تاثیرگذاری زنان به عنوان یک ضرورت سبب آن می‌شود که تصمیمات نسنجیده‌ای گرفته شود. نظام برنامه‌ریزی کشور در دهه نخست انقلاب، موضوع امور زنان و نیازها و مطالبات آنها را مدنظر قرار نداد. بعد از گذشت یک دهه از انقلاب یعنی در سال 1367 نهاد شورای فرهنگی و اجتماعی زنان تشکیل شد که وظیفه سیاستگذاری و برنامه‌ریزی در امور زنان را بر عهده داشت. پس از چند سال به این نتیجه رسیدیم که تنها این نهاد برای پیگیری موضوعات در حوزه زنان کفایت نمی‌کند و از سویی باید از ظرفیت، پتانسیل و استعدادی که در حوزه زنان وجود دارد برای دستیابی به اهداف توسعه و تحقق اهداف انقلاب استقاده ‌می‌شد. بنابراین در سال 1370 تشکیلاتی در قوه مجریه به نام دفتر امور زنان راه‌اندازی شد که به دنبال آن سایر نهادهای دولتی و وزارتخانه‌ها، برای ایجاد هماهنگی و همکاری بیشتر تشکیلاتی را در این موضوع راه‌اندازی کردند.

ظاهرا شما هم پیشنهادی در دهه70 در حوزه آموزش و پرورش داشتید.

در سال 1374 به این نتیجه رسیدیم که وزارت آموزش و پرورش بیشترین حساسیت را نسبت به مسائل جنسیتی یعنی نقش زنان در خود دارد چنانکه نزدیک 50درصد دانش‌آموزان دختر هستند و نیمی از کادر آموزشی و اداری این وزارتخانه را زنان تشکیل می‌دهند. موضوع آموزش و پرورش، تعلیم وتربیت و انسان‌سازی است که توجه به مسائل زنان در این حوزه بسیار مهم وحساس است بنابراین ابتدا در سال74 در زمان وزارت دکتر نجفی پیشنهاد ایجاد ستاد امور بانوان را در وزارت آموزش و پرورش مطرح کردم که این ستاد شکل گرفت و به تدریج در دولت اصلاحات، اداره کل امور بانوان با 14پست سازمانی و با تشکیلات خوبی ارتقای وضعیت پیدا کرد و اقدامات خوبی در این زمینه انجام شد. معتقدیم نیاز‌های زنان و انتظارات آنها از نظام حاکمیتی از یک سو و ظرفیت‌ها، استعدادها و سرمایه اجتماعی که در حوزه زنان وجود دارد، ایجاب می‌کند که از این ظرفیت بر اساس منافع و مصالح ملی مورد استفاده قرار گیرد. از سویی تفاوت‌هایی که در این حوزه وجود دارد و تبعیض‌هایی که صورت می‌گیرد شناسایی و تبعیض‌ها رفع شود تا به اهداف نظام که عدالت اجتماعی، عدالت جنسیتی و برابری است، دسترسی پیدا کنیم.

مرکز امور زنان آموزش و پرورش تلاشی در این راستا داشت؟

آموزش و پرورش بیشترین حساسیت را نسبت به مسائل جنسیتی دارد که باید در برنامه‌ریزی‌هایش لحاظ شود. اگر پوشش تحصیل دختران واجب التعلیم افزایش پیدا کرده، ناشی از تلاش‌های دفتر بانوان بوده است، اگر تعداد دختران شرکت کننده در کنکور و ورودی آنها به دانشگاه‌ها افزایش داشته بازهم ناشی از تلاش‌هایی بوده که در این زمینه صورت گرفته است. اگر مراکز فنی و حرفه‌ای و تنوع رشته‌های تحصیلی افزایش پیدا کرده بازهم ماحصل تلاش دفتر امور زنان است. راه‌اندازی مراکز شبانه‌روزی دختران در مناطق محروم، کاهش نرخ دختران بازمانده از تحصیل و کم شدن ترک تحصیل دختران از اثرات برنامه‌ریزی‌ها و تلاش‌های دفتر امور بانوان وزارت آموزش و پرورش است. البته چنین نیست که دفتر امور بانوان به‌طور مستقیم اقدامات را انجام داده است بلکه با شناسایی نیازها، توجه به ضرورت‌ها و ارائه گزارش‌های دقیق و مستند به سطوح برنامه‌ریزی در آموزش و پرورش و هیات دولت و همچنین تلاش‌هایی که در مجلس داشتند، توانستند زمینه عدالت را فراهم کنند. اگر طی سال‌های اخیر درباره شاخص‌های توسعه انسانی به‌ویژه در موضوع آموزش و کاهش نرخ بیسوادی و افزایش پوشش تحصیلی دختران به موقعیت‌های خوبی رسیدیم نتیجه تلاش‌های دفتر بانوان در آموزش و پرورش است.

به هر حال دولت هم در راستای حمایت از زنان وعده‌هایی داده بود که ظاهرا در حد وعده باقی ماند و عملی نشد.

برخی وعده‌ها که در رأی دادن به دولت نقش داشت، محقق نشد یعنی گفتند خواستیم انجام بدهیم اما نشد. حذف دفتر بانوان در وزارت آموزش و پرورش با عکس‌العمل و واکنش شدید و نارضایتی بخش عظیمی از جامعه به‌ویژه دانش‌آموزان، معلمان و فعالان حوزه زنان و کسانی که در این مسیر تلاش می‌کنند، مواجه خواهد شد. این اقدام به هیچ وجه کار سنجیده و پسندیده‌ای نیست.

البته شاید زنان هم کمی تقصیر داشته باشند یعنی اقدام به تبلیغ و پررنگ‌کردن اقدامات خود نمی‌کنند.

به اندازه کافی به ارائه گزارش پرداخته و تبلیغ شده است، اما متاسفانه جدیتی که باید نسبت به امور زنان در کشور وجود داشته باشد، وجود ندارد. البته به تدریج شاهد تخصیص 30درصد کرسی‌های مدیریتی به زنان هستیم و دولت در این راستا اقدامات خوبی انجام داده و می‌دهد، اما انعکاس ندارد یا کم است که همین امر نشان می‌دهد آن حساسیتی که جامعه نسبت به این موضوع داشته باشد وجود ندارند. باید توجه شود که مردم در دایره تصمیم‌گیران نیستند بلکه بزرگان کشور هستند و برخی تصمیمات باعث تعجب و اعتراض است. نزدیک 20سال از تاسیس دفتر امور زنان در آموزش و پرورش می‌گذرد و باید پیش از هر تصمیمی به کارنامه عملکرد این دفتر مراجعه داشته باشند. در اکثر شاخص‌های آموزشی دختران در دوره درخشان و طلایی که خانم تندگویان مسئولیت این دفتر را برعهده داشتند و در دوره اصلاحات ارتقا داشتیم و طرح‌های مختلفی برای مناطق محروم و توسعه نیافته برای دختران برنامه‌ریزی و اجرا شد که ارزشمند است. متاسفانه در رقابت‌های مدیریتی که آقایان با خانم‌ها دارند و بر اساس سیاست دولت مبنی بر کوچک‌ و چابک‌سازی دستگاه‌ها، همواره زنان مظلوم‌ترین افراد بودند و حالا هم در اصلاح ساختار تشکیلاتی، مظلوم‌ترین بخش مربوط به زنان است که می‌گویند باید ادغام، کوچک و حذف شود یا در معاونت دیگری ادغام شود که قطعا اختیار، قدرت و حوزه نفوذ کمتر خواهد شد و به مصلحت نظام نیست. بارها گفتم اگر در مورد مسائل زنان صحبت می‌کنیم، از باب مصالح و منافع ملی است و نه از باب مصلحت صنفی چون زنان اصلا صنف نیستند.

ظاهرا اقدام به حذف یا ادغام تشکل‌های مربوط به زنان را خطرناک ارزیابی می‌کنید.

بله؛ به صلاح نیست و به تصمیم‌گیران و برنامه‌ریزان هشدار می‌دهم که این اقدام با عدالت اجتماعی، شعارهای دولت و با اهداف قانون اساسی و منطق سازگاری ندارد. ماموریت برخی وزارتخانه‌ها حساس به جنسیت نیست. یعنی فعالیت‌شان ربطی به زنان ومردان ندارد؛ مثل وزارت راه یا حتی وزارت نفت. اما نمی‌شود بدون نگرش جنسیتی و بدون لحاظ تفاوت زنان و مردان در وزارتخانه‌هایی مانند بهداشت، ارشاد و آموزش و پرورش به برنامه‌ریزی و تصمیم‌گیری پرداخت. شاخص شکاف جنسیتی رتبه پایینی داریم، به نحوی که ایران در زمینه شکاف جنسیتی از میان ۱۴۴کشور رتبه ۱۴۰ را دارد. بنابراین در چنین شرایطی چرا با حذف این تشکیلات کمک کنیم که رتبه ایران پایین‌تر هم بیاید. قطعا فقدان دستگاه نظارتی، سیاستگذاری و برنامه‌ریزی در حوزه آموزش و پرورش سبب برنامه‌‌ریزی یک جنسی می‌شود یعنی فقط برای انسان برنامه‌ریزی می‌شود. به دلیل اینکه تفاوت‌ها دیده نمی‌شود، زنان مظلوم واقع می‌شوند، فرصت‌ها در اختیار آنها قرار نمی‌گیرد و محرومیت‌ها ادامه پیدا می‌کند که قطعا به صلاح دولت نیست.

 

منبع: آرمان/ مطهره شفیعی/۲۳ دی ۹۷

ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
نظر:
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۴
در انتظار بررسی : ۱
غیر قابل انتشار : ۱
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۱۸ - ۱۳۹۷/۱۰/۲۴
0
7
حذف این دفاتر با هدف کوتاه کردن دست امثال خانم شجاعی، تندگویان، مولاوردی و امثالهم از دستگاه ها و وزارتخانه هاست.
اینها هرکدام به نوبه خود لیانشامپو درست کرده اند و فقط به دنبال منافع شخصی خود و اعوان و انصارشون هستند.
حذف دفاتر مشاور امور زنان یعنی پاک کردن وزارتخانه ها و دستگاه ها از لوث وجود زنان بی کفایت و بی سواد علیه زنان شایسته و توانمند
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۳:۰۱ - ۱۳۹۷/۱۰/۲۴
0
2
کار بیسار خوبی است افزایش پوشش تحصیلی دختران کار معاونت آموزش ابتدایی است نه کار دفتر بانوان.دروغ پردازی نکید
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۳۰ - ۱۳۹۷/۱۰/۲۵
یکی هم به داد وزارت نفت برسه
یک فاسد بالفطره با نام خانواده شهید ........
خوردن و بردن هم حدی داره آخه.....
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۳۷ - ۱۳۹۷/۱۰/۲۵
0
7
با توجه به نقشی که ایشون در دولت اصلاحات (مشاور زنان آقای خاتمی) و کادرسازی زنان هنموعشون داشتن طبیعیه که نگران فروپاشی زنجیره ای باشن که در دستگاه ها ایجاد کردند؛ زنجیره ای از افراد کم سواد، ناکارآمد ولی پرادعا، پرادعا بدلیل پشتگرمیشون به دولت و دستهای پشت پرده.
اینها در سازمان ها، مافیا درست کرده اند تا فقط افرادی که مورد وثوقشون هستن بتونن ارتقا بگیرن و طبیعیه که تحت چنین شبکه مافیایی افرادی امکان ارتقا رو دارن که با ساختارهای خاله زنکی نزدیکی داشته یا تملق اینها رو کنند (هیچ فرد متخصص و با مهارتی حاضر نیست پیش چنین افرادی سر خم کنه بنابراین یک مشت نالایق دور اینها جمع میشن تا بتونن از طریق نزدیکی با این دفاتر و مشاورین کسب مناصب کنن).
تعطیلی این دفاتر قطعا نه تنها به نفع کشور بلکه به نفع کارکنان زن تواناست.
لاله
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۳۴ - ۱۳۹۷/۱۰/۲۵
به خدا همینطوره که گفتین
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۴۹ - ۱۳۹۷/۱۰/۲۵
0
6
دفاتر مشاورین زن باید از همه وزارتخانه ها و دستگاه ها جمع بشن. اینها کاری جز سیاست زدگی و جناح بازی ندارن و و به معنای واقعی کلمه محیط دستگاه ها رو به لجن کشوندن.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۰۰ - ۱۳۹۷/۱۰/۲۵
0
6
این دفاتر سیاست زده و جناح باز هستن و هیچ خروجی مفیدی نه برای نظام و سیستم اداری و نه برای زنان دارن.
خروجی اینها فقط کسب منفعت شخصی برای خودشون و جناح مطلوبشون هست.
همه شون رو باید حذف کنن از همه دستگاه ها .....
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۰۷ - ۱۳۹۷/۱۰/۲۵
0
5
تا وقتی بر کرسی های مشاور زنان رییس جمهور و وزرا تکیه زدید به دنبال مزایا و منافع خودتون و دوستان نزدیک و سفارش شدتون هستید و وقتی جایگاهتون به خطر میفته شعار دفاع از حقوق همه زنان میدید......
مشاورین زنان هیچ خروجی ندارن بجز سیاست زدگی و لابی گری برای افراد خاص و رانت خواری خودشون .....
مریم
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۰۳ - ۱۳۹۷/۱۰/۲۵
0
0
دوستان عزیز این ناکارامدی و فساد و بیخود بودنی که در خصوص دفاتر زنان هست در باره سایر دفتار و بسیاری از نهادها هم به همین ترتیب هست
نازی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۱۷ - ۱۳۹۷/۱۰/۲۵
بله البته شما درست فرمودین
ولی چون حیطه و شعار اینها مختص زنان هست، عملاً چه در زمان بودنشون و چه از عواقب پس از رفتنشون فقط و فقط زنان هستن که متضرر میشن.
تا هستن با لابی بازی زنان نزدیک به خودشون و سفارش شده ها رو ارتقا میدن و به این ترتیب با ایجاد تبعیض سازمانی سبب لطمه خوردن کارکنان متخصص و مستعد میشن و اون افرادی هم که با رانت اینا پست و سمت گرفتن تا مدتها حضورشون در سیستم باعث لطمه های فراوان پرسنلی، سازمانی، فنی و... میشه.
از اونجایی که اینها واقعاً نماینده و مشاور زنان نیستند بلکه نماینده طیف و باندهای سیاسی خاص و معدودی هستن، حرف و عملکرد اینها هرگز نمود مشکلات و خواستها و صدای واقعی زنان نیست، گاهی شعارهایی میدن و دنبال سیاستهایی هستن (مثل پست های ریاستی برای زنان و...) که اصل شعار درست و مردم پسنده ولی در عمل فقط زنان خاصی از این خط مشی ها بهره می برن و نتیجهش این میشه که با شعار دفاع از حقوق زنان حیطه زنان را به نفع خودشون لجن میکشن و این وسط متضررها فقط و فقط زنان غیرخاص هستن.....
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۳۶ - ۱۳۹۷/۱۰/۲۵
آفرین نازی خانوم

بخش مهمی از جریانی رو شرح دادین که داره توسط این مشاوران زنان وزرا انجام میشه.
سارا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۱۹ - ۱۳۹۷/۱۰/۲۵
0
7
واقعاً باید با یک عزم جدی و واقعی این دفاتر حذف بشن چه بدون ساختار سازمانیشون و چه اونهایی که برای خودشون ساختار سازمانی درست کردن.
از زبان دوستی میگم که این دفاتر مصداق واقعی زنان علیه زنان هستند.
مریم
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۱۷ - ۱۳۹۷/۱۰/۲۶
0
3
درسته نازی جان
همین طوره زنان و افرادی که در چهارچوب ساختار موجود فعالیت می کنند هرگز نماینده توده زرنان نبوده و نیستند نه در زمان پهلوی ها نه الان و نه هیچ زمان دیگه ای
حداقل تا زمانی که مردم جایی توی سیاست های کلان ندارند و 4 تا حزب واقعی که نمایندگی کنند مطالبات واقعی مردم رو این وضعیت ادامه داره
میترا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۵۰ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۶
0
0
همین طور که دوستان گفتن این دفاتر فقط جایگاه سیاسی کاری هستن
واقعاً در شرایط اقتصادی که کشو.ر باهاش مواجهه و حیف و میلی که داره از بیت المال در این دفاتر صورت میگیره انحلال و حذف این دفاتر و مشاورت ها از سطح وزارتخانه ها و دستگاه های اجرایی ایک الزامه
بنر شرکت هفت الماس صفحات خبر
رپورتاژ تریبون صفحه داخلی
شهرداری اهواز صفحه داخلی