
رمضانعلی سبحانیفر، نماینده ادوار مجلس با بیان اینکه هرچه سریعتر رفع فیلترینگ باید به سرانجام برسد، گفت: خواسته و مطالبه مردم رفع فیلترینگ است، بحثهای زیادی هم برای رفع فیلترینگ و معایب و مزایای آن مطرح شده است. باید به مطالبات مردم پاسخگو باشیم و به آنچه میخواهند دسترسی پیدا کنند، البته با حفظ ملاحظاتی که نباید به نظام از این ناحیه تعرضی یا آسیبی وارد شود. اما چرا در رفع فیلترینگ تاخیر ایجاد شده است؟
دیدارنیوز: رمضانعلی سبحانی فر، عضو حزب اعتدال و توسعه درباره رفع فیلترینگ تاکید کرد که؛ «تاخیر در تصمیم گیری و به دست فراموشی سپردن درست نیست. خیلی از مشکلاتی که ما در برخی از شبکههای داخلی و بدافزارهایی که باعث سوءاستفاده شدهاند مشاهده میکنیم، به علت آیپیهایی است که مردم استفاده میکنند.»
اخیرا محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهور از تصمیم نظام برای رفع فیلترینگ خبر داده و گفت: «در زمینه رفع فیلترینگ، نظام تصمیمسازی و تصمیمگیری کشور به این نتیجه یعنی رفع فیلترینگ رسیده است و به دنبال آن بودیم که با تدبیر انجام شود که البته معتقد به تسلط و اشراف اطلاعاتی برای امنیت ملی هستیم، اما رفع فیلتر خواستهای بود که پزشکیان در مبارزات انتخاباتی به مردم قول داد و امروز به صورت گام به گام در حال اجرا شدن است و میخواهیم به گونهای عمل شود که تصمیمات اتخاذ شده بار دیگر به وضعیت سابق خود باز نگردد.»
در همین راستا، رمضانعلی سبحانیفر، نماینده ادوار مجلس و رئیس کمیسیون ارتباطات مجلس سابق، در گفتوگو با خبرگزاری خبرآنلاین درباره رفع فیلترینگ بیان کرد؛ «به نظر میرسد هرچه سریعتر رفع فیلترینگ باید به سرانجام برسد تا مردم به خواستههای خودشان برسند و هم مشکل زا بودن آپیهایی که توسط مردم استفاده شده حل شوند.»
وی ادامه داد: «تاخیر در تصمیم گیری و به دست فراموشی سپردن درست نیست. خیلی از مشکلات ما در برخی از شبکههای داخلی و بدافزارهایی که باعث سوءاستفاده شدهاند مشاهده میکنیم، به علت آیپیهای فیلترشکنهایی است که مردم استفاده میکنند.»
مشروح گفتگوی رمضانعلی سبحانی فر، نماینده ادوار مجلس را در ادامه میخوانید.
* آقای سبحانی فر! اخیرا عارف گفته است که رفع فیلترینگ تصمیم نظام است، اما در عمل جلسات شورایعالی فضای مجازی برگزار نشده است. ارزیابی شما چیست و چرا تا به حال گام دوم فیلترینگ اتفاق نیفتاده است؟
خواسته و مطالبه مردم رفع فیلترینگ است، بحثهای زیادی هم برای رفع فیلترینگ و معایب و مزایای آن مطرح شده است. باید به مطالبات مردم پاسخگو باشیم و به آنچه میخواهند دسترسی پیدا کنند، البته با حفظ ملاحظاتی که نباید به نظام از این ناحیه تعرضی یا آسیبی وارد شود. اما چرا در رفع فیلترینگ تاخیر ایجاد شده است؟
در ابتدای امر، شورای عالی فضای مجازی جلساتی برگزار کرد و در گام اول، رفع فیلتر واتساپ و گوگل پلی انجام شد. اما درباره بخشهایی از رفع فیلترینگ هنوز تصمیم گیری نشده و تصمیم گیری درباره آنها موکول شد به اینکه ساز و کار آنان را ببینند تا نیازهای مردم را تأمین کنند و هم ملاحظات نظام رعایت شوند. اما تاخیر در تصمیم گیری و به دست فراموشی سپردن درست نیست. خیلی از مشکلاتی که ما در برخی از شبکههای داخلی و بدافزارهایی که باعث سوءاستفاده شدهاند مشاهده میکنیم، به علت آیپیهایی است که مردم استفاده میکنند.
لذا، باید با دقت بیشتری تصمیمگیری شود و شورای عالی فضای مجازی و سایر نهادهای مسئول، که به موجب قانون میتوانند نسبت به رفع فیلترینگ تصمیم گیری کنند، سریعتر اقدامات لازم را انجام دهند و این موارد را در دستور کار قرار دهند.
* با توجه به اینکه ما تحت تحریم هستیم، مذاکره با این پلتفرمها چقدر اجرایی است؟ آیا مثلاً آنها میتوانند در ایران دفتر بزنند؟
فکر میکنم که اگر قرار باشد پلتفرمها به ایران بیاییند، نباید منعی و محدودیتی برای آنان وجود نداشته باشد.
* یعنی تحریمها مانعی ایجاد نمیکند؟
خیر، تحریمها برای این پلتفرم مانع ایجاد نمیکنند.
* با توجه به اینکه عارف گفت که تصمیم نظام بر رفع فیلترینگ است، مخالفتها و سنگاندازیهایی که برخی از اعضای شورای عالی فضای مجازی انجام میدهند، با چه هدفی صورت میگیرد؟
رئیسجمهور نظرش بر این است که تصمیمات باید تا حد امکان بر اساس یک خرد جمعی و یک فهم مشترک از موضوع در شورا برسد با اکثریت آرا بتواند تصمیمات را اجرایی کند. شاید یک دلیل تأخیر این باشد که بتواند اکثریت اعضای شورا به یک درک مشترک برسند. ولی نباید که کارها را به این موضوع گره زد و به نظر میرسد هرچه سریعتر رفع فیلترینگ باید به سرانجام برسد تا مردم به خواستههای خودشان برسند و هم مشکل زا بودن آیپیهایی که توسط مردم استفاده شده حل شوند.
* پزشکیان، در این مسیر میتواند از رهبری کمک بگیرد؟
فکر میکنم سادهترین راه این نیست که همه جا به سراغ مقام معظم رهبری برویم. شورای عالی فضای مجازی باید مسیر قانونی خودش را طی کند. میتوانند در سران قوا یا کارگروههای رفع موانع، طرح موضوع شده و بررسیهای لازم را انجام دهد. بسترها و مسیرهای مشخصی در شورای عالی فضای مجازی برای این موضوع وجود دارد.