
سازمان هواشناسی نسبت به اثر وزش باد شدید در مناطق ساحلی و فراساحلی مازندران طی دو روز آخر هفته و فعالیت سامانه بارشی هشدار داد و از ناپایداری جوی و بارش در ۱۶ استان خبر داد.
دیدارنیوز: سازمان هواشناسی کشور نسبت به اثر وزش باد شدید در مناطق ساحلی و فراساحلی مازندران طی دو روز آخر هفته و فعالیت سامانه بارشی و همزمان افزایش غلظت گرد و خاک به دلیل وزش باد شدید در هفته آینده هشدار داد.
سازمان هواشناسی کشور با صدور دو هشدار سطح زرد از فعالیت دو سامانه «سامانه بارشی و ناپایداریهای همرفتی» و «افزایش گرادیان فشاری و افزایش غلظت گرد و خاک» همچنین «افزایش سرعت وزش باد و افزایش ارتفاع امواج دریا» خبر داد.
بر اساس اولین هشدار سازمان هواشناسی که برای شنبه (۳ خردادماه) تا دوشنبه (۵ خردادماه) صادر شده، فعالیت سامانه بارشی و ناپایداریهای همرفتی بهویژه در ساعات بعدازظهر و اوایل شب، رگبار باران، رعد و برق، در نقاط مستعد بارش تگرگ، وزش باد شدید موقت و در برخی نقاط گردوخاک را به همراه خواهد داشت.
ناپایداری جوی و بارش در ۱۶ استان
فعالیت این سامانه جوی شنبه در استانهای آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، کردستان، اردبیل، زنجان، قزوین، البرز، تهران، گیلان، مازندران، گلستان و ارتفاعات سمنان و شمال استانهای همدان و مرکزی، یکشنبه (۴ خردادماه) در استانهای گیلان، مازندران، گلستان، خراسان شمالی، آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل، کردستان، زنجان، شمال استانهای همدان و مرکزی و دامنه و ارتفاعات استانهای البرز، تهران، قزوین و سمنان پیشبینی شده و در پایان طی روز دوشنبه در دامنه و ارتفاعات استانهای قزوین، البرز، تهران، سمنان و نیمه شمالی اصفهان، شرق گیلان، مازندران، گلستان و خراسان شمالی مورد انتظار است.
فعالیت این سامانه جوی جادهها بهویژه جادههای برون شهری را لغزنده خواهد کرد و احتمال بالا آمدن ناگهانی سطح آب رودخانهها، احتمال سیلابی شدن مسیلها، احتمال صاعقه و احتمال آبگرفتگی معابر وجود دارد.
کاهش دید افقی، وزش باد شدید، احتمال سقوط سنگ و اشیا از ارتفاعات و احتمال خسارت به سازههای سبک و محصولات کشاورزی جمله مخاطراتی است که سازمان هواشناسی کشور در پی احتمال وقوع آنها هشدار داده و توصیه کرده است که در این این شرایط نباید در حاشیه و بستر مسیلها و رودخانهها توقف کرد و برای انجام فعالیتهایی همچون کوهنوردی، جابجایی عشایر کوچرو و انجام سفرهای بین شهری محتاط بود.
همچنین خودداری از برپا کردن چادرهای مسافرتی در حاشیه و بستر رودخانهها از دیگر نکاتی است که سازمان هواشناسی کشور در این شرایط توصیه میکند. آمادگی دستگاههای اجرایی و امدادی، پاکسازی دهانه پلها، لایروبی کانالها و آبروها، عدم توقف در اطراف درختان فرسوده و ساختمانهای نیمه کاره نیز بخشی دیگر از این موارد است.
در این اطلاعیه به فعالیت سامانه دیگری نیز اشاره شده که موجب «افزایش گرادیان فشاری و افزایش غلظت گرد و خاک» خواهد شد که سه روز فعالیت آن همزمان شنبه تا دوشنبه (۳ خردادماه تا ۵ خردادماه) است.
بیش از ۲۰ استان در معرض گرد و خاک و کاهش کیفیت هوا
وزش باد نسبتا شدید تا شدید و در نواحی مستعد خیزش گرد و خاک، کاهش کیفیت هوا، افزایش شاخص آلودگی هوا و کاهش دید افقی از آثار مخاطره است که شنبه (۳ خردادماه) استانهای کردستان، کرمانشاه، ایلام، همدان، لرستان، خوزستان، مرکزی، قم، البرز، تهران، اصفهان، فارس، یزد، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان، سمنان و کرمان، یکشنبه (۴ خردادماه) استانهای کرمانشاه، ایلام، خوزستان، لرستان، چهارمحال بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر، کرمان، فارس، اصفهان، قزوین، مرکزی، البرز، قم، تهران، سمنان، یزد، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، نیمه شمالی استانهای کرمان و سیستان و بلوچستان و دوشنبه (۵ خردادماه) استانهای فارس، بوشهر، خوزستان، کرمان، یزد، اصفهان، سمنان، خراسان شمالی، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان، هرمزگان، مرکزی، البرز، تهران و قم را در بر میگیرد.
بر همین اساس افت کیفیت هوا در نواحی مستعد به سبب افزایش غلظت آلایندهها، احتمال سقوط اشیاء از ارتفاعات، احتمال شکستن نهال و درختان فرسوده، احتمال خسارت به سازههای موقت، احتمال آسیب به تاسیسات و سازههای سبک و احتمال اختلال در ناوگان حمل و نقل به سبب کاهش دید مورد انتظار است.
در این شرایط احتیاط در ترددها بهویژه بین شهری، عدم حضور بیماران تنفسی، افراد سالخورده و کودکان در فضای باز، خودداری از توقف و پارک خودرو در اطراف درختان فرسوده و ساختمانهای نیمه کاره و اطمینان از استحکام سازههای موقت از جمله تابلوهای تبلیغاتی و پوشش گلخانهها توصیه میشود.
وزش باد در مناطق ساحلی و فراساحلی مازندران و گلستان
دومین هشدار سطح زرد، در رابطه با هواشناسی دریایی است که برای اوایل وقت پنجشنبه (اول خردادماه) تا جمعه (۲ خردادماه) صادر شده است و موجب افزایش بیشینه سرعت وزش باد لحظهای در محدوده ۲۴ نات و افزایش بیشینه ارتفاع امواج دریا تا ۱.۵ متر در مناطق ساحلی و بیش از ۱.۵ متر در مناطق دور از ساحل خواهد شد که بر مناطق ساحلی و دور از ساحل استانهای مازندران و گلستان، در دریای خزر اثرگذار میشود.
نات یا گره (knot) واحد اندازه گیری سرعت دریایی است، هر نات برابر ۱۸۵۲ متر در ساعت است؛ در حقیقت ۳۰ گره - نات (knot) معادل ۵۵.۵ کیلومتر بر ساعت محاسبه میشود.
خطر غرق شدن شناگران، احتمال پاره شدن تورهای صیادی، صدمه به ماهیان در قفس و صدمه به قایقهای کوچک تفریحی و مسافری و شناورهای سبک و اختلال در تردد شناورها و فعالیتهای ساحلی و فراساحلی، احتمال خسارت به تاسیسات دریایی از جمله آثار این مخاطره است که در همین رابطه ممانعت از شنا، محدود کردن تردد قایقهای سبک و تفریحی، ورود و خروج کشتیها به بندر با احتیاط، تردد کشتیهای تجاری با احتیاط، محدود کردن فعالیتهای شیلاتی، محدود کردن فعالیتهای پشتیبانی صنایع فراساحل و اتخاذ تمهیدات لازم توسط کلیه فعالان دریایی توصیه شده است.