
محمد اتابک وزیر صمت گفت: نباید با گلهگزای از ابرچالشها عبور کرد. خودم هم استخوان خوردکردهی صنعت هستم. خوزستان مهد افتخار کشور بوده و هست. اگر نگاهی به سالههای گذشته داشته باشیم، درمییابیم که روزگاری تنها یک میلیون تُن فولاد در حال احداث بود و از میان سیمانیها تنها سیمان بهبهان با نیمی از تولید در مدار بود.
صنعت امروز به واسطهی شما در حال شکوفایی است.علیرغم همه محدودیتها توانستیم صنعت را بسازیم.خودتان را دستکم نگيريد. تولید سیمان تا قبل از انقلاب ۷ میلیون تُن بود و امروز به مرز صد میلیون تُن رسیدیم. چشمانداز صنعت ۱۴۰۴ را ترسیم کردید. کارخانجات پتروشیمی به وفور در استان خوزستان است، در حالی که تا پیش از انقلاب تنها به پالایشگاه آبادان محدود بود. من نه دولتمَردم نه سیاسی هستم آنجایی به من برمیخورد که میگویید کاری نکردیم؟
وی در ادامه گفت: روزی را یاد دارم برای نورد کوره از اصفهان به تهران و دیگر شهرها میرفتیم. امروز پچیدهترین تجهیزات پتروشیمی و فولاد را با استاندار بینالمللی در داخل تولید میکنید. خالی از اشکال نیستم، اما با قدرت ادامه میدهیم. اگر سری به پارکهای علم و فناوری بزنید به جوانان نخبه افتخار میکنید. اصلا ناامید نشويد ومطمن باشید از مشکلات عبور میکنیم. از ناترازیها هم گله دارم. موضوع با وزارت نیرو مطرح شد. نباید اول از همه به سراغ قطع تولید برویم و من هم چنین اجازهای نمیدهم.
برخی از نیروگاه به تعمیرات رفتند و نیروگاههای برقابی به دلیل کمبود آب در مدار نيستند. مصارف را به سه دستهی: تجاری، مسکونی و صنعتي تقسیم کردیم. درخواست کردیم، دست آخر به سراغ قطع صنایع بروند.
وزیر صمت با بیان این جمله که وقتی پول صنعت در بازار نميآيد بر معیشت تاثیر میکند، افزود: تنها پول بدون عارضه مربوط به تولید است. بانکها به خاطر اطمینانی که پولشان برمیگردد به صنایع و تولیدکنندگان تسهیلات میدهند. از این مقدار هفتاد درصد به بنگاههای بزرگ و سی درصد را به بنگاههای کوچک اختصاص میدهند. به این روبه اعتراض کردیم و گفتیم اشتغال از سوی بنگاههای کوچک ایجاد میشود. بنگاههای جیدیپی را تامین میکنند. مخالف این هستم که تعمیرات اساسی را صنایع بزرگ انجام دهند. کار را به بخش خصوصی واگذار کنند. کسی ضدیت دیگری را نداشته باشد و کار را تقسیم کنید. کار را بخش خصوصی بهتر از دولتیها انجام میدهد.
اتابک در ادامه گفت: صنایع دیگر برق ارزان نخواهد داشت. مقدار مصرف برق صنایع نسبت به سال گذشته ۲۰۰۰ مگاوات افزایش پیدا کرده است. این بدان معناست که طرح اجرا شده است. دولت در سال گذشته ۱۲۷ طرح بزرگ راهاندازی کرد. عمر صنعت از دولت بیشتر است. به طور میانگین شش تا ده درصد افزایش مصرف برق داشتیم. دولت نتوانسته برق را تامین کند. باید نیروگاه ایجاد کنیم. بهتر است نیروگاه سیکل ترکیبی باشد. دولت ۵ هزار مگاوات به مدار خواهد آورد. ما وارث چالشها شدیم باید این چالشها را به کمک هم رفع کنیم.
امیدوارم ناترازی را پشت سر بگذاریم. در وزارت صمت به دنبال اعمال محدودیتهای برنامهریزی شده به صنایع پرمصرف هستیم. بنا داریم محدودیتها به صورت استانی و در اختیار استانداران قرار میدهیم. میتوایند آثار ناترازی را کاهش دهیم. میانگین مصرف کشورمان بالاتر از متوسط دنیا است. باید فرهنگ درست مصرف کردن را از خانواده شروع کنیم. چنين اقدامی میتواند، بخشی از ناترازی را مرتفع کند.
وی بخشی ديگری از سخنانش را به پاسخ مطالبات مطرح شده از سوی فعالان اقتصادی استان اختصاص داد و اظهار داشت: عمدهی موارد گفته شده در سه حوزهی گمرکات، بانکها و مالیات بیان شد. مواردی که به وزارت صمت ارتباط پیدا میکند، شخصا پیگیری میکنم و موارد دیگر را در هیت دولت مطرح میکنم. صادرات امری فرادستگاهی است. شورای عالی صادرات تشکیل شده است و جلسات به طور منظم برگزار میشود. تنظيم بازار وکنترل بازار را به اصناف سپردیم و تعزیرات نماینده دولت است.
وزیر صمت از غفلت در پرداختن به اقتصاد دریامحور گفت و افزود: در توازن جمعیت مشکل داریم. ۱۸ درصد جمعیت در ۴۹ درصد خاک کشور جای گرفتهاند و ۸۲ درصد در ۵۱ درصد زیست میکنند. دریامحوری را فراموش کردیم. توصیهای که مقام معظم رهبری داشتند و در برنامه هفتم توسعه هم آمد. امکانات غنی دریایی داریم، اما در جایی هستیم که درصد بالایی از کشور دچار نشستهایی شده که ایران را در میان پنج کشور اول دنیا در بحث نشست دشتها جای داده است، دلیل این شرایط، نادیده گرفتن توازن جمعیت و برداشت بیش از حد آبهای زیرزمینی است. باید از آب دریا استفاده کنیم.
کشور عربستان ۱۴ میلیارد متر مکعب از خلیجفارس و دریای عمان برداشت میکند و ایران زیر نیم میلیارد مترمکعب است. مجلس، دولت را مکلف کرده براي صنایع دریایی بپردازیم. برای کشتیسازی باید سرمایهگذاری جهشی انجام دهيم. امکانات داریم. منظور از کشتیسازی لنج نیست بلکه ساخت کشتیهای ده هزار به بالا است. اگر صنعت کشتیسازی راهاندازی شود، دو استان هرمزگان و خوزستان فعال میشوند. باید پایانه ها را در خوزستان افزایش دهیم. در دپ استان سیستان و بلوچستان و هرمزگان احداث پایانهها به خوبی در حال اجرا است. در مرز شلمچه امکانات خوبی دارید. به دنبال تجهیز گمرک شلمچه هستیم. در مورد دستگاه ایکسری گمرک شلمچه در حضور استاندار، مدیر منطقه آزاد اروند و نماینده مجلس شورای اسلامی صحبت شد و قول گرفته شد تا آخر امسال دو دستگاه ایکسری در منطقه مستقر شود.
ابراهیم متینسیرت