در جلسه اعضای هیاتمدیره جامعه حرفهای هتلداران ایران، هتلداران در خصوص مشکلات صنعت گردشگری و هتلداری کشور نکاتی را مطرح کرده و از جمله خواستار کاهش هزینه حاملهای انرژی، تسری معافیتهای مالیاتی به هتلهای چهار و پنج ستاره و البته برخورد قانونی با خانه مسافرهای فاقد مجوز و توقف فعالیت دولت و سازمانهای دولتی در بخش هتلداری شدند.
دیدارنیوز: عصر دوشنبه سوم دیماه اعضای هیاتمدیره جامعه حرفهای هتلداران ایران در هتل باباطاهرتهران میزبان معاونان سابق و جدید گردشگری کشور بودند.
در این نشست چهرههای مختلفی از جمله جمشید حمزهزاده، رییس جامعه حرفهای هتلداران ایران، انوشیروان محسنی بندپی، معاون جدید گردشگری، اعضای جامعه هتلداران ایران و علیاصغر شالبافیان معاون پیشین گردشگری سخنرانی کردند.
در این جلسه هتلداران در خصوص مشکلات صنعت گردشگری و هتلداری کشور نکاتی را مطرح کرده و از جمله خواستار کاهش هزینه حاملهای انرژی، تسری معافیتهای مالیاتی به هتلهای چهار و پنج ستاره و البته برخورد قانونی با خانه مسافرهای فاقد مجوز و توقف فعالیت دولت و سازمانهای دولتی در بخش هتلداری شدند.
چالش افزایش تعرفهها
رییس جامعه هتلداران ایران درخصوص چالشهای بخش خصوصی گردشگری و هتلداری کشور گفت: در حال حاضر بیشترین مشکلی که همکاران ما را آزرده کرده است بحث افزایش تعرفههاست. در حال حاضر ضریب اشغال هتلها زیر ۲۵درصد است.
یک هتل زمانی میتواند هزینههای جاری خود را تامین کند و به سوددهی برسد که حداقل ۴۰درصد ضریب اشغال آن باشد. در شرایط فعلی تمام هتلهای کشور در حال ضرر کردن هستند.
حمزهزاده ادامه داد: در حال حاضر مشکل اصلی هتلها بحث انرژی است و صحبتهایی که در خصوص بالا رفتن ۱۰ برابری قیمت آب در سال آینده مطرح میشود، مشکل کمی نیست و اگر در فکر برطرف کردن این مشکل نباشیم، دوران سختی را پیش رو خواهیم داشت.
او ادامه داد: پیشنهاد این جمع این است که بهسمت تعریف تعرفه خاص برای گردشگری برویم و از ظرفیتهای مجلس شورای اسلامی نیز استفاده کنیم تا بتوانیم با توجه وضعیت گردشگری از تعرفههای خاص در این حوزه استفاده کنیم. درباره این موضوع باید به صورت مفصل بحث شود.
شهرام شیروانی، عضو هیاتمدیره جامعه حرفهای هتلداران ایران نیز ضمن اشاره به مشکلات هتلداران در زمینه هزینههای بخش انرژی گفت: در گذشته با هدف کمک به صنعت گردشگری و هتلداری نرخ بهای هتلها برمبنای نرخ صنعتی محاسبه میشد. با گرانشدن تعرفههای صنعتی برق، اما مشکل مضاعفی ایجاد شده است و در این شرایط هتلداران اینبار بهدنبال این هستند که مشمول تعرفه صنعتی نشوند و خواهشمندیم که بهعنوان «صنعت گردشگری» خطاب شویم.
در این راستا تلاشها و کمکهایی از جانب همه از جمله مجلس شورای اسلامی انجام شده است، واقعیت، اما این است که صنعت گردشگری صنعتی نیمهجان است و در بسیاری از مناطق کشور، هتلداران دچار مشکل هستند.
شیروانی در ادامه ضمن اشاره به هزینههای اضافهای که بابت ترانسفر برق به هتلداران تحمیل میشود، گفت: امروز به هتلدار میگویند که برق را از ورودی نیروگاه وصل کرده و هزینه آنهم به عهده هتلدار است که این خود یک مصیبت است. از سوی دیگر اعلام کردهاند که، چون برق هتلها صنعتی است، قطعی برق آنها هم باید مثل بخش صنعت باشد و در این شرایط هتلداران برای جابهجایی مسافران از طبقات بالایی هتل دچار مشکل میشوند. در شرایط موجود به نظرم دولت نباید فقط به نیروگاههای خود فکر کند و فقط به خود نگاه داشته باشد.
فعالیت آسیبزای غیرمجازها
شیروانی در ادامه به مشکلات به وجود آمده بهواسطه ورود سازمانهای دولتی به هتلداری و همچنین فعالیت خانهمسافرهای فاقد مجوز اشاره داشت و گفت: ماده ۲۳ خدمات کشوری در دولت سید محمد خاتمی تصویب شده است و به موجب آن سازمانها و مراکز دولتی باید از ایجاد مراکز اقامتی اجتناب کرده و مراکز اقامتی کنونی خود را هم به بخش خصوصی واگذار کنند که همچنان به این مساله توجه لازم نمیشود. از سوی دیگر امروز خانهمسافرها مصیبت جان هتلداران شدهاند. امروز فعالیت گسترده خانهمسافرهای فاقد مجوز در استانهای گیلان، مازندران و همدان آسیب جدی به هتلداران و اقامتگاههای دارای مجوز وارد میکند. در تهران هم فعالیت خانهمسافرهای فاقد مجوز وجود دارد و امروز حتی شاهد اجاره ساعتی خانهمسافر هستیم.
درخواست تسری معافیتهای مالیاتی به هتلهای ۴ و ۵ ستاره
شیروانی در خصوص دیدهشدن معافیت مالیاتی هتلها در برنامه هفتم توسعه نیز گفت: برای این برنامه زحمت زیادی کشیده شد، اما هنوز معافیت ۵۰ درصدی مالیاتی هتلها که در برنامه آمده است، قطعی نیست.
امیدواریم در هیات دولت این موضوع پیگیری شده و معافیت مالیاتی هتلها به هتلهای چهار و پنج ستاره هم تسری پیدا کند. با تلاشهای جامعه هتلداران معافیت مالیاتی هتلهای تا سه ستاره اخذ شده است، اما در خصوص هتلهای چهار و پنج ستاره معافیت مالیاتی دیده نشده است و آنها را لوکس میدانند؛ این در حالی است که هتلهای چهار و پنج ستاره اساسا هزینههای بیشتری دارند.
به هر روی امیدواریم معافیت مالیاتی هتلهای چهار و پنج ستاره اعمال تا باری از دوش هتلداران برداشته شود. توجه داشته باشید که تعداد هتلهای چهار و پنج ستاره هم زیاد نیست و این معافیت مالیاتی فشاری هم به دولت وارد نمیکند.
وی در پایان گفت: توجه داشته باشید که اعمال نشدن معافیت مالیاتی برای هتلهای چهار و پنج ستاره میتواند موجب شود که هتلها ترجیح دهند ستارههای خود را کاهش دهند.
لزوم توقف بزرگشدن دولت
عبدالحمید حرمتی، عضو جامعه هتلداران ایران و رییس جامعه هتلداران استان خوزستان نیز در این نشست ضمن تقدیر و تشکر از علیاصغر شالبافیان، معاون پیشین گردشگری، خطاب به انوشیروان مجسنی بندپی، معاون جدید گفت: اخیرا رییس فراکسیون گردشگری این بحث را مطرح کرد که سازمان گردشگری راهاندازی شود.
درخواست بخش خصوصی این است بهجای آنکه دولت بزرگتر شود بخش خصوصی بزرگتر شود. به نظرم سازمان نظام گردشگری مرکب از بخش خصوصی است؛ چنانچه تشکلهای گردشگری بهصورت سازمان درآیند و ساختاری مثل سازمان نظام مهندسی داشته باشند، بخش خصوصی میتواند بار را از روی دولت بردارد.
لازمه این مهم، اما این است که بخش خصوصی ابزار و سازوکار قانونی برای این کار داشته باشد، این امکان وجود دارد که در بخش خصوصی هم بار دولت را کم کنیم و هم بتوانیم قوانین مربوطه را داشته باشیم.
وی افزود: استحضار دارید دستگاه دولتی برای برخورد با بسیاری از واحدهای اقامتی غیرمجازی که در سراسر کشور به صورت غیرقانونی فعالیت کرده و مشکلات اقتصادی، امنیتی و سیاسی دارند ایجاد میکنند، معذوریت دارند. این در حالی است که اگر در قانون نظام گردشگری مثل سایر بخشها نظام مهندسی معدن و ساختمان ابزار قانونی داشته باشد، خود بخش خصوصی میتواند به مشکلات این بخش رسیدگی کند.
این عضو جامعه هتلداران ایران در ادامه با اشاره به قدیمی بودن برخی قوانین گردشگری کشور گفت: بخشی از قوانین حوزه گردشگری قدیمی بوده و مربوط به دهه ۱۳۷۰ هستند که باید مورد بازنگری قرار گیرند. امیدواریم با حمایتهایی که انجام میشود، قانون حمایت از تاسیسات گردشگری در مجلس مصوب شود.
وی افزود: به نظرم با اصلاح قوانین و ایجاد سازمان نظام گردشگری مرکب از بخش خصوصی، صنعت گردشگری کشور ارتقا پیدا کند. تاکید دارم که لازم است بهجای بزرگتر کردن دولت، به بخش خصوصی قدرت داد.
حیاتی بودن رفع ایرانهراسی
احمد بیوته، نماینده مردم اردبیل، نیر، نمین و سرعین در نشست اعضای هیاتمدیره جامعه حرفهای هتلداران ایران با معاونان سابق و جدید گردشگری کشور، با بیان این مطلب که بحث ایرانهراسی و بار منفی آن بر دوش صنعت گردشگری افتاده است، گفت: وظیفه تکتک ماست که درصدد این باشیم تا تصویر درستی از ایران به جهانیان ارائه بدهیم.
هفته پیش میزبان هیاتی از کشور عمان به ایران بودم که برای نخستینبار به ایران سفر میکردند. آنها به صراحت به من ابراز داشتند که پیش از سفر به ایران وصیتنامه خود را هم نوشتهاند، اما پس از دیدن ایران نظرشان به کل تغییر کرد و حتی ابراز تمایل کردند که برای توسعه گردشگری در ایران سرمایهگذاری کنند.
این نماینده مجلس ادامه داد: من این گروه را به اردبیل و آبگرمهای سرعین بردم و جالب اینجاست که پیشنهاد راهاندازی پرواز مستقیم عمان به اردبیل را مطرح کردند. به نظرم با نشان دادن جاذبههای ایران و ظرفیتهای بیمانندش میتوان نقش بسزایی در از بین بردن تصویر غلطی که در جهان نسبت به ایران رواج پیدا کرده است، داشت.
او افزود: ما باید نگاهمان را نسبتبه سرمایهگذاران بخش خصوصی تغییر دهیم و این افراد را بهعنوان ظرفیت قلمداد کنیم. وظیفه تکتک ماست که با توسعه صنعت گردشگری و از پیش پا برداشتن موانع گردشگری کشور، زمینه توسعه این صنعت را فراهم و با گسترش زیرساختها، ضمن ایجاد فرصتهای شغلی جدید، ارزشافزوده ایجاد کنیم. بخشی از این مهم نیز با همکاری سرمایهگذاران بخش خصوصی میسر خواهد بود.
بیوته در ادامه سخنانش با بیان این مطلب که وظیفه سازمانها و نهادهای دولتی هتلداری نیست، گفت: ما در بیشتر شهرهای کشور شاهد این هستیم که سازمانها، مکانهای اقامتی راهاندازی کردهاند که اتفاقا برایشان زیانآور است. ما باید دولت را مکلف کنیم که تمام هتلها و مکانهای اقامتی به سازمانها واگذار شوند و باید هتلداری به بخش خصوصی سپرده شود. با این پیشنهاد میتوانیم نهتنها سرمایه بخش دولتی را حفظ کنیم، بلکه آوردهای هم برای آنها داشته باشیم.
این نماینده مجلس در بخش پایانی سخنانش گفت: باید دست به دست هم دهیم و کمک کنیم تا بخش خصوصی بیشتر دیده شود و بسیاری از کارها و مسوولیتها از سوی دولت به بخش خصوصی سپرده شود. در بخش نظارتی که خودم وظیفه دارم؛ معتقدم که بهجای پروندهسازی برای سرمایهگذاران بخش خصوصی، به آنها اعتماد کنیم و بخشی از مسوولیتها را به آنها بسپاریم.