محمدجواد جمالی نوبندگانی، عضو سابق کمیسیون امنیت ملی مجلس معتقد است که درگیر کردن سوریه در این شرایط با هدف فشار بر لبنان، ایران و حتی روسیه است.
دیدارنیوز: نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی گفت: با توجه به شرایط ویژه منطقه، دولت پزشکیان از روز تحلیف خود درگیر مسائل مختلفی بوده است، از جمله ترور اسماعیل هنیه در تهران و مسائل مرتبط با فلسطین، غزه، کرانه باختری و لبنان. همچنین، ما شاهد تحرکات گروههای تروریستی همسو با داعش در جنوب شرق کشور نیز بودهایم.
محمدجواد جمالی نوبندگانی، عضو سابق کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با ایلنا، درباره نتیجهی مذاکرات اخیر ایران با کشورهای تروئیکای اروپایی و تاثیر آن بر سیاست خارجی ایران، تصریح کرد: مسائل کنونی، به ویژه در منطقه خاورمیانه و برای جمهوری اسلامی ایران، به نوعی زنجیرهای از اتفاقات را شکل داده است که همگی به هم مرتبط هستند. مسائلی که در غزه در حال وقوع است و فشارهایی که اسرائیل بر لبنان وارد میکند، همچنین آتشبسهایی که به وقوع پیوسته، همگی نشاندهنده این ارتباط هستند. بلافاصله پس از اعلام آتشبس، میبینیم که نیروهای تکفیری به حلب و خانطومان و دیگر مناطق حمله میکنند. این امر به خوبی نشان میدهد که اسرائیل از این حملات مطلع بوده است در حالی که پیش از این فشارها، رویکرد جمهوری اسلامی نرمش سیاسی بود که در رابطه با سفر آقای گروسی و ملاقاتها و بازدیدهایش هم این نرمش وجود داشت.
اروپا به عنوان بازوی عملیاتی آمریکا عمل میکند
وی با بیان اینکه پس از رویدادهای اخیر، شاهد اطلاعیه تروئیکای اروپایی در محکومیت اقدامات ایران در آژانس بودیم، گفت: به طور کلی، این اقدامات در راستای تضعیف محور مقاومت و جمهوری اسلامی انجام میشود. احساس میکنم که اروپاییها، علیرغم بدعهدی و بیعملی در اجرای برجام، اکنون به عنوان یکی از بازوهای عملیاتی ایالات متحده عمل میکنند و فشارهایی بر جمهوری اسلامی ایران وارد میآورند تا مکانیزم ماشه را فعال کنند. آنها میخواهند پیش از این مذاکرات، نتایج آن را مشاهده کنند. ما باید در این زمینه بسیار هوشیار باشیم. تجربه نشان داده که وقتی ایران با قدرت عمل میکند و در مذاکرات قوی ظاهر میشود، آنها نرمش بیشتری از خود نشان میدهند. متأسفانه، وقتی پالسهای مسالمتآمیز به معنای ضعف تعبیر میشوند، سوءتفاهمهایی به وجود میآید و اقدامات تنبیهی بیشتری علیه ایران در نظر میگیرند.
صلحطلب هستیم، اما از حقوق خود دست نخواهیم کشید
این تحلیلگر روابط بینالملل عنوان کرد: من معتقدم که باید نشان دهیم که ما صلحطلب و به دنبال مذاکره هستیم، اما در عین حال به دنبال احقاق حقوق خود نیز هستیم. اینجا اروپاییها باید توضیح دهند که چرا چندین سال برجام را معلق نگه داشتند و به تعهدات خود عمل نکردند، در حالیکه امروز نقش طلبکار را ایفا میکنند. به نظر من، هیئت مذاکرهکننده ایران با چالشهای سختی مواجه است.
درگیر کردن سوریه در این شرایط، فشار بر لبنان، جمهوری اسلامی و حتی روسیه است
جمالی نوبندگانی در رابطه با تحولات منطقه پس از انتخاب ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا و فتنههای رژیم صهیونیستی برای تحت فشار قرار داد محور مقاومت در سوریه، بیان کرد: سیاست خاورمیانهای آمریکا در دورههای دموکراتها و جمهوریخواهان تفاوت چندانی ندارد. هر دو گروه به حمایت قاطع از رژیم اشغالگر قدس ادامه میدهند و در این زمینه با هم رقابت دارند. به نظر من، درگیر کردن سوریه در این شرایط، هدف فشار بر لبنان، جمهوری اسلامی و حتی روسیه را به دنبال دارد، چراکه آنها نیز پیشرویهایی در اوکراین داشتهاند.
وی ادامه داد: زنجیرهای از دلایل وجود دارد و کشورهای همسایه سوریه هم در این زمینه نقشآفرینی میکنند. آنها به دنبال تسلط منطقهای خود هستند و در گذشته نیز گروههایی مثل هیات تحریرالشام و دیگر گروههای وابسته به تفکرات داعش را حمایت میکردند. اکنون نیز همان حمایتهای لجستیکی ادامه دارد و به نظر میرسد که پس از هشت سال، یعنی از آخرین درگیریها در سال ۲۰۱۴، هماهنگیهایی میان رژیم صهیونیستی و کشورهای منطقه و به ویژه آمریکا و اروپاییها وجود دارد که در پازل مسائل خاورمیانه میگنجد.
دولت توانسته با رویکرد وفاق، شرایط داخلی را از تنشهای منطقهای دور نگه دارد
این نماینده پیشین مجلس خاطرنشان کرد: با توجه به شرایط ویژه منطقه، دولت پزشکیان از روز تحلیف خود درگیر مسائل مختلفی بوده است، از جمله ترور اسماعیل هنیه در تهران و مسائل مرتبط با فلسطین، غزه، کرانه باختری و لبنان. همچنین، ما شاهد تحرکات گروههای تروریستی همسو با داعش در جنوب شرق کشور نیز بودهایم. به نظرم، تمامی این موارد فشارهایی هستند که به جمهوری اسلامی وارد میشوند و خوشبختانه دولت توانسته است با رویکرد وفاق، شرایط داخلی را از تنشهای اینچنینی دور نگه دارد. به نظر من، گروههای سیاسی باید درک مناسبی از شرایط فعلی داشته باشند و قوای سهگانه، بهویژه مجلس، در این زمینه موثرتر و مفیدتر عمل کنند. سایر گروهها نیز باید با وفاق ملی که وجود دارد، به حل این مشکلاتی که بسیار سنگین و بیسابقهاند، بپردازند. انشاءالله که موفق خواهیم شد.