انسیه کتابچی، معاون برنامهریزی و پایش ستاد ملی جمعیت از وجود ۳.۵ میلیون زوج نابارور در کشور خبر داد و اعلام کرد: از بین مشوقها، مشوق زمین و مسکن میتواند تمایل به فرزندآوری را افزایش دهد و ایجاد خوابگاههای متأهلی نیز از جمله مشوقهایی است که در افزایش ازدواج و فرزندآوری تاثیر گذار است.
دیدارنیوز: معاون برنامهریزی و پایش ستاد ملی جمعیت از وجود ۳.۵ میلیون زوج نابارور در کشور خبر داد و گفت: این زوجها تمایل به فرزندآوری دارند که باید اقدامات لازم برای آنها انجام شود.
انسیه کتابچی روز سه شنبه در نشست دبیران ستاد جوانی جمعیت استانداریها و دستگاههای اجرایی با بیان اینکه عملکرد مثبت استانداریها نرخ باروری را افزایش میدهد، اظهار داشت: باید در اجرای برنامهها روح حاکم بر برنامهها به سمت برنامههای زود بازده و اثربخش باشد.
وی ادامه داد: از بین مشوقها، مشوق زمین و مسکن میتواند تمایل به فرزندآوری را افزایش دهد و ایجاد خوابگاههای متأهلی نیز از جمله مشوقهایی است که در افزایش ازدواج و فرزندآوری تاثیر گذار است.
معاون برنامهریزی و پایش ستاد ملی جمعیت ساماندهی مراکز ناباروری، پیگیری اجرای نظام اجرا، غربالگری ناباروری نوجوانان و جوانان در معرض بررسیهای اولیه ناباوری بدون ایجاد حساسیت در خانوادهها را از جمله راهکارهای افزایش جمعیت عنوان کرد.
کتابچی از نمایندگان استانداریها خواست تا نسبت به فعال کردن مراکز سطح ۲ درمان ناباروری استانها اقدام کنند و با بیان اینکه بیش از ۱۸۰ مرکز سطح ۲ ناباروری وجود دارد، گفت: با فرهنگسازی و تبلیغات باید خانوادهها نسبت به حضور در این مراکز آگاه شوند.
به گفته وی، ۳۰ درصد زوجین در سن باروری تک فرزند قرار دارند و این در حالی است که تک فرزندی در فرهنگ ایرانی نیست، اگر همین میزان تشویق به داشتن فرزند دوم شوند، در مدت یکی دو سال بخشی از مسایل حل و جلوی خسارتها در آینده گرفته خواهد شد.
شکیبا محبی تبار دبیر ستاد ملی جمعیت نیز در این نشست اظهار داشت: استانداریها با مردم در تماس هستند و با نیازها و مشکلات و مسائل آنان آشنایی دارند و مسئولیت اجرای قانون و سیاستهای جمعیتی در استانها نیز بر عهده استانداریها است.
وی ادامه داد: بر اساس بند پ ماده یک قانون، استانداران موظف هستند از طریق شورای تأمین مسایل جمعیتی را پیگیری کنند و بر اساس بند ۱۰ سیاستهای کلی نظام، حفظ و جذب جمعیت روستاها و مناطق مرزی و کم تراکم و ایجاد مراکز جدید جمعیتی به ویژه در دریای عمان و خلیج فارس با استانداران است.
محبی تبار با بیان اینکه بند ۹ سیاستهای کلی هم باید از طریق استانداریها پیگیری شود، گفت: در سفر سیستان و بلوچستان بند ۱۰ قانون پیگیری شد و میتوانیم ادعا کنیم، اهداف این سفر منطبق با این بند است و محقق شد.
وی افزود: اهتمام به پیگیری مباحث جمعیتی در استانهای ساحلی نیز در اولویت قرار دارد.
دستیار رئیس جمهور در پیگیری طرحهای خاص نیز در جریان نشست دبیران ستاد جوانی جمعیت استانداریها و دستگاههای اجرایی اظهار داشت: الگوهای جمعیتی در دنیا موجب میشود سیاستمداران سیاستهای خود را بر اساس الگوی جمعیت و باروری تعیین کنند.
محمد نوری با بیان اینکه اگر برنامه ریزی از ابتدا صورت نگیرد، موجب کاستیها در جامعه میشود گفت: در ۲ دوره رشد جمعیتی در دهه ۶۰ و ۹۰ داشتیم و اکنون وضعیت به گونهای است که از نظر کیفی مناسب هستیم و جوانه جمعیت موجب پیشرفت و رشد هر مملکتی میشود.
وی با بیان اینکه نرخ باروری تحت تاثیر بسیاری از فاکتورهاست، گفت: سال ۶۸ وقتی شروع به درمان ناباروری کردیم هیچ سیاستمداری حاضر نبود روی این بخش انرژی بگذرد چرا که ناباروری را نه مشکل درمانی و نه مشکل بهداشتی میدانستند.
دستیار رئیس جمهور در پیگیری طرحهای خاص ادامه داد: نرخ باروری کاهش یافته و عوامل منفی تاثیرگذار افزایش یافته که همه سیاستها را تحت تاثیر قرار میدهد.
وی با اشاره به اینکه پیش بینی کرده بودیم که مشکل جدی ما در آینده درمان ناباروریست، گفت: توان باروری زنان در آمریکا ۲۰ درصد کاهش پیدا کرده است و در دهه ۷۰ نیز میزان ناباروری کشور ما بین ۴ تا ۵ درصد بود، اما اکنون عدد ناباروری اولیه به ۱۵ درصد افزایش یافته است.
نوری افزود: اکنون ۲۰ درصد ناباروری ثانویه داریم که با جمع ۱۵ درصد ناباروری اولیه عدد ۳۵ درصد ناباروری بسیار نگران کننده است.
به گفته دستیار رئیس جمهور در پیگیری طرحهای خاص، عوامل متعددی از جمله آلودگی هوا، آلودگی صوتی، آلودگی مواد غذایی و آلودگی شیمیایی، استرسهای متعدد جوامع از جمله استرسهای فرهنگی، اجتماعی، شغلی و اقتصادی در ناباروری تاثیرگذار هستند و تاثیر این عوامل در جوامع مختلف نیز متفاوت است.
نوری گفت: در کشور ما تاثیر استرس روحی و روانی اولین عامل و پس از آن آلودگی هوا و مواد غذایی در ناباروری تاثیر داشته است.
وی افزود: در سایر کشورها اختلال ناباروری بین زنان و مردان هر کدام ۵۰ درصد است، اما در کشور ما در استانهای مختلف این نرخ متفاوت است در آذربایجان و کردستان ۶۰ درصد آقایان و ۴۰ درصد و در شمال کشور خانمها بیشتر ناباروری دارند و الگوها با هم فرق میکند.
دستیار رئیس جمهور در پیگیری طرحهای خاص با بیان اینکه در آینده نزدیک مشکل اصلی ما مشکل ناباروری خواهد بود، گفت: از سال ۷۰ درگیر بحث ناباروری هستیم و فعالیتهای خوبی در این حوزه انجام شده است، اما هماهنگی با رشد ناباروری نداشته است.
نوری با بیان اینکه در استانها و در سیستم درمان، درمان ناباروری جا نیفتاده است و هنوز یک حرکت اضافه تلقی میشود اظهارداشت: دیدگاه جمعیتی میتواند حرکت دهنده سیاستمداران برای ارائه خدمات مناسب با این موضوع باشد.
وی گفت: برای رفع مشکلات آینده باید پزشک خانواده و سیستم ارجاعی در کشور جا بیفتد، تا زمانی که پزشک خانواده و سیستم ارجاعی در کشور جا نیفتد کارها معنیدار نخواهد بود.
نوری با اشاره به وضعیت بیمهها و ارائه خدمات ناباروری از سوی آنها گفت: بیمهها تعداد کمی از خدمات را تحت پوشش قرار میدهند و عمدهترین مشکل نیز افزایش قیمت تجهیزات مصرفی در حوزه ناباروری است.
دستیار رئیس جمهور در پیگیری طرحهای خاص افزود: افزایش قیمت تجهیزات مصرفی ناباروری سرسام آور است و بیمهها نیز آنها را تحت پوشش قرار نمیدهند، بیمهها یک سری خدمات جزئی را تحت پوشش قرار میدهند و بیمار مجبور است هزینههای ناباروری را خود پرداخت کند.
وی با بیان اینکه در وزارت بهداشت انجمنهای متخصص بسیاری از جمله انجمن متخصصین زنان در فلوشیپ ناباروری فعال هستند، گفت: از ظرفیت این انجمنها باید استفاده شود.
نوری افزود: شروع کننده درمان ناباروری عمدتاً همکاران متعهد و مذهبی بودند، در همه فیلدهای پزشکی زیرمیزی وجود دارد، اما در درمان ناباروری این موضوع وجود ندارد و جامعه پاکی هستند.
دستیار رئیس جمهور در پیگیری طرحهای خاص با بیان اینکه باید کمک کنیم این جامعه پاک، پاک بماند و مانند رشتههای دیگر پدیده شوم زیرمیزی در آن رسوب نکند، گفت: بیمه ها، وزارت بهداشت، ستاد ملی جمعیت و انجمن ناباروری میتوانند در کنار یکدیگر با ارزیابی مشکلات به موضوع جمعیت ورود کنند.
وی در ادامه سخنان خود تاکید کرد: در منطقه خود در درمان ناباروری رتبه بالایی داریم و البته در این حوزه نیازمند ارتباطات بینالمللی هستیم.