یکی از اصلیترین منابع درآمد دولت، اخذ مالیات از شهروندان است. در دنیای مدرن نقش مالیات در اداره بهتر جامعه و همچنین توزیع ثروت عمومی، انکارناپذیر است.
دیدارنیوز: یکی از اصلیترین منابع درآمد دولت، اخذ مالیات از شهروندان است. در دنیای مدرن نقش مالیات در اداره بهتر جامعه و همچنین توزیع ثروت عمومی، انکارناپذیر است. با این حال دولتها به منظور تشویق به کارآفرینی و به وجود آمدن کسب و کارها و فعالیتهای اقتصادی جهت خلق ثروت یشتر در جامعه، معافیتهای مالیاتی برای برخی از فعالیتها در نظر میگیرند.
در صورتی که افراد و صاحبان مشاغل و کسب و کارها آگاهی و شناخت کافی نسبت به قوانین و مقررات معافیت مالیاتی داشته باشند، میتوانند فرصتهای جدید را برای فعالیت اقتصادی خود به وجود آورده و به توسعه همه جانبه کشور کمک کنند.
همانطور که اشاره شد یکی از مهمترین منابع درآمدی دولتها، مالیاتی است که از درآمد حاصل از فعالیتهای اقتصادی افراد حقیقی و حقوقی دریافت میکند. اما معافیت مالیاتی چیست؟ معافیت مالیاتی را میتوان خروج قانونی و موقت از پرداخت مالیات معرفی کرد که در واقع یک سیاست حمایتی از طرف دولت است.
به عنوان مثال دولت به منظور تشویق افراد برای سرمایهگذاری و تولید محصولات و کالاهای دانشبنیان، معافیت مالیاتی برای شرکتهای دانشبنیان و استارتاپها در نظر گرفته است.
در مورد مالیات در ایران باید به این موضوع اشاره کرد که مالیاتهای مستقیم و غیرمستقیم دو نوع اصلی مالیات هستند. مالیات مستقیم به مالیاتی گفته میشود که به صورت مستقیم از افراد حقیقی و حقوقی دریافت میشود؛ مالیات بر ارث، مالیات بر درآمد، مالیات بر دارایی و... از مهمترین مالیاتهای مستقیم هستند که میتوانند درآمد افراد را تحت تأثیر قرار دهند.
مالیاتی که بر روی کالاها و خدمات اعمال میشود به عنوان مالیات غیرمستقیم شناخته میشود. این مالیاتها هم توسط شهروندان پرداخت میشوند اما به دلیل اینکه از طریق واسطه این کار انجام میشود، مالیات غیرمستقیم نام دارد. بیشترین چالش افراد و صاحبان مشاغل و کسب و کارها در مورد مالیاتهای مستقیم است و معافیتهای مالیاتی نیز بر روی این مالیاتهای اعمال میشود.
در مورد معافیت مالیاتی باید به این نکته اشاره کرد که همه افراد مشمول این قانون نمیشوند؛ زیرا یکی از مهمترین راههای کسب درآمد دولت، اخذ مالیات است و زمانی اشخاص یا گروههای مختلف از پرداخت مالیات معاف شوند، به این معنی است که درآمد دولت کاهش پیدا خواهد کرد.
در صورتی که معافیت مالیاتی به صورت گسترده برای اشخاص حقیقی و حقوقی در نظر گرفته شود، دولت مجبور است که میزان نرخ مالیات را به منظور جبران کسری درآمد خود افزایش دهد. این موضوع باعث میشود که سایر گروههایی که مشمول قانون معافیت مالیاتی نیستند تحت فشار مضاعف قرار بگیرند.
به هر حال صاحبان مشاغل و کسب و کارها برای اطلاع از اینکه مشمول مشاغل معاف از مالیات کارتخوان هستند یا خیر باید از آگاهی و شناخت خود را نسبت به قوانین این حوزه برخوردار باشند.
در قانون مالیاتهای مستقیم کشور، 14 ماده قانونی وجود دارد که بر اساس مفاد آن برخی از مشاغل و کسب و کارها از پرداخت مالیات معاف میشوند. این موارد چهاردهگانه بسیار مفصل بوده و شامل تبصرههای زیادی است؛ اما به طور خلاصه میتواند گفت که معافیتهای مالیاتی بر اساس قانون مالیاتهای مستقیم شامل موارد زیر میشود:
بحث معافیت مشاغل از پرداخت مالیات در واقع یک سیاست حمایتی از سمت دولت است تا سرمایهگذاری در برخی مشاغل را به منظور افزایش ثروت و رشد اقتصادی در جامعه افزایش دهد. با توجه به اینکه بخش عمدهای از درآمدهای دولت از دریافت مالیات بدست میآید، همه مشاغل و کسب و کارها مشمول معافیت مالیاتی نخواهند شد. سازمان امور مالیاتی کشور در قانون مالیاتهای مستقیم در 14 ماده به همراه تبصرههای آن موارد معافیت مالیاتی را اعلام کرده است.