
سیزدهمین برنامهی «با فرهنگ» به میزبانی حسین قنواتی و با حضور دکتر محمدعلی دادخواه، حقوقدان و پژوهشگر فرهنگ ایران، به موضوع «دادگری و فرهنگ» اختصاص دارد.
دیدارنیوزـ حسین قنواتی: سیزدهمین برنامهی «با فرهنگ» به میزبانی حسین قنواتی و با حضور دکتر محمدعلی دادخواه، حقوقدان و پژوهشگر فرهنگ ایران، به موضوع «دادگری و فرهنگ» اختصاص دارد.
در این برنامه نخست پیشینهی دادگری و دستگاه دادگستری در تاریخ ایران و تشکیل دولتها بر اساس برابری و داد مورد دقت قرار گرفت. دکتر دادخواه، در مقام حقوقدان و پژوهشگر تاریخ و فرهنگ، معتقد است که دولتهای «پیشدادی» که از نخستین دولتهای نظام یافته در تاریخ ایراناند، از آنجا این نام و عنوان را دارند که مبنای حکومت خود را پیش از هرچیز دادگری قرار دادهاند.
ویدیوی این گفت و گو را میتوانید اینجا، کانال یوتیوب و آپارات ببینید.
او همچنین واژهی «هخا» را به معنی حق میخواند و عنوان هخامنشی را برگزیدهی کوروش به عنوان نخستین نگارندهی منشور حقوق بشری در جهان میداند که بر منش حق و داد تشکیل دولت داده و استواری یافتهاند.
در ادامهی گفتوگوی این برنامه وضعیت دادگری در جامعه و دستگاه قضایی به عنوان یک شاخص فرهنگی در روزگار ما قرار گرفت و این حقوقدان برجسته، یکی از شرطهای سلامت رای و دادگری را غیرسیاسی بودن داوری و سپس بهرهگیری از هیات منصفه در دادگاهها عنوان میکند.
او سپس تاکید میکند که یکی از کارکردهای هیات منصفه این است که نسبت دادن جُرم را در بستر و شرایط وقوع بررسی کند و عُرف و بررسی ساختار علت و معلولی را جُرمانگاری مورد دقت قرار دهد.
دکتر دادخواه میگوید لحظهی وقوع جُرم را نباید مانند یکعکس داوری کرد، بلکه میبایست روند و شرایط و دلیل آن هم بررسی شود. دادخواه همچنین تصریح میکند که دادگاه این حق را ندارد که حق داشتن وکیل انتخابی را از متهم سلب کند.