تیتر امروز

سیدعلی مجتهدزاده: اراده‌ای برای اجرای قانون جرم سیاسی نمی‌بینم/ اعضای هیئت منصفه در ایران، وابستگان یک گروه سیاسی خاص هستند/ یکی از بهترین کارهای مرحوم رئیسی در قوه قضائیه، برکناری جعفری دولت آبادی از دادستانی تهران بود
گفت‌وگوی دیدار در برنامه «ایرانشهر» با یک حقوقدان و وکیل دادگستری

سیدعلی مجتهدزاده: اراده‌ای برای اجرای قانون جرم سیاسی نمی‌بینم/ اعضای هیئت منصفه در ایران، وابستگان یک گروه سیاسی خاص هستند/ یکی از بهترین کارهای مرحوم رئیسی در قوه قضائیه، برکناری جعفری دولت آبادی از دادستانی تهران بود

دیدارنیوز در بیست و یکمین پرده از برنامه «ایرانشهر» به سراغ «سید علی مجتهدزاده»، حقوقدان و وکیل باسابقه دادگستری رفته و مسائل مختلف مرتبط با منافع ملی ایران از فعال شدن مکانیسم ماشه، تحرکات تندرو‌ها...
استقبال ايران از مذاکره واقعی با آمریکا/ خط و نشان پزشکیان برای خودروسازان/ باید راهی برای مذاکره پیدا کرد
مجله خبری تحلیلی دیدارنیوز با اجرای محمدرضا حیاتی

استقبال ايران از مذاکره واقعی با آمریکا/ خط و نشان پزشکیان برای خودروسازان/ باید راهی برای مذاکره پیدا کرد

این صد و سی و دومین برنامه مجله خبری تحلیلی دیدارنیوز است که امروز دوشنبه ۲۶ آبان ۱۴۰۴ با اجرای محمدرضا حیاتی و با حضور کارشناسان و صاحب نظران تقدیم مخاطبان گرامی می‌شود.
زیدآبادی: آنقدر بر سر مجلس فیلتر گذاشتند که امروز صدای رسایی‌ها و ثابتی‌ها را از آن می‌شنویم/ پشت شما، جمهوری اسلامی است!/ عبدالکریمی: پشت من، هیچکس نیست، خداست!/ ناتو، صهیونیست‌ها و رضا پهلوی، نمی‌توانند برای ما دموکراسی بیاورند
در مناظره دو فعال سیاسی در دیدارنیوز مطرح شد

زیدآبادی: آنقدر بر سر مجلس فیلتر گذاشتند که امروز صدای رسایی‌ها و ثابتی‌ها را از آن می‌شنویم/ پشت شما، جمهوری اسلامی است!/ عبدالکریمی: پشت من، هیچکس نیست، خداست!/ ناتو، صهیونیست‌ها و رضا پهلوی، نمی‌توانند برای ما دموکراسی بیاورند

در ادامه سلسله مناظرات دیدارنیوز در خصوص مسائل روز کشور و منافع ملی، میزبان بیژن عبدالکریمی، استاد فلسفه دانشگاه و احمد زیدآبادی، روزنامه نگار و فعال سیاسی بودیم که در ادامه می‌‌خوانید.

نرخ تورم سالانه و نقطه به نقطه چه تفاوتی دارد؟

 طبق استاندارد‌های آماری نرخ تورم سالانه وضعیت قیمت‌ها را در روند ۱۲ ماه منتهی به ماه مدنظر بررسی می‌کند و نرخ تورم نقطه به نقطه به وضعیت ماه مورد بررسی با وضعیت ماه مشابه سال قبل توجه دارد، با این حال، برخی اقتصاددانان معتقدند نرخ تورم نقطه‌ای حاصل تفکرات سیاسی دولت‌ها بوده و اساسا چنین محاسبه‌ای در دنیا انجام نمی‌شود.

کد خبر: ۱۲۱۵۰۳
۱۵:۱۳ - ۲۰ بهمن ۱۴۰۰

به گزارش دیدار نیوز، یکی از مهم‌ترین شاخص‌ها و معیار‌هایی که توسط سیاست گذاران و فعالان عرصه اقتصادی کشور‌ها برای اطلاع از روند‌های گذشته به ویژه درباره وضعیت قیمت‌ها در بازار کالا و خدمات مورد استفاده قرار می‌گیرد، نرخ تورم است. در واقع نرخ تورم متوسط تغییرات قیمت ۱۲ ماهه کالا‌ها و خدمات را اندازه گیری و مشخص می‌کند که در دوره مورد بررسی، آیا وضعیت نرخ‌ها کاهش داشته و یا افزایش یافته است.

اینکه سیاست گذاران و برنامه ریزان بدانند قیمت‌ها در بازار‌ها از چه کیفیتی برخوردار است، قادر خواهند بود برای آینده برنامه ریزی کرده و سیاست‌های جدیدی را طبق تحولات بازار‌ها اصلاح و یا تغییر و حتی متوقف کنند. شاخص تورم، همچنین امکان پیش بینی وضعیت نرخ‌ها را در آینده نیز فراهم می‌کند و در برخی موارد برای تعیین شرایطی در آینده مانند افزایش دستمزد سالانه کارگران و مشمولان قانون کار، از نرخ تورم و انتظارات ماه‌های آینده استفاده می‌شود.

هرچند نرخ تورم در بخش‌های مختلف از جمله نرخ تورم تولیدکننده، بخش خدمات، نرخ تورم کالا‌ها و خدمات مصرفی و ... مورد ارزیابی قرار می‌گیرد، اما نرخ تورم کالا‌ها و خدمات مصرفی بیشتر مورد توجه قرار دارد. مسئله مربوط به نرخ تورم حتی در مباحث سیاسی دولت‌ها و مجلس نیز قرار می‌گیرد و مهار آن همواره به عنوان یکی از مطالبات مردم مطرح است.

مهار تورم؛ در کانون توجه دولت‌ها
دولت‌ها معمولا برای مهار تورم اعلام برنامه می‌کنند و یکی از سیاست‌های اصلی خود را مهار نرخ تورم می‌دانند، با این حال این نرخ در طول سال‌های اخیر رشد قابل توجهی را داشته است. اگر بخواهیم درباره نرخ تورم سالانه بدانیم، محاسبات و نتایج اعلام شده از سوی مراجع آماری، وضعیت قیمت‌ها را در ۱۲ ماهه منتهی به ماه مورد بررسی قرار می‌دهد که در واقع این نرخ، مبنای اصلی وضعیت تورم تلقی می‌شود.

همچنین یک بررسی دیگر نیز وجود دارد که از آن به عنوان نرخ تورم نقطه به نقطه یاد می‌شود. این محاسبه به نحوی است که تغییرات قیمت ماه مورد بررسی را نسبت به ماه مشابه سال قبل می‌سنجد و در این شیوه، روند ۱۲ ماهه بررسی نمی‌شود.

برخی منتقدان نرخ تورم نقطه به نقطه را حاصل تفکرات سیاسی دولت‌ها می‌دانند که در برخی موارد از این طریق می‌توانند وضعیت تورم را متعادل‌تر جلوه بدهند، اما مراجع آماری داخلی معتقدند که این روش محاسبه نرخ تورم نیز استاندارد است.

با این وجود، تاکنون بعضی اقتصاددانان از نرخ تورم نقطه به نقطه به عنوان مدلی ساخته و پرداخته دولت‌ها یاد کرده اند که در مراجع آماری دنیا مورد استفاده قرار نمی‌گیرد.

آن‌ها می‌گویند نرخ تورم در تمام دنیا ابتدا و انتهای هر دوره محاسباتی را در نظر می‌گیرد و اینکه بخواهیم ماه مدنظر را با ماه مشابه سال قبل در نظر بگیریم و آنگاه به این نتیجه برسیم که احتمالا نرخ تورم کاهش یافته، ما را به سیاست گذاری و نتایج گمراه کننده خواهد کشاند.

البته برخی نیز می‌گویند نرخ تورم نقطه به نقطه (Point-to-point Inflation) می‌تواند تصویر مناسبی از وضعیت عملکرد دولت‌ها در یکسال ارائه دهد به نحوی که می‌توان با محاسبات نرخ تورم نقطه به نقطه، نتیجه گیری کرد که آیا مجموعه اقدامات دولت برای مهار رشد قیمت‌ها در ماه مدنظر امسال نسبت به ماه مشابه سال قبل، موفق بوده است و یا خیر؟

برچسب ها: تورم اقتصاد
ارسال نظرات