
ترامپ بزودی از سازوکار نهایی اجرای طرح الحاق کرانه باختری به اسرائیل پرده بر میدارد. این در حالی است که نه تنها صدای واحدی درباره چگونگی انجام این طرح از واشنگتن به گوش نمیرسد بلکه در تل آویو نیز بر سر آن اختلافات بسیاری وجود دارد. این اختلافات تا جایی پیش رفته است که نتانیاهو، مخالفان طرحش را تهدید به برگزاری انتخابات کرده است. حالا شورای امنیت برای این طرح جنجالی فردا به شور مینشیند.
دیدارنیوزـ سرویس جهان: تنها یک هفته به زمان وعده داده شده برای الحاق ۱۳۲ شهرک و دره اردن که حدود سی درصد از کرانه باختری را شامل میشود، زمان مانده است. صبح امروز ۲ هزار و ۵۰۰ اسرائیلی به منظور استقبال از پیوستن کرانه باختری به خاک این کشور، دعاگویان راهی این منطقه شدند و از آرامگاههای مقدس خود در خاک کرانه باختری دیدار کردند. دیداری که با واکنش فلسطینیان مواجهه شده، اما یهودیان عازم کرانه باختری، هرگونه مخالفت با پیوستن این منطقه مقدس به حاکمیت اسرائیل را «گناهی نابخشودنی» خواندند. این در حالیست که «جروزالیم پست» امروز از نهایی شدن تصمیم ترامپ در هفته پیش رو، برای نحوه اجرایی شدن طرح الحاق خبر داد. دیوید فردیمن، سفیر واشنگتن در تل آویو که این روزها برای هماهنگی با دولت آمریکا در واشنگتن مستقر شده، از پیوستن ترامپ به نشست تصمیم گیری برای آینده اسرائیل با حضور مشاور کاخ سفید، جرالد کوشنر، وزیر امور خارجه، مایک پمپئو و نماینده ویژه مذاکرات بین المللی، آوی برکویتس خبر داد.
با این حال مسئله کرانه باختری نه تنها در واشنگتن بلکه در نیویورک و مقر شورای امنیت نیز موضوع روز است. ریاض منصور سفیر فلسطین در سازمان ملل ظهر امروز اعلام کرد که شورای امنیت فردا چهارشنبه نشستی را به منظور بحث و بررسی طرح رژیم صهیونیستی برای الحاق بخشهایی از کرانه باختری برگزار خواهد کرد که ریاض مالکی وزیر خارجه تشکیلات خودگردان نیز قرار است در این نشست سخنرانی کند.
بیشتر بخوانید: نتانیاهو و، اما و اگرهای الحاق کرانه باختری
بحران در داخل اسرائیل
همچنان که پادشاهی اردن، همسایه اسرائیل نسبت به الحاق کرانه باختری موضع تندی گرفته است و ۱۴۰ عضو کنگره آمریکا نیز با روش پیشنهادی نتانیاهو الحاق کرانه باختری مخالف هستند، این موضوع به بحرانی داخلی در اسرائیل مبدل شده است. روز گذشته «اسرائیلهیوم» روزنامه نزدیک به حزب لیکود نوشت نخستوزیر اسرائیل، وزیر جنگ خود را تهدید کرده یا با طرح اشغال کرانه باختری موافقت کند یا این رژیم را به انتخابات مجدد میکشاند. بنی گانتس، وزیر دفاع اسرائیل و اشکنازی، وزیر امور خارجه این کشور، اما با طرحها و گامهای نتانیاهو در موضوع کرانه باختری مخالفند و به نظر میرسد که در همسو کردن ایالات متحده با خود نیز موفق بودهاند. در نتیجه نتانیاهو نه با اقبال جهانی برای اجرایی کردن طرح خود روبروست و نه اتحاد داخلی سیستم سیاسی را تامین کرده است. روزنامه «هاآرتص» همچنین روز گذشته نوشت کابینه نتانیاهو گفتگوهایی را با واشنگتن برای اجرای تدریجی طرح اشغال کرانه باختری، آغاز کرده است. بنا به گزارش این روزنامه، منابع مطلع میگویند طرح اشغال چند شهرک در کرانه باختری، چند ماه طول خواهد کشید و عملا ایدههای نتانیاهو با مشکل در اجرای طرح روبرو خواهند شد.
افکار عمومی در اسرائیل نیز نگران از پیامدهای احتمالی اقدامات یکجانبه این کشور در طرح الحاق است. از سویی احتمال دارد که این طرح، زمینهساز فعالیتهایی از نوع انتفاضه شود و در نهایت سبب ناامنی برای شهروندان اسرائیل در داخل مرزها گردد. از سوی دیگر نیز ممکن است معاهده صلح با اردن را نابود و خطر مرزهای اسرائیل را تهدید کند. با این وجود، مایک پمپئو، وزیر امور خارجه ایالات متحده روز گذشته در مصاحبه با رادیو اسرائیل تاکید کرد که او مطمئن است که اسرائیل برای اجرایی کردن طرح الحاق کرانه باختری ملاحظات کشورهای عرب را در نظر میگیرد.
در سویی دیگر، ایهود اولمرت، نخست وزیر اسبق رژیم صهیونیستی نیز اظهار کرد که قدس عربی باید پایتخت کشور فلسطین باشد. وی در گفتگو با شبکه روسیا الیوم اظهار داشت که مناطقی مثل بیت حنینا، شعفاط، شیخ جراح، جبل المکبر، عیسویه، ابو دیس و وادی الجوز که مناطقی عربنشین هستند، باید پایتخت کشور فلسطین باشند و ما نیازی به آنها نداریم و هیچ ارتباطی هم با این مناطق نداریم. اولمرت در رابطه با دره اردن نیز گفت که این منطقه از اهمیت ویژهای برای رژیم صهیونیستی برخوردار بود، آن زمان که در جبهه شرقی ارتش قدرتمند اردن و کمی آن طرفتر ارتش عراق حضور داشتند و هر دو طرف خطری جدی برای "اسرائیل" بودند. وی افزود که، اما امروز دیگر خبری از ارتش عراق نیست و اردن نیز به شریک و همپیمان رژیم صهیونیستی تبدیل شده است، بنابراین اهمیت منطقه غور اردن در شرایط فعلی به شیوهای ریشهای تغییر کرده است.
طرف فلسطینی
این در حالی است که زمان برای وعده الحاق در اول جولای به شماره افتاده و گروههای فلسطینی به تکاپو برای ممانعت از این طرح افتادهاند. «نبیل ابوردینه» سخنگوی تشکیلات خودگردان فلسطین دیروز گفت که ۱۰روز آینده در زمینه مقابله با الحاق، سرنوشتساز است و چه بسا در برابر دو راهی باشیم. ملت ما برای ادامه مبارزه آماده است. وی تاکید کرد که امت عربی باید ایستادن در کنار قدس و فلسطین را تثبیت کند و جامعه بینالملل باید از محکوم کردن، دست بردارد چرا که سیاستی کافی نیست. بهرغم آنکه طرفهای عربی و بینالمللی بر ضرورت رایزنی با آمریکا تأکید داشتهاند، روابط رامالله با آمریکا متوقف شده است. وزیر امور مدنی تشکیلات خودگردان فلسطین نیز تاکید کرد اگر رژیم صهیونیستی به اشغال اراضی کرانه باختری بپردازد این تشکیلات فرو میپاشد و مسؤولیتهای امنیتی، بهداشتی و آموزشی آن بر عهده تلآویو است. روز گذشته جنبش فتح نیز بزرگترین تجمع را از زمان شیوع کرونا در نوار غزه برقرار کرد. نیکلای ملادینوف، هماهنگ کننده ویژه سازمان ملل متحد در روند صلح خاورمیانه نیز روز گذشته گفت که طرح اسرائیل برای الحاق بخشی از کرانه باختری به این کشور٬ آرزوی تاسیس کشور مستقل فلسطین و ایجاد صلح را به پایان میرساند. وی طی سخنانی در تظاهرات فلسطینها علیه طرح الحاق کرانه باختری به اسرائیل در شهر اریحا در کرانه باختری گفت: طرح الحاق اسرائیل خلاف قوانین بین المللی است. ملادینوف از جامعه جهانی خواست برای نجات روند صلح در چارچوب مذاکراتی که متضمن تاسیس کشور فلسطین است، اقدام کنند.
بیشتر بخوانید: ماههای آخر ترامپ و تقلای نتانیاهو برای الحاق کرانه باختری
دو دستگی در بزرگترین حامی
صبح امروز «تایم اسرائیل» از نامه ۱۱۶ جمهوریخواه کنگره در حمایت از حق اسرائیل برای الحاق کرانه باختری خبر داد. در متن این نامه آمده است «ما این متن را برای تاکید بر اتحاد خدشهناپذیر میان ایالات متحده و اسرائیل امضا میکنیم. اسرائیل حق آن را دارست تا برای رهایی از فشارهای خارجی، این تصمیم را برای حاکمیت خود اتخاذ کند.» به گزارش این رسانه اسرائیلی این نامه روز دوشنبه برای بنیامین نتانیاهو ارسال شده است. این نامه در ادامه تاکید میکند که ایالات متحده به رابطه با اسرائیل متعهد است و بر دوستی با ملت بهود پاینده است و اسرائیل حق آنرا دارد که از مرزهایش دفاع کند. تایم اسرائیل ادعا میکند که «ائتلاف یهودیان جمهوریخواه» لابی خود را برای تسهیل طرح الحاق اسرائیل فعال کرده است تا طرح موسوم به صلح ترامپ را هرجه سریعتر عملیاتی کنند.
از سویی یک مقام ارشد آمریکایی که نخواست نامش فاش شود به رویترز گفت، دولت ترامپ مخالفتی با طرح رژیم صهیونیستی برای «الحاق (اشغال) گستردهتر» کرانه باختری ندارد اما نگران است با دادن اجازه به تلآویو برای حرکت سریع برای اجرای چنین طرحی سبب شود که هر گونه امیدواری برای کشاندن فلسطینیان به میز مذاکره درباره معامله قرن از بین برود.