
دیدارنیوز ـ
مرضیه حسینی: خبر قربانیان رو به افزایش مصرف الکل تقلبی در بعضی از استانهای کشور در کنار افزایش آمار تلفات کرونا، خبری تأثر برانگیز و تاسف آور است. تأثر به حال قربانیانی که از روی ناآگاهی، سادگی و عدم دسترسی به اطلاعات علمی و درست و همچنین هراس شدید از ابتلا به کرونا، اقدام به مصرف الکل میکنند و تاسف به حال سودجویان ددمنشی که با ساختن الکلهای مسموم و تقلبی از طریق ترکیب وایتکس با الکل صنعتی، جان نزدیک به ۶۰ نفر را گرفته و تعدادی را نیز نابینا کرده اند.
قربانیان الکل؛ از اردبیل تا اهواز
در پی هراس عمومی ایجاد شده در روزهای پس از شیوع کرونا و عدم توانایی دولت در توزیع و نظارت بر اقلام بهداشتی مورد نیاز، بیش از ۵۸ نفر از هم وطنانمان در استانهای البرز، اردبیل و خوزستان به علت مصرف الکل تقلبی جان خود را از دست داده و تعدادی نیز نابینا شده اند. انتشار شایعه موثر بودن مصرف خوراکی الکل برای دفع ویروس کرونا؛ ضمن کمیاب کردن نوع خوراکی آن، تولید الکل تقلبی و مرگبار را که با استفاده از وایتکس و مواد شوینده، رنگ زرد الکل صنعتی را به رنگ سفید تبدیل میکند و به عنوان الکل طبی و فرآورده دارویی فروخته می شود، افزایش داده است.
محمدرضا رضایی بنا، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل روز چهارشنبه گفت: ۴۰ نفر از شهروندان در اردبیل به دلیل مصرف الکل تقلبی مسموم شده اند که تاکنون سه نفر از آنها جان خود را از دست داده و یک شهروند دیگر نیز دچار مرگ مغزی شده است. محمد آقایاری، معاون دادستان کرج نیز اعلام کرد که تاکنون ۱۵ نفر در استان البرز، به دلیل مصرف مشروبات الکلی تقلبی، جان خود را از دست دادهاند. وی همچنین اعلام کرد که بیش از چهار هزار لیتر مشروبات تقلبی با مارک یکی از شرکتهای تولید نوشیدنی در کرج کشف شده است.
در خبری دیگر، علی احسانپور، سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اهواز از جان باختن بیش از ۴۰ نفر از شهروندان خوزستانی بر اثر استفاده از الکل تقلبی خبر داد و گفت: «با احتساب ۷۰ مورد مسمومیت در ۲۴ ساعت گذشته، شمار مسمومین ناشی از مصرف الکل تقلبی در خوزستان به ۵۰۰ نفر رسیده است.»
چرا الکل تقلبی، کشنده است؟
طبق اطلاعیه ستاد مرکزی اطلاعرسانی داروها و سموم، الکل متیلیک یا همان متانول دارای اثرات ضد میکروبی بسیار ناچیزی در مقایسه با الکل اتیلیک (اتانول) است. مصرف خوراکی این نوع الکل به علت سم بالا، با بروز مسمومیتهای شدید، کوری و مرگ همراه است.
قربانیان الکل تصور میکنند چون این ماده، ضدعفونی کننده دست و سطوح است، میتواند بدن را نیز ضدعفونی کند و مانع ابتلا به بیماریهای ویروسی و عفونی شود. این باور غلط، بعضی از بیماران دچار سرماخوردگی را نیز به مصرف مشروبات الکلی ترغیب کرده است. شاهدین عینی می گویند تعدادی از افراد، حتی با مشروبات الکلی، دست و صورت خود را شسته و آن را غرغره میکنند، چون تصور میکنند که الکل نیز مانند نمک، فضای گلو را ضدعفونی میکند.
در همین راستا شاهین شادنیا، استاد گروه سمشناسی دانشگاه علوم پزشکی بهشتی تهران گفته است: «مصرف هر گونه مواد الکلی به صورت خوراکی، تأثیری در پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا ندارد. ویروسها به ترکیبات الکلی حاوی ۷۰ درجه صرفاً بر روی سطوح و دستها مقاومند و مصرف خوراکی الکل؛ نه تنها تأثیری در پیشگیری از ویروس کرونا ندارد بلکه حتی میتواند منجر به مرگ شود.»
بحران ادامه دار کمبود مواد ضدعفونی کننده!
در روزهای پس از شیوع کرونا شاهد نایاب شدن و افزایش چند برابری قیمت الکل در سراسر کشور هستیم. این فقدان و تقاضای فزاینده برای مصرف الکل، چند پیامد به دنبال داشت. از جمله اقدام زنان خانهدار به ترکیب موادی همچون وایتکس و سرکه و گلاب با یکدیگر و یا مخلوط کردن جوهر نمک با سایر موادی که میتواند نتیجه بسیار خطرناکی در پی داشته باشد. همچنین اقدام برخی افراد سودجو مبنی بر تهیه الکل برای ضدعفونی کردن سطوح؛ درون شیشهها و ظروفی که نه مارکی دارند و نه نشانه ای، ادامه دارد؛ در حالیکه محتوای این شیشهها که به اسم الکل در سوپرمارکت ها و یا توسط دستفروش ها به قیمت گران به فروش میرسند عمدتا آب بوده و حاوی درصد بسیار پایینی از الکل هستند.
میزان الکل تولید شده تناسبی با مقدار مورد نیاز برای ضدعفونی ندارد به همین دلیل است که دولت ضمن ناتوان شدن از تامین نیاز مردم به الکل، از ضدعفونی کردن سطوح مختلف در سطح شهر، مراکز درمانی و اماکن مختلف نیز بازمانده است. در کنار این موضوعات، پایین بودن سطح تولید الکل، احتکار و خرید و فروش رانتی و آمیخته به دزدی و فساد نیز در کمیاب شدن الکل موثر بوده است؛ در همین رابطه مدیرعامل بزرگترین کارخانه تولید الکل در ایلام گفته است: یکی از دلایل عمده کم شدن دسترسی شهروندان به الکل، اختصاصی کردن توزیع الکل و دیگر مواد ضد عفونی کننده بین ادارهها و ارگانها است.
کمبود الکل در شهرها و استانهای غرب و جنوب غرب کشور در حالیست که دو استان خوزستان و ایلام به دلیل کاشت نیشکر بهعنوان قطب تولید الکل به شمار میروند. تولید روزانه سایت الکلسازی شماره یک خرمشهر هم اکنون ۱۰ هزار لیتر و کارخانه الکلسازی شماره دو خرمشهر ۲۵ هزار لیتر است که در مجموع میزان تولید شرکتهای الکلسازی خرمشهر، روزانه به ۳۵ هزار لیتر میرسد؛ ظرفیتی که با فعالسازی دو مخزن راکد میتواند تا دو برابر افزایش پیدا کند.
داستان دنباله دار انکار مصرف مشروبات الکلی در ایران!
این نخستین باری نیست که مصرف الکل در ایران قربانی میگیرد. واقعیت این است که تولید و مصرف مشروبات الکلی در بین ایرانیان بالا و افراط در این کار حتی عجیب است، مصرف مشروبات الکلی در حال حاضر یکی از آسیبهای جدی به ویژه در بین جوانان است. نویسنده این سطور، حداقل در خصوص شهرستانهای استان فارس به خوبی از تولید و مصرف بالای مشروبات الکلی و پیامدهای آن در ایجاد ناامنی و اختلافات درون خانوادهها آگاه است. وضعیت سایر استانها نیز بهتر از استان فارس نیست، در همین تهران میتوان با یک تلفن و در کمتر از یک ساعت هرنوع مشروب الکلی تهیه کرد.
نکته نگران کنندهتر در خصوص مصرف الکل در ایران درکنار مصرف بالا، نوع و درصد مشروبات الکلی، موارد مورد مصرف است که از هیچ استانداردی پیروی نمیکند به ویژه اینکه چون این مشروبات دست ساز هستند و تولید کننده معیار و ابزاری برای سنجیدن درصد الکل ندارد، درصد الکل این مشروبات بالاست و میتواند در مدت کوتاهی مشکلاتی جدی برای مصرف کننده ایجاد کند.
امید است تلفات ناشی از مصرف نوشیدنیهای الکلی در سالهای اخیر و وضعیت نگران کننده تولید و مصرف الکل در کشور، متولیان و مسئولین را به اتخاذ تدبیری جدی در این زمینه وادار کند.