
حسن هانیزاده، تحلیلگر مسائل سیاست خارجی معتقد است که هدف آمریکا و اسرائیل از حمله، صرفا مساله هستهای نیست؛ بلکه هدف اصلی، کاهش قدرت ایران و فلجکردن آن است.
دیدارنیوز: یک تحلیلگر مسائل سیاست خارجی گفت: اگر ایران به میز مذاکره بازگردد، باید از موضعی قدرتمند این کار را انجام دهد و برای آمریکا و دیگر طرفهای مذاکره پیششرطهایی تعیین کند. همچنین همکاری با آژانس باید تعلیق شود تا زمانی که گروسی اشتباهات خود را بپذیرد.
بحث مذاکره با آمریکا همچنان مطرح است و مشخص نیست که انجام این مهم تا چه حد از نظر عملی ممکن است.
چند روز پیش بود که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا اعلام کرد که مذاکره با ایران هفته آینده شروع میشود. متعاقب این موضع، استیو ویتکاف، نماینده ترامپ در امور خاورمیانه هم گفت که توافق جامع صلح با ایران باید به دست آید و به ادعای او «احساس میکنم ایران برای آن آماده است». ترامپ هم در سخنانی دیگر گفت: «نه با ایران در حال گفتوگو هستیم، نه امتیازی میدهیم».
مجید تخت روانچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان هم گفته است: «وقتی با آمریکا مذاکره میشود که واشنگتن تضمین بدهد که به ایران حمله نمیشود. در مورد موضوعاتی که مطرح میشود هیچ قراری گذاشته نشده است. حرفهایی که آمریکاییها میزنند، صحیح نیست».
امیرسعید ایروانی، سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل هم در گفتوگو با به شبکه سیبیاس گفت که «ایران آماده مذاکره است، اما اگر آمریکاییها بخواهند شرطهای خود را بر ما تحمیل کنند، مذاکره با آنها محال خواهد بود. ما برای مذاکره آمادهایم، اما پس از این تجاوز، شرایط برای آغاز دور جدیدی از مذاکرات مناسب نیست. هیچ درخواستی هم برای مذاکره یا دیدار با رئیسجمهور نبوده است».
حسن هانیزاده، تحلیلگر مسائل سیاست خارجی، درباره این موضوع به «نامهنیوز» گفت: «یک سلسله جریانسازیهایی از سوی آمریکا، اروپا و آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای زمینهسازی فشارهای مضاعف به ایران در حال وقوع است. در رفتار رافائل گروسی تناقضهایی دیده میشود؛ او با انتشار بیانیهای پیش از حمله رژیم صهیونیستی و آمریکا و همچنین تهیه پیشنویس قطعنامه شورای حکام، عملا چراغ سبز آژانس را به این دو کشور برای حمله به ایران داد. گروسی باید در دادگاههای بینالمللی به دلیل نقض اساسنامه و آییننامههای آژانس، بهویژه در همراهی با اسرائیل، محاکمه شود. ایران هیچ تخلفی در فعالیتهای صلحآمیز هستهای خود نداشته، اما گروسی به دلیل همراهی با آمریکا و رژیم صهیونیستی، مواضع سیاسی اتخاذ میکند و مسائل فنی را مطرح نمیکند. این سیاسیکاری باعث شده جایگاه آژانس تحت مدیریت او تنزل یابد و این نهاد به ابزاری برای اِعمال فشار بر کشورهایی تبدیل شود که قصد دارند فعالیت صلحآمیز داشته باشند؛ بنابراین، هر نوع همکاری با آژانس در شرایط کنونی مناسب نیست و شورای حکام، آژانس و شخص گروسی باید پاسخگوی ملت ایران باشند».
او ادامه داد: «میزان اورانیوم غنیشده بهانهای به دست آمریکا و اروپایی شده برای تشدید فشارهای بیشتر بر ایران. برخی معتقدند تأسیسات هستهای ایران آسیب دیده است و برخی دیگر میگویند فعالشدن آنها چراغ سبزی برای حمله است. چه تأسیسات آسیب دیده باشد یا نه، هرگونه حمله نقض قوانین آژانس و قوانین بینالمللی بوده است و خواهد بود. آژانس باید تضمینهای امنیتی میداد که این تأسیسات تا زمانی که زیر نظر آژانس هستند، مصون از حمله باقی میمانند. در گذشته نیز مقامات بر این نکته تأکید داشتند که ایران عضو پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای (انپیتی) است و هرگونه حمله به آن نقض قوانین بینالمللی محسوب میشود».
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی همچنین بیان کرد: «اگر ایران به میز مذاکره بازگردد، باید از موضعی قدرتمند این کار را انجام دهد و برای آمریکا و دیگر طرفهای مذاکره پیششرطهایی تعیین کند. همچنین همکاری با آژانس باید تعلیق شود تا زمانی که گروسی اشتباهات خود را بپذیرد و اصلاحات لازم را انجام دهد. در شرایط کنونی و زیر سایه فشار حداکثری، بازگشت به میز مذاکره امکانپذیر نیست».
هانیزاده در پایان گفت: «هدف آمریکا و رژیم صهیونیستی از حمله، صرفا مسئله هستهای نیست؛ بلکه هدف اصلی، کاهش قدرت ایران و فلجکردن آن است. هدف نهایی، حذف ایران از معادلات منطقهای و جهانی است. وحدت ملی، انسجام داخلی و افزایش قدرت نظامی میتواند بازدارنده این تهدیدها باشد. همچنین دیپلماسی فعال با همکاری کشورهای منطقه مانند عربستان و قطر باید در دستور کار قرار گیرد تا تنشها کاهش یابد و آمریکا نیز باید تضمین دهد که علیه ایران اقدامی نظامی انجام ندهد».