تیتر امروز

سردار علایی: نابودی اسرائیل حتمی است، چون امام (ره) فرمودند
گزارش اختصاصی دیدارنیوز از مراسم چهل و چهارمین سالگرد شهادت محمد منتظرالقائم

سردار علایی: نابودی اسرائیل حتمی است، چون امام (ره) فرمودند

سردار حسین علایی در مراسم چهل و چهارمین سالگرد شهادت محمد منتظرالقائم ضمن بیان روایت خود از عملیات آمریکایی طبس و نحوه به شهادت رسیدن منتظرالقائم، در دفاع از عملیات ایران علیه اسرائیل گفت: اسرائیل...
واکنش‌ها به توقیف پایگاه خبری «انتخاب» همچنان ادامه دارد

بسته شدن پنجره انتقاد

پس از توقیف پایگاه خبری انتخاب در دولت سید ابراهیم رئیسی که با انتقاد‌های زیادی مواجه شده، بحث این روز‌های اخراج اساتید و «خالص‌سازی» به حوزه رسانه‌ها هم رسیده است.

کد خبر: ۱۵۵۴۳۰
۰۸:۳۹ - ۱۸ شهريور ۱۴۰۲

بسته شدن پنجره انتقاد

دیدارنیوز: واکنش‌ها به توقیف یک رسانه منتقد دولت همچنان ادامه دارد.

«پایگاه خبری انتخاب توقیف شد.» این خبری است که عصر روز دوشنبه ابتدا در خبرگزاری فارس! و پس از آن روی خروجی سایت معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد منتشر شد. بلافاصله پس از انتشار این خبر، اما موضوع این توقیف بازتاب‌های وسیعی در شبکه‌های اجتماعی پیدا کرد.

بسیاری از ایرانیان با طرح این موضوع که روند خالص‌سازی‌ها آرام آرام از حوزه‌های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، دانشگاهی و... گذر کرده و به منزلگاه فعالیت‌های رسانه‌ای رسیده است، نسبت به این موضوع واکنش نشان دادند. در شرایطی که خبرگزاری فارس علت توقیف انتخاب را انتشار یک ویدیوی انتقادی با تیتر «حراج برند ایران / سیاست خارجی ایران چرا اینقدر تضعیف شده است؟» اعلام کرد، بسیاری از کاربران ایرانی با مقایسه نحوه نقد، تخریب و انتشار اخبار کذب رسانه‌های اصولگرا در زمان دولت روحانی (و قبل‌تر از آن در زمان دولت اصلاحات) دولت را فاقد هرگونه تحمل در برابر انتقاد ارزیابی کردند.

فعالان سیاسی و چهره‌های رسانه‌ای نیز ساعاتی پس از انتشار این خبر نسبت به این نوع برخورد‌ها واکنش نشان دادند. چرای نخست اظهارنظر‌ها در این خصوص را محمدجواد آذری جهرمی، وزیر سابق ارتباطات و فناوری اطلاعات روشن کرد و در توییتی نوشت: «وقتی رییس دولت در صداوسیما حاضر می‌شود و در یک بیان پسندیده از سعه صدر در برابر مخالفان و منتقدان دولت سخن می‌گوید و تنها کمی بعد بدنه اجرایی همان دولت نسبت به توقیف انتخاب، یکی از قدیمی‌ترین رسانه‌های کشور، اقدام می‌کند؛ یعنی یک اشکال مهم و تعارض در دولت وجود دارد و این تعارض به احتمال زیاد برای رییس‌جمهور مخرب خواهد بود. امیدوارم در مرحله اول این تعارض به وسیله شخص رییس‌جمهور به سرعت حل شود، اگر چنین نشد، ان‌شاءالله که قوه قضاییه زیر بار این بدعت خطرناک و بستن معدود پنجره‌های انتقادی درون نظام و هل دادن مخاطبین به سوی رسانه‌های معاند نرود.»

در ادامه عباس عبدی روزنامه‌نگار و فعال سیاسی اصلاح‌طلب هم در توییتی نوشت: «توقیف پایگاه خبری انتخاب، گامی به سوی تقویت رسانه‌های فرامرزی و انتقال مرجعیت رسانه‌ای از داخل به خارج است.»، اما این پایان واکنش‌ها نبود؛ محمد مهاجری فعال سیاسی اصولگرا هم در کانال تلگرامی خود نوشت: «در تمام ۸سال عمر دولت قبل، ما اصولگرا‌ها هرچه دل‌مان خواست و از دهن‌مان درآمد نثار مسوولان و راهبرد‌های سیاست خارجه کردیم. هیچ فحش سیاسی اعم از غربزده، وابسته، لیبرال، عامل دشمن و... نبود مگر اینکه به تیم دیپلماسی دادیم و هر تلاشی را که برای زمین زدن برجام توانستیم فروگذار نکردیم. الحق اگر کاری علیه آن‌ها نکردیم، نتوانستیم وگرنه اراده‌اش را داشتیم و همه این کار‌ها را برای رضای خدا و منافع نظام انجام دادیم! آن دولت رفت و ۲۵ماه است که دولت آقای رییسی هنوز دنبال آن است که برجام را زنده کند و نمی‌تواند. نه آنکه نخواهد بلکه ظرفیتش را ندارد. سایت خبری انتخاب، سیاست خارجی دولت را به نقد کشیده و دولتِ بی‌تحمل آن را توقیف کرده است. چرا؟ چون گفته است آب‌نبات چوبی‌های شانگ‌های و بریکس آنقدر بی‌مزه است که هیچ‌کس دوستش ندارد. دولت به جای آنکه برای بیانات رهبرمعظم انقلاب در نقد ناتوانی رسانه‌های دولت، چاره بیندیشد، به توقیف و تعطیل منتقدان روی آورده است. ادامه بدهید. حتما موفق خواهید شد!»

همچنین حسام‌الدین آشنا، مشاور رییس‌جمهور در دولت پیشین دولت روحانی نوشت: «توقیف انتخاب را نمی‌توان اولین پاسخ مناسب به انتقادات صریح رهبری از ضعف ارتباطی دولتیان دانست. به فاصله کوتاه از نشست خبری رییس‌جمهور با اهالی رسانه و درحالی که رییسی از تعامل با رسانه‌ها سخن گفت، اما روز گذشته خبر توقیف یک سایت خبری منتقد دولت منتشر شد.» آشنا نوشت: «رهبری در پنج فراز مهم از سخنان اخیر خود از ضعف دانش، بینش و توانایی دولت در اقناع مردم انتقاد کرده‌اند. در بیانات ایشان هیچ اشاره‌ای به برخورد قضایی با منتقدان رسانه‌ای دولت نشده است. توقیف انتخاب را نمی‌توان اولین پاسخ مناسب به انتقادات صریح رهبری از ضعف ارتباطی دولتیان دانست.»

آذر منصوری، رییس جبهه اصلاحات در مورد توقیف سایت خبری انتخاب در توییتی نوشت: «‏برای ‎حکمروایی خوب وجود هر رسانه منتقد یک فرصت است. سایت ‎انتخاب یکی از این فرصت‌ها بود. توقیف این سایت یعنی تبدیل فرصتی دیگر به تهدید!» همچنین عبدالناصر همتی، رییس سایق بانک مرکزی هم نوشت: «توقیف یک رسانه شناخته‌شده و مرجع، به جرم درج مطلب انتقادی از دولت، در حالی که رسانه‌های دولتی و وابسته، شبانه‌روز در حال دروغ‌پراکنی و تخریب منتقدین دولت هستند، جای تاسف دارد.»

نباید اجازه داد معدود رسانه‌های منتقد دولت در درون نظام هم بسته شوند

ابوالفضل فاتح یکی از فعالان رسانه‌ای کشور هم با انتشار یادداشتی در شفقنا نسبت به این موضوع واکنش نشان داد و نوشت: «از زمانی‌که خبر توقیف پایگاه خبری انتخاب رسانه‌ای شده، بسیاری از اهالی رسانه و فعالان جامعه نسبت به این برخورد ابراز نگرانی کردند و خواستار رفع توقیف این رسانه قدیمی شدند. در اینجا شاید تعریف و تمجید از یک رسانه خصوصی با نیروی حداقلی مورد نظر نباشد، اما صحبت از وعده و اظهارات مقامات رتبه اول کشور درباره رویکرد و عملکرد رسانه‌هاست. با یک جست‌وجوی ساده و حافظه‌ای نسبتا خوب می‌توان صحبت‌های رییس‌جمهور در بخش‌های مختلف خبری را یادآور شد که به نوعی از انتقاد و تحلیل و تبیین اصحاب رسانه استقبال کرده است. بر همین اساس او صراحتا گفته: «طبیعتا به کار‌های دولت نقد‌هایی نیز وارد است، اما به هیچ عنوان کسی که نقد می‌کند را بی‌شناسنامه و بی‌هویت نمی‌خوانیم.» سخنی ارزشمند که قطعا اهالی رسانه با توجه به آن دریچه‌ها و روزنه‌های خوبی را برای نقد به عملکرد دولت در خود پیدا کردند. یکی از زیربنا‌های مهم برای رسانه‌ها در هر کشوری ایجاد حس امنیت و مصونیت حرفه‌ای است به ویژه اگر این رسانه خواستار اصلاح باشد و از زبان و قلم صریح و انتقادی و تند و تیز‌ی بهره ببرد، قطعا وجود و تامین امنیت برای او رنگ بیشتری به خود می‌گیرد. اگر در این چند روز اخیر بسیاری بر کمرنگ شدن مرجعیت خبری رسانه‌ها پس از توقیف انتخاب تاکید کردند، در اینجا می‌خواهم به بی‌اعتمادی به اظهارات مسوولان و مقامات اشاره کنم، چرا که یکی از منابع خبری برای ما اهالی رسانه استناد به وعده و اظهارات همین بزرگواران است. از طرفی دیگر اهالی رسانه مدام در این سال‌ها گفته‌اند که «در حال حاضر واکنش‌های نهاد‌ها و مقامات به مطالب رسانه‌ای در هاله‌ای از ابهام است و ما نمی‌دانیم یک مطلب تند سیاسی و اقتصادی با چه حجم از واکنش‌ها روبه‌رو خواهد بود.»

همه این مطالب گویای این مساله است که قطعا یک فرد رسانه‌ای با سابقه‌ای طولانی، بر قوانین موجود در کشور و به ویژه قانون حوزه کاری خود آشناست و خطوط قرمز را می‌داند، اما نگرانی اصلی این روز‌های اهالی رسانه از خلأ یک برخورد واحد و منطقی است. پس با استناد به گفته‌های رییس‌جمهوری برای انتشار و وجود نقد مصلحانه و منصفانه و باز شدن باب گفتگو، محافظت از قلم و اندیشه خبرنگاران و اصحاب رسانه بسیار ضروری به نظر می‌رسد آن‌هم نه با بستن و توقیف بلکه با همدلی و همفکری در راستای تامین منافع ملی.»

منبع: اعتماد
ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
نظر:
بنر شرکت هفت الماس صفحات خبر
رپورتاژ تریبون صفحه داخلی
شهرداری اهواز صفحه داخلی