تیتر امروز

رحمن قهرمان پور: دانشگاه نقش مهمی در جهت‌دهی افکار عمومی آمریکا دارند/ طولانی شدن جنگ غزه یکی از دلایل اعتراضات در آمریکا است
بررسی اعتراضات ضد اسرائیلی دانشگاه‌های آمریکا در گفت‌وگو با یک کارشناس بین‌الملل

رحمن قهرمان پور: دانشگاه نقش مهمی در جهت‌دهی افکار عمومی آمریکا دارند/ طولانی شدن جنگ غزه یکی از دلایل اعتراضات در آمریکا است

تظاهرات دانشجویان و اساتید چندین دانشگاه در سراسر آمریکا در اعتراض به جنایات اسرائیل علیه مردم غزه، بهانه گفت‌وگوی دیدارنیوز با رحمن قهرمان‌پور کارشناس مسائل بین‌الملل بود.
یک کارشناس مسائل بین الملل تشریح کرد

توافق تهران و ریاض چه پیام‌هایی برای آمریکا دارد؟

نوذر شفیعی، کارشناس مسائل بین‌الملل می‌گوید که احتمال دارد آمریکایی‌ها از توافق ایران و عربستان تا حدودی راضی باشند که ثبات در منطقه شکل بگیرد و خودشان در منطقه شرق آسیا به چین به عنوان رقیب استراتژیک فشار بیشتری وارد کنند.

کد خبر: ۱۴۷۷۹۴
۰۸:۳۶ - ۲۱ فروردين ۱۴۰۲

توافق ایران و عربستان چه پیام‌هایی برای آمریکا دارد؟

دیدارنیوز: یک کارشناس مسائل بین‌الملل معتقد است: ممکن است آمریکایی‌ها از توافق ایران و عربستان تا حدودی راضی باشند که ثبات در منطقه شکل بگیرد و خودشان فرصت داشته باشند تا در منطقه شرق آسیا به چین به عنوان رقیب استراتژیک فشار بیشتری وارد کنند.

نوذر شفیعی در ارزیابی خود از وساطت چین میان ایران و عربستان و این که چه پیام‌هایی برای آمریکا و غرب دارد؟ گفت: سفر وزیر خارجه کشورمان به پکن و دیدار با همتای سعودی خود در چارچوب اجرایی کردن توافق نامه است که پیش از این میان عالی‌ترین نهاد‌های امنیتی دو کشور یعنی شمخانی و همتای سعودی او انجام شد. در آن توافق نامه مقرر شد تا گام‌هایی برای تنش زدایی برداشته شود و اکنون این گام‌ها با حضور کشور وساطت کننده یعنی چین پیگیری می‌شود.

وی تصریح کرد: اصولا میانجی‌گری کشوری بیشتر موثر است که در روابط آن دو کشور دیگر، دارای منافعی باشد، چه در منطقه خلیج فارس، روابط دو جانبه و یا طرح‌هایی مانند یک کمربند-یک جاده که در این موارد چین پیوند‌های عمیقی در منطقه و با ایران و عربستان دارد.

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: علاوه بر این منافع چین در ارتباط با آمریکا معنادار است یعنی چین در منطقه‌ای ورود کرده که به طور سنتی حوزه نفوذ آمریکا بوده، بنابراین کشوری که وساطت می‌کند باید برای طرف‌های درگیر مورد احترام بوده و از مشروعیت لازم برخوردار باشد.

این کارشناس مسائل بین الملل در ادامه بیان کرد: همچنین کشور وساطت کننده باید بی طرف باشد، در حالی که اگر یکی از طرف‌های بحران باشد نمی‌تواند میانجیگری کند در واقع هر اندازه قدرتی که وساطت می‌کند تاثیر گذاری اش بیشتر باشد، نقش بیشتری ایفا می‌کند.

شفیعی درباره این که چرا آمریکا، غرب و همچنین اسرائیل از این اتفاقات ناخوشایند هستند؟ گفت: تا جایی که مساله به گسترش نفوذ چین مربوط می‌شود برای آمریکایی هاو غربی‌ها نگران کننده است ضمن این که چین رقیب استراتژیک غرب به خصوص آمریکا است.

وی افزود: در مورد اسرائیل هم باید در نظر داشته باشیم که این رژیم از صلح میان ایران و عربستان که باعث کاهش نفوذ آن در منطقه می‌شود و پیمان ابراهیم را بی اثر می‌کند، نگران است.

این کارشناس مسائل بین الملل همچنین اظهار داشت: با این حال ممکن است آمریکایی‌ها تلویحا بی میل نباشند که منطقه خاورمیانه و خلیج فارس به سمت ثبات پیش برود، لذا هر چه منطقه به سمت ثبات باشد آمریکا این فرصت را دارد تا در منطقه شرق آسیا به چین فشار وارد کند.

شفیعی همچنین درباره اهداف چین از برقراری روابط ایران و عربستان گفت: چینی‌ها معتقد هستند که باید در مناطق مختلف صلح توسعه‌ای برقرار کرد، یعنی درگیر کردن منافع اقتصادی کشور‌ها با هم و ایجاد وابستگی متقابل پیچیده بین کشور‌ها و همچنین رشد و توسعه اقتصادی بین کشور‌ها می‌تواند احتمال تداوم صلح و ثبات را بیشتر کند.

وی تصریح کرد: چینی‌ها با توجه به چشم انداز اقتصادی در منطقه خلیج فارس سرمایه گذاری زیادی انجام داده اند بنابراین برای سرمایه گذاری خود به محیط امن نیاز دارند در نتیجه به سمت بهبود مناسبات بین کشور‌ها حرکت می‌کنند.

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: از آنجایی که آمریکایی‌ها به تضاد در روابط ایران و عربستان توجه دارند و چینی‌ها به آشتی میان روابط دو کشور این مساله در افکار عمومی اعتبار استراتژیک چین را افزایش می‌دهد، لذا این مساله در نهایت به چین کمک می‌کند تا پیروان بیشتری در جا به جایی قدرت به دست آورد.

منبع: ایسنا
ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
نظر:
بنر شرکت هفت الماس صفحات خبر
رپورتاژ تریبون صفحه داخلی
شهرداری اهواز صفحه داخلی