تیتر امروز

سیل غارتگر اومد، از تو رودخانه گذشت ...
دیدار آنچه در مشهد اتفاق افتاد را بررسی می‌کند

سیل غارتگر اومد، از تو رودخانه گذشت ...

چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت، مشهد، ساعت حدود دو بعدازظهر؛ باران شروع می‌شود، سیل می‌آید، ۹ نفر جان خود را از دست می‌دهند، اما مدیران شهری می‌گویند: آبگرفتگی بود نه سیل!.
هم تشکر می‌کنیم و هم حمایت!
افاضات اضافه

هم تشکر می‌کنیم و هم حمایت!

عوام‌الملک در هفته‌ای که گذشت به «حماسه» بزرگ اخیر در کشور اشاره کرده و گفته بابت این اتفاقات ما فقط باید متشکر باشیم و حمایت کنیم.

هدف سعودی‌ها از ماجرای «تنگه» ایران بود (گفت‌وگو با حسن هانی‌زاده، کارشناس مسائل خاورمیانه)

News Image Lead

تنگه باب المندب یک تنگه بسیار استراتژیک است که در کنار ساحل عدن در جنوب یمن قرار دارد و اغلب کشتی‌های نفتکش که در دریای سرخ و مدیترانه و دریای عرب و خلیج فارس تردد می‌کنند، نوعا از این تنگه عبور می‌کنند و از اهمیت بالایی هم برخوردار است. به اعتبار این‌که یمن جزئی از حوزه جغرافیایی که بر این تنگه اشراف دارد، این شرایط وجود داشت که تنش بین سعودی‌ها و یمن به این منطقه هم سرایت کند. به همین دلیل عربستان سعودی همواره سعی کرده که بر این تنگه مسلط شود تا بتواند در حقیقت نقش کلیدی خودش را در منطقه، مخصوصا در جزیره‌العرب حفظ کند و ارتقاء ببخشد.

کد خبر: ۶۶۰۱
۱۳:۳۰ - ۱۷ مرداد ۱۳۹۷
دیدارنیوز ـ حسن هانی‌زاده کارشناس مسائل خاورمیانه در گفت‌وگو با خبرآنلاین سناریوی سعودی‌ها در باب‌المندب و وضعیت میدانی جنگ در یمن را تشریح کرد. این کارشناس می‌گوید: ادعای عربستان این است که ایران انصارالله را وادار کرده تا تنگه باب‌المندب را ناامن کند.
 
عربستان با شروع جنگ در یمن در ابتدا تلاش کرد وضعیت منطقه را به نفع خود تغییر دهد و با این تفکر که می تواند کار انصارالله در یمن را یکسره کند، به روندی غیر قابل بازگشت وارد شد و هر روز بیشتر و بیشتر در این وضعیت گرفتار شد. یمن جایی نبود که عربستان بتواند هم جنگ را آغاز کند و هم خود آنرا تمام کند. وضعیت استراتژیکی این منطقه به گونه ای است که نمی توان با معادلات مشخص وارد آن شده و به راحتی از آن بیرون آمد. در این مسیر عربستان راههای جدیدی را آزموده است و یکی از این مسیرها ایجاد جنگ روانی در تنگه باب المندب و بستن این آبراهه بود. چه مسائلی پشت این بازی سعودی ها بود و چرا آنها خیلی زود این بازی را به پایان بردند؟ در این باره با حسن هانی زاده کارشناس مسائل خاورمیانه گفت و گو کرده ایم که از نظر می گذرانید:

عربستان در باب‌المندب به دنبال چه بود؟ اهمیت این تنگه از لحاظ استراتژیکی چیست و چرا سعودی‌ها موضوع بستن این تنگه را پیش کشیدند؟

تنگه باب المندب یک تنگه بسیار استراتژیک است که در کنار ساحل عدن در جنوب یمن قرار دارد و اغلب کشتی‌های نفتکش که در دریای سرخ و مدیترانه و دریای عرب و خلیج فارس تردد می‌کنند، نوعا از این تنگه عبور می‌کنند و از اهمیت بالایی هم برخوردار است. به اعتبار این‌که یمن جزئی از حوزه جغرافیایی که بر این تنگه اشراف دارد، این شرایط وجود داشت که تنش بین سعودی ها و یمن به این منطقه هم سرایت کند. به همین دلیل عربستان سعودی همواره سعی کرده که بر این تنگه مسلط شود تا بتواند در حقیقت نقش کلیدی خودش را در منطقه، مخصوصا در جزیره‌العرب حفظ کند و ارتقاء ببخشد.

به همین دلیل با توجه به شرایط بحرانی یمن و این‌که عربستان سعی می‌کند آبراه‌ها را در کنترل داشته باشد، اخیرا یک نوع جریان‌سازی شکست‌خورده‌ای را آغاز کرد. با توجه به این‌که انصارلله دو ناوچه دریایی عربستان را هدف قرار دادند، عربستان مدعی شد که صادرات نفت خودش را در واقع از باب‌المندب متوقف می‌کند تا یک نوع جریان‌سازی و اجماع عمومی علیه انصارالله ایجاد کند و وانمود کند که تنگه باب‌المندب در خطر است و جامعه جهانی را وادار کند که یک ائتلاف جهانی علیه حوثی‌ها و انصارالله تشکیل دهند. به همین دلیل این طرح با شکست مواجه شد.

این امر بعد از تهدیدات اخیری که دونالد ترامپ مبنی بر قطع صادرات نفت ایران داشته و پاسخ کوبنده ایران مبنی بر این‌که ایران در صورت عدم صادرات نفت خود، اجازه نخواهد داد که از منطقه یک قطره نفت صادر شود، عربستان سعودی تفسیرش این است که ایران انصارالله را وادار کرده تا تنگه باب‌المندب را ناامن کند و به همین دلیل جریان‌سازی گسترده‌ای را آغاز کرد، ولی خیلی مورد توجه جهانیان قرار نگرفت و وضعیت باب‌المندب به حالت عادی بازگشت و اتفاق خاصی رخ نداد و به همین دلیل به نظر می‌رسد که عربستان سعودی تلاشش این است که بر این تنگه تسلط پیدا کند تا هم به‌عنوان برگ برنده از دست ایران خارج شود، هم انصارالله نتواند اقدامی علیه نفتکش‌های عربستان کنند و این‌که عربستان وانمود کند که در منطقه حافظ امنیت آبراه‌ها است.

آقای هانی‌زاده! الان وضعیت میدانی بین جنگ عربستان و یمن و گروه انصارالله به چه شکلی است؛ آیا درگیری وجود دارد یا نه و این‌که به چه روندی وجود دارد؟

جنگ یمن برای عربستان حالت فرسایشی پیدا کرده است. عربستان از حدود یک ماه پیش تلاش می‌کند تا الحدیده را اشغال کند که یک منطقه بندری است و یکی از بنادر مهم یمن است، ولی با شکست مواجه شد. هم امارات و هم نیروهای ائتلاف سعودی علی‌رغم استفاده از تجهیزات نظامی نتوانستند این بندر را اشغال کنند، ولی الان ابتکار عمل میدانی پس از 40 ماه از حمله عربستان به یمن در دست انصارالله و نیروهای مقاومت و نیروهای انقلابی، کمیته‌های انقلابی قرار گرفته، به اعتبار این‌که موشک‌های بالستیکی که در دست ارتش یمن و انصارالله است، موازنه قدرت را به نفع مردم یمن تغییر داده و عربستان با یک چالش امنیتی جدی مواجه شده است، نیروهای انصارالله و ارتش یمن شرکت آرامکو را که در حوزه نفتی بسیار فعال است، هدف قرار دادند و آرامکو اعلام کرده که در این شرایط قادر به ادامه فعالیت در عربستان نیست و این یک چالش جدی برای اقتصاد عربستان تلقی می‌شود.

به همین دلیل عربستان دنبال این است که وضعیت یمن را به گونه‌ای مهار کند و درگیری‌ها را به گونه‌ای به پایان برساند که نقش کلیدی در آینده در دست انصارالله نباشد و به همین دلیل الان عربستان از نماینده دبیر کل سازمان ملل در امور یمن درخواست کرده که یکسری رایزنی‌هایی با انصارالله داشته باشد که بتواند به شکلی آبرومندانه از این باتلاق خارج شود.

چشم‌اندازی برای این گفت‌وگوها وجود دارد؟ انصارالله از این بحث‌ها استقبال می‌کند؟

انصارالله با اصل مذاکرات مخالفتی ندارند، مشروط بر این‌که این مذاکرات به صورت کاملا رودررو و با توجه به این‌که انصارالله خواهان حل مشکلات داخلی هستند، شکل گیرد. اولا یک کنفرانسی برای بازسازی یمن تشکیل شود. عربستان نباید دخالت کند در مسائل داخلی یمن و همچنین یک دولت وحدت ملی تشکیل دهد، انتخابات آزاد برگزار شود؛ این‌ها جزئی از شرایط انصارالله است که عربستان سعودی در صورت پذیرش این خواسته‌ها، ناچار است جنگ را به پایان برساند. در غیر این صورت هرگونه مذاکره‌ای که انجام شود، محکوم به شکست است. در گذشته هم مذاکراتی در کویت بین انصارالله و دولت سعودی انجام شد که با شکست مواجه شد.

منبع: خبرآنلاین/محمد اکبری/۱۷ مرداد ۹۷
ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
نظر:
بنر شرکت هفت الماس صفحات خبر
رپورتاژ تریبون صفحه داخلی
شهرداری اهواز صفحه داخلی