دیدارنیوز ـ روشهای آبیاری جدید یا آبیاری تحتفشار جایگزین روش آبیاری سطحی یا سنتی شده و در بین روشهای جدید نیز آبیاری قطرهای نسبت به روشهای دیگر آبیاری تحت فشار، مزایای بیشتری دارد.
در روش آبیاری قطرهای نیز سامانه آبیاری نوار تیپ، آب موجود در لوله در نزدیکی منطقه توسعه ریشه گیاه به زمین داده میشود تا مساحت و عمق کوچکی از سطح خاک خیس شده و به این روش علاوه بر جلوگیری از تلفات آب میزان تولید محصول نیز به شکل قابل ملاحظهای افزایش یابد.
به علت استفاده از آبیاری به روش نوار تیپ و روش کاشت متفاوت با عرف منطقه به شیوه سه ردیف با ۲ نوار تیپ و نیز جلوگیری از اتلاف زمین، بالاترین میزان برداشت محصول سیبزمینی با ۷۰ تن در هکتار در روستای خلیفهلو اردبیل به ثبت رسیده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل با اشاره به کشت سیبزمینی در بیش از ۲۱ هزار هکتار از اراضی استان و نیز اجرای سیاستهای استفاده بهینه از آب کشاورزی در زراعت سیبزمینی در این استان اعلام کرد: امسال بیش از ۲ هزار هکتار از مزارع سیبزمینی استان به روش قطرهای تیپ آبیاری شد.
خلیل نیکشاد با اشاره به آغاز برداشت محصول سیبزمینی از مزارع این استان در دشت اردبیل گفت: هماکنون سه شرکت بخش خصوصی با ظرفیت اسمی حدود چهار میلیون عدد بذر سیبزمینی مینیتیوبر به عنوان ریز غده در سطح استان فعالیت میکنند.
وی از کشت محصول سیبزمینی در بیش از ۲۱ هزار هکتار از اراضی شهرستانهای اردبیل، نمین و نیر خبر داد و گفت: سطح زیرکشت سیبزمینی در این استان در سال جاری ۱۰ درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته و پیشبینی میشود که ۷۷۰ تا ۸۰۰ هزار تن محصول سیبزمینی در استان اردبیل در سال زراعی جاری تولید و روانه بازار شود.
نیکشاد از معرفی ۲ رقم جدید سیبزمینی در تراز ملی توسط مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل خبر داد و افزود: با کشت این ارقام توسط زارعان و تولید انبوه آن، تحول مهمی در افزایش میزان عملکرد سیبزمینی در واحد سطح در استان اردبیل اتفاق خواهد افتاد.
۹۵ درصد محصول سیبزمینی کشت شده در استان اردبیل در سال زراعی جاری از رقم آگریا و مابقی از ارقام متفرقه جِلی، فونتانه، بامبا، اسپیریت، نیلوا، کایزر، امرفونا و ساتینا بوده است.
میانگین تولید محصول سیبزمینی در هر هکتار از اراضی استان اردبیل ۳۷ تن است.
نیاز استان اردبیل به سیبزمینی حدود ۱۸۴ هزار تن است و مازاد نیاز استان به استانهای دیگر و نیز به کشورهای جمهوری آذربایجان و روسیه صادر میشود.
استان اردبیل با تولید حدود ۲۰ درصد سیبزمینی کشور، مهمترین قطب تولید این محصول در کشور محسوب میشود.
سیبزمینی تولید شده در این استان از لحاظ کیفیت، درصد ماده خشک، وجود کمترین میزان باقی مانده سموم و کود در جایگاه برتر کشور قرار دارد و سیبزمینی اردبیل جزو محصول پاک بشمار میرود و از نظر کیفیت و کمیت قابل رقابت با سیبزمینی تولیدی کشورهای اروپایی است.